Preskoči na vsebino

1941-1945 Alt Drewitz, Stalag III C – Pred rastlinjakom

20. 10. 2019

Sliko je oče prinesel iz vojnega ujetništva v Nemčiji, napravil pa jo je isti neznani – očitno neizkušeni – fotograf kot sliko z otrokom v rastlinjaku. Da je ni ravno vrgel stran, jo je dal enemu od fotografiranih in mogoče sta tudi ostala dva dobila kakšno podobno.

Tri postave pred – domnevam – rastlinjakom z lesenim ogrodjem držijo v rokah nizke zabojčke. Dva sta polna pridelka, eden prazen. Srednji moški je moj oče, v isti obleki kot na prejšnji sliki.

Na nogah ima zdelane škornje, oblečen je v umazan kombinezon, ki ima prekratke hlače ali pa so hlačnice zatlačene v škornje, gumbi pa so deloma potrgani ali odpeti – a še tako revna obleka je še vedno veliko bolje kot nič. Na levi stoji ženska v hlačah, v beli ruti in vzdolžno pisanem predpasniku, o kateri ne vem ničesar, kakor tudi ne o moškem na desni, ki ima na sebi površnik uniforme z našitki na rokavu, okoli pasu s pasom pripeto vrečo za zaščito, na roki pa kot se zdi rokavice s palci. Njegova nizka gajbica je prazna in mu visi v levici. Če bi se razumela na takratne uniforme, bi mi mogoče kroj in našitki na njegovem suknjiču kaj povedali. Moška sta zagotovo nemška vojna ujetnika, a ni nujno da iste narodnosti, razporejena pa sta na prisilno delo na kmetijskem posestvu oziroma vrtnariji; o ženski lahko le ugibamo.

Oče je včasih omenjal Poljake in Poljakinje in mogoče je ženska ena od njih, saj je kraj, kjer je bilo taborišče Stalag IIIC, danes na Poljskem. Je bila ženska na sliki ujetnica, taboriščnica ali domačinka?

Kaj je v zabojčkih? Nekakšna hrana gotovo, zdi se da gomolji. So zrasli v rastlinjaku? Pesa, repa, zelena, koleraba, korenje, pastinak, buče? Na zabojčku, ki ga drži ženska, je nekaj napisano, a se žal ne da prebrati. V ozadju sicer zelo slabe slike se da slutiti leseno notranje ogrodje stavbe domnevnega rastlinjaka in vmes podolgovata pokončna okna, spodaj polico, spredaj pa vrata s “tablami”. Sprednja stran stavbe je zaprta z lesom. Kaj je skrajno levo ob ženski? Nekaj lesenega – zabojček, voziček? Krošnje dreves čisto zadaj se zdijo nekoliko razredčene. Je slika nastala jeseni, kar bi bilo nekako logično tudi v zvezi z domnevnimi pridelki in rokavicami na rokah desnega moža?

Oče je včasih omenjal delo v vrtnariji, ki je bilo precej drugačno kot doma na kmetiji. Kljub nezavidlji­vemu položaju, v katerem se je znašel, je ostal zvedav in po prihodu domov vedno znova skušal uporabiti pridobljene izkušnje, kot so to ljudje, ki so šli zlepa ali zgrda od doma, vedno delali. Na primer: gajbic in zabojčkov za pridelke še v mojem otroštvu ljudje pri nas skoraj niso uporabljali. Sadje, krompir, peso, repo, kolerabo, koruzo in podobno so nabrali v košare iz vrbovja ali leskovih viter, v vreče iz jute ali pa jih naložili v hrbte ali trugo na vozu, ki so jo v skednju ali pod odnesom z vinto na eni strani dvignili in iztresli tovor na kup. Sledilo je obtrgovanje, prebiranje in dokončno spravilo v kleti ali jamce ali pa nadaljnja obdelava. Pri nas pa ne – oče je dolgo govoril, nazadnje pa le iz odpadnega lesa, ki ga je nabral med žamanjem, poceni kupljenim za drva, napravil kakih deset gajb in platojev, ki so še dolgo služili našemu miniaturnemu kmetijstvu. En plato je še zdaj nekje pri hiši – pravi spomenik (za sentimentalneže moje sorte). Bolj ali manj standardizirane gajbice je v dolini uporabljala le še Kmetijska zadruga, večinoma za krompir (vem, sem ga hodila pobirat). Pač pa so gajbice za izvoz v Izrael začeli tam sredi petdesetih let proizvajati na Marofu – prav znamenite so bile. Tako eksotično je namreč zvenelo, že kar dišalo: pomaranče, Izrael, Jaffa, morje … Če si delal nekaj tako imenitnega, si se lahko takoj počutil nekaj več kot drugi … no, najbrž.

Še vedno pa uporabljam blizu šestdeset let star zabojček s predalčki za semena, ki je tudi najbrž sad očetove izkušnje iz situacije na tej sliki …

Slovarček:

  • hrbti, voz s hrbti: voz z nizkimi stranicami iz desk
  • truga : 1. velika pritrjena kvadratna lesena posoda na vozu, namenjena prevozu razsutih tovorov;
    2. krsta
  • jamca: v zemljo izkopana neobdelana klet za krompir in okopavine
  • žamanje, žajmajne: stranski odrezki lesa pri rezanju desk

Viri:

  • Jakob Mulec, 1965, ustno

Kraj: taborišče Stalag III C, Alt Drewitz; danes Drzewice nad Odro na Poljskem
Datum: 1941-1945
Avtor: ni znan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 5. 4. 2018
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. martahren2112 permalink
    20. 10. 2019 20:49

    Gajbice za Izrael so delali tudi na begunjski Žagi. Pripovedovala mi je sestrična, da so v gajbico dale listek z naslovom, naj jim pošljejo pomaranče. Žal se jim želja ni uresničila.

    Liked by 1 person

  2. Adam permalink
    24. 04. 2023 10:24

    Ženske, omenjene v zgornjih spominih, zagotovo niso domačinke, ampak prisilne delavke ali ujetnice. Do leta 1945 je bilo ozemlje Nemčije.

    Všeč mi je

Dodajte komentar