Preskoči na vsebino

1941 Osredek – Nova maša in podobice

25. 12. 2019

Slika novomašnika g. Antona Strleta je nastala ob domači cerkvi v Osredku. Tudi tukaj je bil za to priložnost postavljen mlaj. Novo mašo je daroval v župnijski cerkvi pri Svetem Vidu, dne 13. 7. 1941. Obkrožen je s sorodniki in sovaščani, žal brez svojih staršev. Očeta je izgubil pri svojih šestih letih, mamo pa v času študija pri sedemnajstih letih. Starša sta že na svoji poroki izrazila željo, da bi se en njun otrok posvetil bogu. Želja se jima je izpolnila, le dočakala je nista.

Ob stoti obletnici rojstva božjega služabnika prof. dr. Antona Strleta, za katerega poteka postopek za beatifikacijo, je ob nedelji svetniških kandidatov 20. 9. 2015, župnija Sveti Vid nad Cerknico izdala publikacijo o njegovem življenju. V njej je poleg življenjepisa tudi nekaj slik iz življenja med študijem, Osredka in Svetega Vida, nove maše, službovanja, obiska pri papežu Janezu Pavlu II. in celo njegovega pogreba leta 2003 na Žalah v Ljubljani. Objavljena so tudi pričevanja domačinov in sorodnikov. Slike, ki jo danes predstavljamo, pa v tej publikaciji ni.

Žal nikogar ne prepoznam.

  • Novomašnik g. Anton Strle je v sredini z očali.
  • Levo od novomašnika v obleki z belim ovratnikom bi lahko bila Vida Hiti (moja teta).
  • Zgoraj drugi, najvišji je verjetno Anton Hiti – Grubenški (moj stari ata).
  • Skrajno desna, v beli ruti pa verjetno Antonija Hiti – Grubenška (moja stara mama).
Tudi tukaj nikogar ne prepoznam.

Pa še dogodek, ki je bil glavni povod za nastanek današnje objave. Vsak novomašnik ima svoje spominske podobice, na katerih je napisan kraj in datum nove maše in stavek ali geslo, ki si ga izbere za svoje vodilo. G. Strle je imel izbran stavek: “Povsod Boga!” Pri nas doma je kar nekaj teh podobic, kar sploh ni čudno, saj sta moja starša izhajala iz istih krajev kot novomašnik.

Te podobice so prišle na svetlo pred kratkim na čisto slučajen način. Sinu je padel mobitel za pograd. In ker je moral mobitel dobiti, je bilo treba kar nekaj stvari v sobi odmakniti. Mobitel se je uspešno rešil. Našlo pa se je še kar nekaj izgubljenih in zdavnaj pozabljenih stvari, ki so nekoč padle za pograd, pa niso bile tako pomembne kot telefon. Med njimi tudi podobica, na kateri angel varuh bedi nad deklico ob potoku. Ko sem zagledala še letnico na njeni zadnji strani, se je utrnila misel, da je to že vredno objave v starih slikah. V spomin so prišle še ostale podobice, slika iz nove maše in publikacija o življenju g. Strleta. In da je vse skupaj še bolj nenavadno, je bila naslednje jutro v prispevku v starih slikah objavljena prav podobica oziroma pildek.

Viri:

  • Publikacija župnije Sveti Vid: Božji služabnik prof. dr. Anton Strle (1915-2003)

Kraj: Osredek
Datum: julij 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 2. 12. 2019
Oblika: kopija fotografije in 5 tiskovin

Dodajte komentar