Preskoči na vsebino

1957 Velike Bloke – Mala gasa

24. 02. 2010
tags:

Slika mi je bila od vedno všeč. Na njej je zbranih veliko žensk in otrok iz Male gase. V ozadju je moja mama in me drži v naročju. Najbrž sem stara tam okrog enega leta. Nesla sem jo na Bloke, da bi vprašala mamo, ob kateri priložnosti je nastala ta slika in kdo je slikal, vendar se ne spomni. Stojimo pred hišo od Škajžave tete Pepce, vendar nje ni na sliki.

______________________________________________________

Na sliki so v zadnj vrsti z leve Šperovcova mama in pred njo Tončka, njena hči, ki je bila telesno prizadeta. Imela je majhne noge in roke in veliko glavo. Bila je vedno zelo zabavna. Rada se je hecala z otroki. Stara je bila toliko kot moja mama.

Poleg Šperovcave stoji Jožlava Angelca, v ozadju Škajžava Meri, pred njo Zogarjeva mama s tremi otroci. Pred njo je Mirko, levo čepi Marija, desno pa Francka. Poleg Francke je Škajžava Dragica, ki je bila posvojenka od tete Meri. Desno od Zogarjeve je moja mama Francka z mano v naročju, poleg pa Jožlava mama, tašča od Angelce, to je edina s slike, ki je ne poznam. Prav na levi pa stoji Škajžava mama, to je mama od tete Meri.

Staro fotografijo smo si z zanimanjem ogledali

Sliko sva ta konec tedna nesla na Bloke. V vsi so jo z zanimanjem gledali. Ata jo je prinesel ven, kjer sta bila tudi Krovčkov Domin in Milena, potem je prišel še Ulčarjev Jožko. Potem smo klepetali še o tem in onem, nabralo se nas je kar nekaj. Prišla je tudi Dondičeva gospa. In potem smo se še slikali, da bodo mogoče kdo čez petdeset let tako z zanimanjem gledal, kdo pa so to na sliki.

Boža, 28.6.2009

Podatki o fotografiji:

  • avtor: neznan
  • datum: ocena glede na starost Bože – pomlad 2007
  • zbirka: Boža Toni
  • datum skeniranja: 28.6.2009
12 komentarjev leave one →
  1. belorepec permalink
    24. 02. 2010 08:12

    Zogarjev Mirko je po vsej verjetnosti moj sošolec. Piše se Hiti?

    Všeč mi je

  2. 24. 02. 2010 08:43

    Tončke se spomnim iz Begunj. Otrokom se je zdela zanimiva, ker je po izgledu tako odstopala od ostalih. Tudi meni se je zdela zabavna in prav nič se je nismo bali. Je pa res, da se z nami otroci ni ukvarjala.

    Mislil sem, da je doma nekje v Kurji dolini, saj je bila kar naprej v Begunjah.

    Všeč mi je

  3. Boža permalink
    24. 02. 2010 11:04

    Tončka je imela sestro, ki je bila poročena v Begunjah, zato je ša velikokrat k njej na obisk.

    Všeč mi je

  4. Breda permalink
    24. 02. 2010 12:40

    Zogarjov Mirko je res Hiti, ampak Dragotov sošolec je verjetno Jože, Mirkotov brat, ki ga ni na sliki. Mirko je letnik 1954, Jože pa je starejši.

    Vse ostale na sliki pa poznam, tako kot Boža. Res zanimiva slika.

    Všeč mi je

  5. belorepec permalink
    24. 02. 2010 13:30

    bo držalo Breda. To pomeni, da so bili pri Zogarjevih vsaj štirije otroci.

    Všeč mi je

  6. belorepec permalink
    24. 02. 2010 13:36

    pa še to.
    Tončke se tudi jaz spomnim. Očitno je bila ne samo posebna ampak tudi precej gibljiva.
    Zadeva stare slike mi je zelo všeč. V kratkem prispevam kakšno zanimivo fotko, čeprav jih imaš Miloš verjetno še veliko za objaviti.

    Všeč mi je

  7. 24. 02. 2010 14:03

    Belorepec,

    najlepša hvala za podporo. Najlepše mi je, da lahko prijateljem in znancem vsaj malo polepšam dan.

    Trenutno ves svoj trud usmerjam v smer, da bi Stareslike postale čim bolj redne in da si pridobijo širši krog bralcev, ki bi postopoma dopolnjevali informacije s komentarji in celimi objavami.

    Komentarji, pripombe, celi prispevki, pa tudi fotografije, ki jih prispevate, so dokaz, da so Stareslike zanimive in da lahko nadaljujem z delom.

    Všeč mi je

  8. Janez permalink
    24. 02. 2010 15:01

    Tončkina sestra je bila poročena pri Planincevih, pisala se je Obreza. Hišo imajo na dolgem klancu.Sin Dušan pa ima za ženo Ileršičevo Jolando, sestrično od Vilme.

    Všeč mi je

  9. Ana permalink
    24. 02. 2010 21:32

    Krasno! Spomnim se Tončke, ker je vedno sedela zunaj na vozičku, ko smo se igrali pri Šperovcavi Nataši (je bila ta njena nečakinja?). Bila je faca in dobro se je vklopila, v spominu na počitnice na Blokah je vedno tudi ona (in Blažov Tone) 🙂
    Tudi Meri se spomnim, ker je bila glasna in zabavna – če prav pomislim, so bile na Blokah same posrečene gospe.
    Mama Francka je kot vedno nejevoljna zaradi fotografiranja, Boža pa si je neverjetno podobna že kot otrok.

    Všeč mi je

  10. Breda permalink
    25. 02. 2010 10:43

    Ja, Nataša je hči Tončkinega mlajšega brata Janeza. Ana, sploh nisem vedela, da se spomniš tako daleč nazaj. Še jaz se komaj.

    Všeč mi je

  11. Ana permalink
    25. 02. 2010 11:15

    Če je lušnu, je lušnu 🙂

    Všeč mi je

  12. Breda permalink
    27. 02. 2010 19:48

    O, kako lepo je spet videti Toncko. Toncka je pri nas sivala, kadar smo rabile nove kikle za veliko noc. Sesila je tudi moj gvant za valeto in za maturo…Takrat je bila kar 1 teden pri nas in vsi smo jo imeli zelo radi. Rekli smo ji Tincka Toncka. Kadar je bila pri nas, je bilo veliko smeha….Morali pa smo biti zelo previdni, ker je mimogrede uscipnila, najraje v zadnjico, saj je bila le ta na njeni visini…V prstih je imela neznasko moc…Oce je sel vsako popoldne pocivat, ampak pri Tonckinem scipanju to ni bilo mogoce, saj smo babe kar naprej vrescale…

    Všeč mi je

Dodajte komentar