Preskoči na vsebino

1922 – 2009 Cerknica primerjava

20. 01. 2010


Sošolka Marija mi je poslala tri fotografije Cerknice, za katere je napisala, da so iz leta 1922. Prosil sem za dodatne informacije, pa mi je odgovorila, da je to vse, kar ima.

Poskusil sem fotografirati iz istih lokacij, kot so bile narejene te stare fotografije. Ni bilo tako enostavno, kot sem si zamislil. Za pomoč sem si natisnil stare fotografije in na licu mesta poskusil poiskati točko z istim zornim kotom. Ni šlo. Izkazalo se je, da je stari fotograf verjetno uporabljal kamero na meh, ki omogoča popravek perspektive. Za natančnejšo določitev lokacije stare fotografije imajo te fotografije premalo določene podrobnosti in bi potreboval originale v večji resoluciji.

Doma sem poskusil staro in novo fotografijo poravnati, da bi se kar najbolje prekrivale. Ni šlo. Izkazalo se je, da mi ni uspelo natančno najti lokacije stare fotografje. Zaradi paralakse prekrivanje stare in nove fotografije ni preveč uspelo. Poleg tega so imele leče na starih fotoaparatih drugačne in verjetno večje sferične popačitve, kot jih imajo sodobne leče. Zadovoljiti sem se moral z nekoliko nepopolnim pokrivanjem.

Priprava te strani mi je bila v izziv in zadovoljstvo. Precej novih stvari sem se naučil. Sedaj obvladam animacijo v Photoshopu, v Flashu sem se naučil objavljati filmčke, nekaj težav pa imam še s prekrivanjem fotografji. Ugotovil sem, da ni primerno, da staro fotografijo prelijem neposredno v novo, barvno. Prehod je lepši, če je sprememba najprej v črnobelo v enakem tonu, kot stara, potem pa šele v barvno. Za pravo hitrost spreminjanja pa še ne vem.

S klikom na eno od fotografij se bo začela primerjava med staro in novo fotografijo.


Hranilnica

Hranilnica na Placu je bila med vojno požgana. Po obnovitvi sta bila po njej zdravstveni dom in lekarna. Pred nekaj leti so jo ponovno obnovili in sedaj je v njej knjižnica.

Osnovna oblika je ostala ista. Še se spomnim kamna na desnem vogalu. Kamen na levem vogalu je še ostal. Zdravstveni dom je imel na tej strani troja vrata: otroški dispanzer, rentgen in lekarna.

Zanimivo bi bilo dobiti še fotografije zdravstvenega doma, pa bi lahko transformacijo naredil bolj popolno.


Tabor

Tabor sam se ni veliko spremenil. Le pri Urbancu je spremenjen vhod v trgovino in vrata v garažo poleg Urbančeve trgovine so nova. Če se dobro spomnim, je bilo v šestdestetih letih tu parkirano gasilsko vozilo.

Lipa na stari fotografiji je večja, kar pomeni, da sedaj tam raste druga lipa. Nova lipa je obdana s kamnito ograjo. Tudi stara lipa je bila obdana s kamnom a v bolj preprosti obliki.

Desno od lipe je stala majhna hišica, ki je danes ni več. Na novi fotografiji so v cerkvi vidna okna, na stari pa ne. Lahko jih le prekriva lipa ali stara hišica. Stara fotografija ima preslabo resolucijo, da bi bil viden vzrok, da teh oken ni videti.


Glasbena šola

Cerknica - Gasilci na Veliki gasi

Gasilci pred staro šolo

Staro šolo imamo v spominu takšno, kot je bila še leta 1922. Šele pred kratkim je bila sedanja glasbena šola prenovljena.

Vrata so menda še ista, vhod je enak, le da so bile včasih namesto podesta kar stopnice na cesto.

Močno je spremenjena Kunčeva hiša. Menda je le vhod še danes enak kot pred 87 leti.

_____________________________________________________

Dopolnitve na podlagi komentarjev:

2.4.2010

Avtor prvih dveh fotografij je: Franc Kunc, Ljubljana Wolfova ulica

9 komentarjev leave one →
  1. Marija permalink
    30. 01. 2010 21:28

    Na zadnji strani fotografije Hranilnice in Tabora iz leta 1922 je podatek:
    fotograf Franc Kunc, Ljubljana Wolfova ulica

    Všeč mi je

  2. 30. 01. 2010 23:35

    Marija, hvala!

    Mogoče imaš še kakšno informacijo o gasilcih. Vsaj, katerega leta je fotografija nastala?

    Všeč mi je

  3. Marija permalink
    31. 01. 2010 10:05

    Bi bilo za pogledat v arhiv Gasilskega društva iz Jezera ali Cerknice, katerega leta 23.08. so imeli Župnijske gasilske vaje?

    Všeč mi je

  4. Janez permalink
    17. 03. 2010 16:10

    Super si tole uštimal.

    Všeč mi je

  5. 23. 09. 2010 09:02

    Miloš
    Popolnoma nepotrebna perfekcionistična samokritika. Vsi trije izdelki so popolni. Če ne v tehničnem smislu, pa v smislu duha spreminjanja prostora in časa. Zelo uporabna tehnika. Te bom enkrat “porufal”, da jo predstaviš (da naučiš) skupino mladih Notranjcev, ki se ravno sedaj formira za mednarodni projekt “From paint to pixel” – če si za seveda. A si o kakšnih takih idejah že razmišljal? Recimo Perkotove, pa Gasparijeve, Mikšetove, Rotove, … slike (platna) se transformira v piksle po isti tehniki. Tudi slike stavb in krajine (prostora) so seveda vredne te obdelave.

    Všeč mi je

  6. 24. 09. 2010 08:21

    Precej fotografij iz naših krajev imamo, ki so tako stare, da ne moremo kaj dosti napisati o njih. V načrtu imam, da bi napravil fotografije iz istega mesta z enakim pogledom. Po več poskusih smo ugotovili, da je staro in novo fotografijo najenostavneje primerjati z animacijo, ko sta fotografiji poravnani in se prelivata ena v drugo. Nekaj težav je zaradi popačitev, ki jih imajo vse leče, starejše še nekoliko več. Včasih je težava tudi pri iskanju mesta, s katerega je je bila stara fotografija posneta.

    Kot vidiš, bomo še objavljali takšne animacije.

    Všeč mi je

  7. 31. 07. 2011 07:00

    LP

    Spet DAR iz Radovljice. v knjigi “Naš prostor v času in projekciji – oris razvoja zemljemerstva, kartografije in prostorskega urejanja na osrednjem Slovenskem” je nekaj prvih zemljevidov Cerkniškega jezera.

    Če nam pošljete vaš e-naslov, vam bomo kakšnega poskenirali.

    Bravo za vaše spletne strani.

    LP LG

    Všeč mi je

  8. Sončasta iz Loške doline permalink
    9. 12. 2012 06:19

    Že to je ogromen “dobiček”, da se nekdo sploh ukvarja z zbiranjem, skeniranjem in posredovanjem starih fotografij. Zato je tehnika in tehnologija obdelave manj pomembna. Čestitam za res vzorno urejeno spletno stran, LP Sončasta

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1906 Cerknica – Razglednica tabora « Stare slike

Dodajte komentar