Skip to content

1957 Selšček – Prvi traktor

10. 05. 2010
by

Prvi traktor

Prvi traktor na Menišiji je bil plod iznajdljivosti in znanja Petra Stergulca in njegovih bratov Janota in Slavka iz Selščka. Fotografija je ujela trenutek dinamičnega dogajanja. Vsi so zatopljeni v svoje delo in niso opazili fotografa.

Motiv  fotografije je  delo na polju in sicer sajenje krompirja  ” pod brazdo “.  To je poseben način pometavanja – sajenja krompirja. Spomladi se s plugom odorje brazdo in v jamlič se sadi krompir, ponavadi v razmaku čevlja. Krompir se zasuje z novo brazdo in nanjo zvrže še eno. Ko je krompir posajen,  je njiva brez grobov in večidel grobo ravna, kolikor to dopuščajo brazde. Šele, ko je krompir “pršu vn” se ga je osulo s plugom osipalnikom in s tem naredilo grobe značilne za današnje sajenje. Tak način sajenja se je opustil. Traktor vozi Peter Stergulec.

Traktor

Traktor je Peter Stergulec kupil razstavljen na Vrhniki v tovarni usnja IUV. Skupaj z brati ga je obnovil in sestavil. Šlo je za Ameriški traktor znamke FARMALL A in je po vsej verjetnosti prišel v Jugoslavijo od UNRE kot pomoč pri obnovi porušene Jugoslavije.  Našel sem spletno stran  z opisom omenjenega traktorja, na ogled je  tukaj.

Na levi strani poleg voznika je bil motor, za gorivo je služil petrolej in tudi pozicija krmila je nenavadna ob desni strani prav do prvih koles.

Peter Stergulec je kasneje posodil traktor izvajalcem sedanje ceste na Slivnico. Z denarjem, ki  ga je za to dobil, si je plačal šolanje v Ljubljani.

Orač

Jano Stergulec je za plugom, brat Slavko pa s peharjem krompirja opazuje dolžino njive ter premišljuje koliko dela je še ostalo do konca.

Za vsak slučaj je za pasom orača po vsej verjetnosti orožje za obrambo očetovine pred vsiljivci.

Strelec

Na položaju je tudi stražar, saj je bila hrana po 2. sv. vojni pomembnejša od zlata. Šele s povečavo se je odkril  strelec, ki  naredi posnetek še bolj zapleten, zanimivejši in večplasten. Po vsej verjetnosti gre za nastreljevanje lovske puške Jožeta Medena iz Begunj.

Zadnja stran

Zadnja stran fotografije zabeleži osebe na fotografiji. To so bratje Jano, Slavko in Peter Stergulec, za traktorjem je teta Anica Stergulec (Žitnikova por. Rajčević). Posnetek je nastal v Selščku in še zapis:traktor Farmar.

Na spletnih straneh sem našel podatek, da gre za traktor FARMALL A , katerega so začeli izdelovati l. 1941.

Kraj: Selšček
Datum: 1957 spomladi
Avtor: Ivan Stergulec
Zbirka: Peter Stergulec
Skenirano: 16. 4. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
 1. Boža permalink
  10. 05. 2010 21:27

  Zanimiv način sajenja krompirja ‘pod brazdo’. Tega nisem še nikoli slišala. Ne vem ali so na tak način pridelovali kdaj tudi bloški krompir, a v času, ko sem še jaz pomagala saditi krompir, zagotovo ne. Kaj vse človek izve na stara leta 🙂

 2. 10. 05. 2010 21:42

  Pod brazdo se je sadil krompir za ledino. V jamlču za prvo brazdo, kot piše Milet se ni vsadilo, ampak šele v drugo brazdo in potem v vsako drugo. Če bi se sadil v vsako, bi bile vrste preveč skupaj. V jamlču je bil prostor ponavadi za fižol, ki se ga je sadilo malo pozneje . Jamlce, prostor za sajenje za sajenje fižola, se je delalo z matiko.
  Dvomim, da ima v peharju krompir? Pri nas se krompir nikoli ni sadil iz peharja! Bolj me spominja na koruzo.

 3. Jože permalink
  10. 05. 2010 22:12

  Marija je lepo napisala potek sajenja, v peharju pa ima verjetno bob, ki so ga sadili med krompir za odganjanje divjadi, (ker ji smrdi), bil pa je tudi za prehrano, če fižol ni dobro obrodil zaradi slane ali slabe letine.

 4. milet permalink
  10. 05. 2010 22:14

  Marija, imaš prav, kaj je v peharju je bilo samo ugibanje. Da gre za sajenje krompirja se vidi po košari, ki jo drži Anica Stergulec. Stare sorte krompirja so bile ; Hrastar, Bintje, Kiflčar, pozneje Vesna in Igor… Ko sem napisal, da se” krompir zasuje z brazdo in nanjo zvrže še eno” sem hotel povedati ravno to, da gre krompir v vsako drugo brazdo.

 5. pika permalink
  12. 05. 2010 13:23

  V Dolenji vasi smo krompir vedno sadili pod brazdo.

 6. Janez permalink
  12. 05. 2010 13:54

  Pri nas v Begunjah koruza ni nikoli dozorela, vsaj tako mi je povedal oče in mama.

 7. janja permalink
  25. 06. 2010 21:19

  V Loški dolini so tudi poskusili saditi krompir pod brazdo. Pa so to kmalu opustili, ker je bil krompir pregloboko vsajen.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: