Preskoči na vsebino

1932 Begunje razglednica – Žaga

26. 02. 2010
tags:
by

POgled iz KamlakaS Kamlaka so pred osemdesetimi leti Begunje izgledale drugače.  Na začetku vasi je bila žaga, vsa okolica pa je bila neporaščena.

________________________________________________________________________

Presenečen sem bil, ko sem videl to razglednico. Nikoli nisem zaslutil, niti nisem slišal, da bi bila na začetku Begunj žaga. Danes posnetka z istega mesta ni mogoče narediti, ker je teren preveč poraščen.

Žaga

  • Žaga je bila na začetku Begunj, kjer je križišče za Kamno gorico.
  • Dobro se vidi pot, ki vodi do Žagarčkove žage. Ne vem, če je še prehodna.
  • V okolici žage je nekaj hiš, vsaj ena še stoji, je pa močno spremenjena.
  • V Noumu Jorku je le nekaj hiš. Ta del Begunj je danes pozidan.

Cerkev z okolico

  • Videti je cerkev, občino, župnišče, šolo, Jankotovo gostilno in Mrakovo hišo. Ozadje je neporaščeno. Zaslutimo lahko tudi lipo pred župniščem

Zadnja stran

  • Razglednica je napisana s črnilom. Pisava pisana s peresom mi je lepa. Beseda “lepopis” je danes neznana. Pogovarjamo se zgolj o fontih in stilih. Sram me je, kako sedaj za Novo leto na hitro nakracam čestitke. Pa saj drugače skoraj ne pišem več. Včasih so lepo pisali zato, ker so malo in poredko pisali. Danes iz istega razloga pišemo hitro in nečitljivo.
Znamka z žigom
  • Žig ni čitljiv, poskusil sem tudi s cirilico, pa ne gre.  Videti je le, da je bila razglednica poslana 31.12.1932, na silvestrovo.

  • Avtor fotografije ali založnik: neznan
  • Kraj: Begunje
  • Datum fotografje :pred 1932 – razglednica je bila oddana 1932
  • Datum skeniranja: 23.2.2010
  • Zbirka: Mile Turšič
  • Razglednice ne najdem v katalogizaciji Cobiss.
11 komentarjev leave one →
  1. belorepec permalink
    26. 02. 2010 08:34

    Žagarčkova žaga. Zanimivo. Če prav vem je njegov sin Tone Bonačev, moj prijatelj, ki pa mi ni še uspel povedati kje in kakšno so včasih imeli firmo.
    Zanimiv je tudi hrib v ozadju. Ali je to Špička?

    Všeč mi je

    • 26. 02. 2010 08:53

      Seveda je srednji hrib v ozadju Špička. Levo so Zalake, desno Cmarovnik, Špička pa je točno v sredini. Zanimivo bi bilo ugotoviti, od kje je razglednica fotografirana. Je to tam, kjer je sedaj novo naselje Begunj ali z nasprotnega brega pri Gmajnci?

      Všeč mi je

  2. janez permalink
    26. 02. 2010 10:21

    To ni Žagarčkova žaga, do nje se je prišlo po poti ki je vidna na sliki pred žago. Žagarčkova žaga je bila pri potoku, vidni so samo še ostanki (ob priliki ti jih lahko pokažem).

    Všeč mi je

  3. milet permalink
    26. 02. 2010 23:34

    Zdravo, razglednica je slikana s Kmlaka in v ospredju je parna žaga , ki je obratovala med obema vojnama. Posebnost te žage je bil pogon na paro- sedaj skoraj nepojmljivo. Po 2. sv. vojni je ta žaga nehala delovati. Pred to žago gre pot iz leve proti desni in ta pot je vodila do “Begunjske” žage in lastniki te žage so bili partnerji (delničarji) kateri so imeli pravico žaganja.Pogon te žage je bila voda preko vodnih koles. Še se spominjam njenega delovanja. V zadnjem obdobju je to žago imel v najemu A. Cimperman (Žagarček) zato so ji rekli tudi Žagarčkova žaga. V poznih 60 letih je do tal pogorela. Poleg tega so bile v Begunjah še sledeče žage na vodni pogon še Čopčev mlin in žaga, Ta spodnji maln in žaga in Tazgornji maln in žaga . Obratovalo je pet (5) žag naenkrat v Begunjah.
    Prva hiša na levi s kozolcem je Lukova hiša in prenovljena še vedno stoji.

