Skip to content

1959 Begunje – Teden mladosti (2)

27. 03. 2010

Tekmovalec in navijači

V okviru tedna mladosti je bilo kolesarsko tekmovanje. Potekalo je v več kategorijah.

Navijači so uporabili šolsko ograjo za tribuno s katere so tekmovalce ognjevito vzpodbujali.

____________________________________________________________

Kolesa so bila prevelika, za odrasle. Le eno kolo je nekoliko manjše in s tem bolj primerno za male šolarje.

Tekmovanje je potekalo kar po cesti. Od šole so se odpeljali proti Noumu Jorku in nazaj. Spremljal jih je odrasel kolesar.  Prometa ni bilo treba zapreti, saj ga ni bilo. Važno je bilo le, da ni bilo tekmovanje v istem terminu, kot je peljal poštni avtobus.

Kraj: Begunje

Datum: verjetno nedelja 24. 5. 1959

Avtor: Vinko Toni

Zbirka: Vinkotov kufr

Skenirano: 20. 3. 2010

Oblika: negativ

prejšnji <– prispevki istega dogodka –>naslednji

5 komentarjev leave one →
 1. Bojan permalink
  27. 03. 2010 11:15

  Dokler nismo dovolj zrasli za očetovo kolo, smo se mulci vozili “pod štango”. Ker kolesa nismo mogli zajahati, smo razvili posebno tehniko poganjanja. Desno nogo si vtaknil pod prečko kolesa in vrtel pedale v nekakšnem kompliciranem gibanju bokov in nog. Zato sem prav pozorno pogledal, če je tudi med temi kolesarji kakšen tak akrobat.

 2. 27. 03. 2010 11:34

  RAZPIS!

  Iščemo staro fotografijo vožnje pod štango!

 3. Boža permalink
  27. 03. 2010 11:50

  Tudi jaz sem se dolgo vozila pod štango. Bilo je zelo neudobno, pa vedno sem bila od ketne črna po notranji strani noge in popraskana od zobnikov. To je bilo še posebej nerodno ob nedeljah, ko sem imela bele dokolenke. Zato sem si eno nedeljo kolo pripeljala do praga pred hišo, ki je bil malo dvignjen in sem zlezla nad štango. In se odpeljala. Bilo je zelo nobel. Šele med vožnjo sem ugotovila, da bo problem ustaviti. Kako bom sestopila? Ni bilo druge, kot da sem zapeljala na sosedovo travo pred hišo in namenoma padla na mehko. Namesto črna od šmira sem bila zelena od trave.

 4. Marjeta permalink
  30. 03. 2010 16:48

  Tudi jaz sem se vozila pod štango. Čeprav sem imela svoje manjše kolo, je bilo bolj imenitno se vozit z očitovim dirkalcem. Pa še prestave je imel 🙂

 5. Ana permalink
  7. 04. 2010 21:03

  Jaz tudi! Rekli sva mu drkalc. Pa nama je pa mami prijazno razložila, da to ni drkalc, ampak dirkalc, ker se z njim ne DRKA, ampak DIRKA … Potem sta se pa z očitom ful smejala, čeprav sploh ni bilo smešno. Hahahaha!

Dodajte komentar

%d