Preskoči na vsebino

1922 Cerknica

20. 01. 2010

Sošolka Marija je na Naši strani videla fotografije požgane Cerknice in mi poslala fotografijo, kako je hranilnica izgledala pred vojno. Pripisala je, da sta razglednici iz  1922.

Ali kdo ve kaj več, kdo je bil ta Ivan Lavrič?

Zanimivo mi je, kako so poslopje posoljilnice predelali v Zdravstven dom in lekarno in kako stavba izgleda danes.

Povzetek:

  • Skenirani razglednici Cerknice – Na placu in Posojilnica – Tabor
  • Skenirano fotografijo poslala: Marija Leskovec
  • Avtor: neznan
  • Datum nastanka: 1922
7 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    21. 01. 2010 22:09

    Veliko podatkov bi dobil v knjigah o Cerknici od Toneta Kebeta pa se Koku je blu ali nekaj takega. Na sliki Tabora je res se ta stara lipa in tudi ta stara hisica od mojega starega oceta. V tej hisi so se rodili vsi Tursicevi otroci. Hisica je postala v napoto, ker je bil tam plac, ali trznica po slovensko. Moj ded pa je dajal v najem stojnice.

    Všeč mi je

    • 23. 01. 2010 08:53

      Breda, hvala za prvo sporočilo v tem blogu. Če boš vedela še za kakšne podatke o fotografijah, ki bodo objavljene, kar napiši.

      Všeč mi je

  2. Bozena Vanic Encinas permalink
    3. 02. 2010 15:33

    Pozdravljen!
    Od sorodnice Eve Petelin sem dobila na mojo elektronsko posto kjer so slike iz Cerknice.
    Samo toliko v vednost, moja mama je bila Lavriceva, hci Ivana Lavrica(rojenega 10.maja 1877 Stari Trg pri Lozu) Delam druzinsko drevo in po ocetovi in po materini strani tako, da imam nekaj podatkov. Po mamini strani, njen oce Ivan Lavric je bil trgovec, med drugim nekaj casa tudi zupan v Cerknici, v knjigi Janeza Kebeta (zupnik v Lozu) Loska dolina z Babnim Poljem del I, (ce vam pride v roke, je raprodana a se dobi po knjiznicah) je opis vseh prebivalcev Loske doline, med drugim precej od druzine Lavric (jih je bilo pa vec razlicnih, verjetno nazaj vsi v sorodu), med drugim tudi o Ivanu Lavricu, ki se je ukvarjal tudi s cerkvenim petjem (stran 275, na sliki vrsta zgoraj, prvi z leve – z brki in stran 276 tudi zgornja vrsta desno prvi – cerkveni pevci l 1912)Bil je nekaj casa med drugim obcinski tajnik, kasneje tudi zupan v Cerknici. V knjigi je se na strani 409 fotografija Orlov, prapor v rokah Ivana Lavrica (L 1910). Na str 410 na fotografiji igra kontrabas, zgornja vrsta.
    No, hisa, je pogorela mislim ze pred vojno, danes stoji v istem slogu grajena na istem mestu, nasproti “turnu”, kjer so bili tudi rojeni moji sorodniki (druzina mamine sestre), moja sestricna Olga Sustarsic, porocena Cuvan, zivi v Celju, bi verjetno povedala lahko se vec o nasem dedu.
    No vem toliko, da ko je umrl nov 1929 je po “zaslugi” Ivanovega mislim brata vse slo po zlu, izgubili so vse premozenje in se v glavnem izselili iz Cerknice po raznih krajih Slovenije.

    Ivan je imel z zeno Ano roj Rogelj osem otrok, prva je umrla, stara dve leti potem pa se pet hcera in dva sina. Prvi sin Janez je bil med drugo svetovno vojno clan kulturne skupine v 14. diviziji skupaj s Kajuhom in ostalimi (prezivela edina menda iz te skupine balerina Pavlinova, ce se ne motim) in
    on je umrl pri Velenju l 1944, istocasno kot Kajuh.
    Upam, da sem vam napisala vsaj nekaj podatkov, da boste vedeli kaj vec o Ivanu Lavricu iz Cerknice.
    Imam pa podatke o druzini nazaj do 1770, trenutno pa se ukvarjam z drevesom oceta in sek ze zelo blizu konca, potem pa se “vrzem ” spet na mamino druzino.

    Se ena zanimivost, pri dedu v Cerknici je bil veckrat tudi (?Vodopivec?), ta ki je uglasil pesem Zabe, zabe. Menda je ravno to pesem napisal na papir pri njih v kuhinji. Ena od tet je imela original, a se je na zalost izgubil, teta je umrla na Hrvaskem in so drugi ljudje pospravili vse kar je bilo v hisi. Pred kakim letom je bilo govora po TV ravno o tem, da tega origiala ne najdejo.

    Toliko, lep pozdrav
    Bozena Vanic Encinas

    Všeč mi je

    • Anonimnež permalink
      3. 03. 2020 16:36

      Danes 3. 3. 2020 sem v bolnišnici Izola srečal eno staro mamo na vozičku, je čakala za okulista in mi je povedala sledeče: Da je tudi on Lavrič, da so šli do Zgonca po vino, da je bil oče trgovc. Rekla je da je stara 83 let. Da ima enega sina v Marezigah pri Kopru in da je sedaj v domu za ostarele v Kopru ali v Gažonu pri Kopru. Nisem je utegnil vprašati ker so jo reševalci takoj po pregledu odpelali.
      Lep pozdrav Igor

      Liked by 1 person

  3. 4. 02. 2010 09:07

    ga. Božena, najlepša hvala za izčrpne informacije. Dodatna razlaga in zgodbe so pripomogle k razumevanju vsebine fotografije. Vaša razlaga je dodala fotografiji dodatno vsebino. Takoj sem g. Ivana Lavriča poiskal v knjigi: Tone Kebe, Cerknica in njeni ljudje. Več sem vam napisal v elektronski pošti.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1908 Cerknica – Na Placu « Stare slike
  2. 1948 Cerknica – Šentkovi otroci | Stare slike

Dodajte komentar