    Všeč mi je

    • 26. 02. 2010 23:39

      Pri Žagarčkovi žagi sem se še jaz kopal. Begunje so imele kar dve kopališči – Perunce in Žagarčkovo žago.

      Zdi se mi, da večina žag še stoji.

      Všeč mi je

  4. milet permalink
    26. 02. 2010 23:47

    Ni več sledu od Parne žage – ostal je samo še en podporni zid. Od Begunjske- Žagarčkove žage pa so še vidne razvaline. Ostale tri pa so še v dobri kondiciji.
    Miloš imeli smo še eno kopališče – Brinarjev tolmun, od Perunc navzgor.

    Všeč mi je

  5. belorepec permalink
    27. 02. 2010 09:21

    Kdo pa so bili lastniki tako parne kot Begunjske žage?

    Všeč mi je

  6. 27. 02. 2010 11:00

    Ko že debatiramo o Žagarčkovi žagi in tej parni žagi, me vedno bolj zanima. Neverjetno sem zdi, da po 65 letih izgine celo spomin o eni mini tovarni. Ali poznate koga, ki še kaj ve o tem.
    Če se kdo spomni in pofotografira ostanke Žagarčkove žage, bom fotografije z veseljem objavil.

    Všeč mi je

  7. milet permalink
    27. 02. 2010 19:00

    Danes sem obiskal Intihar Ivana (Zimcov) in sva se pogovarjala o žagah v Begunjah.
    Parna žaga je bila postavljena v 20. letih prejšnjega stoletja in je rabila za pogon takozvano lokomobilo. lokomobila je gnala dva gatra ( večji liti in manjši kovičen) in dve krožni žagi (cekularja). Lastnik je bil Kobi iz Verda. Kobi je zašel v težave, zato sta Parno žago kupila brata Anton in Viktor Meden iz Zgornjega malna. Žaga je bila leta 1947 nacionalizirana in je delala do zgodnjih50.let. Ivan Intihar je bil na tej žagi zaposlen od l.1949.
    Istočasno in tudi pred 2. sv. vojno je bila v Begunjah žaga na sedanji lokaciji Jeramix prej Jelka, katere so bili lastniki gruntarji iz Begunj in Bezuljaka.
    Takratni Krajevni ljudski odbor Begunje se je odločal katero žago razvijati in odločili so se za žago ” na Jelki”, ker je bila modernejša in jo je poganjal elektromotor. Lokomobilo parne žage so odpeljali v Cerknico v tovarno LIP (lesno industrijsko podjetje – kasneje Brest ). Magacin (stavbo za skladišče) parne žage pa so odpeljali v Martinjak.
    Žaga ( bivša Jelka) se je imenovala Žaga Kmetijske zadruge Begunje. Tako je imela KZ Begunje dva dela; Žago in Kmetijsko zadrugo. Prvi direktor je bil Ludvik Urbas (Urbanov iz Bezuljaka). Iz KZ sta nastali dve enoti , podjetje Jelka, ki ga je dolgo vodil Franc Kranjc in KZ Begunje.

    ” Begunjska ” žaga oz. Žagarčkova žaga pa je bila last sedmih partnerjev iz Begunj ( Brezec, Tomažič, Otoničar, Dehinči…..) in je bila Venecijanka. Žaga na vodni pogon. V begunjah je delovala še Froncova žaga – lastnik Franc Meden in je bila na elektromotor.
    Istočasno je v Begunjah pred 2. sv vojno delovalo sedem žag ;
    – Parna žaga ( lokomobila )
    – Žaga na lokaciji bivše Jelke (elektromotor)
    – Froncova žaga ( elektromotor)
    – Begunska (žagarčkova) žaga ( vodni pogon )
    – Čopča žaga ( vodni pogon )
    – Spodnji maln ( vodni pogon- Francisova turbina )
    – Zgornji maln ( vodni pogon )
    Sedaj stalno ne obratuje nobena več.

    Všeč mi je

    • 27. 02. 2010 19:05

      UAU, milet, to si pa naredil skoraj diplomo. Jaz bi take podatke zbiral mesece in mesece, ti pa kar tako, v enem dnevu. Super! Odgovoril si na marsikakšno vprašanje, ki je nastalo.

      Všeč mi je

  8. milet permalink
    27. 02. 2010 21:11

    Janez poglej tepko na zavrtncah, je čisto mala.

    Všeč mi je

Dodajte komentar