Preskoči na vsebino

1950 Fara – Padalo

20. 05. 2010

Padalo

Nad Faro na Blokah so davno pred drugo svetovno vojno postavili hangar za jadralna letala. Bila je kar velik objekt, saj so vanj spravili tudi pa  6 jadralnih letal. V bližini  so postavili še lesen a trden objekt, v katerem so bivali letalci.

____________________________________________________________

Ta fotografija je posneta na lokaciji nekdanjega hangarja. V času nastanka fotografije je še vedno stal leseni objekt. Slika je iz časa po drugi svetovni vojni, verjetno nekje iz petdesetih let. Nastala je na začetku poletja, pred košnjo, saj so nekateri prisotni v kratkih majicah, prav toplo pa ni oblečen nihče.

Fantje so se zbrali okrog razgrnjenega padala. Prisotni so domačini in nekaj vojakov.

O dogodku nisem uspel izvedeti ničesar, zato preostane le domišljija.  Ne vemo, če so s padalom skakali ali pa je bilo to le neke vrste izobraževanje.

Padalca?

Pred padalom klečita dva fanta. Vsak ima ćez ramo snop vrvic, ki so del padala. Od vseh izgledata najbolj primerna za padalca.

Levi izrez

a

V ozadju je več mož, ki so se razporedili po obodu padala –  za fotografiranje.

Sredina

Nekaj je vojakov, v glavnem pa so civili.

Desni izrez

Kaj so počeli. So se učili zlagati padalo ali so tudi poskusili skočiti? Bolj se nagibam, da je bil to le tečaj, saj se nihče ne spomni, da bi pristalo letalo in jih pobralo. Malo verjetno je, da bi vzleteli na nekem letališču in izskočili na Bloke.

Kraj: Fara, Bloke
Datum: ocenjem na petdeseta leta
Avtor: neznan
Zbirka: Drago Telič
Skenirano: 10. 4. 2010
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. marijaleskoveckunstek permalink
    20. 05. 2010 07:30

    ”Gostilničarjeva hčerka Lojzka, ki nam je stregla, je bila mlado devetnajstletno dekle. Bila je prava lepotica bloške planote in ni čudno da so bili skoraj vsi mladeniči zaljubljeni vanjo….

    V Cvetkovi gostilni poleg šole v novi vasi je bilo to. Še več si lahko o letalcih in jadralcih preberete v knjigi Kragulje gnezdo, Ludvika Stariča.

    Všeč mi je

  2. Drago Telič permalink
    20. 05. 2010 09:11

    kar nekaj je gradiva na temo jadralstva na Blokah. Tam je bil recimo v letih pred( od 1939) 2. sv. vojno in po njej, do svoje smrti 1950, zelo aktiven svetovno znani jadralec Milan Borišek. Na svetovnem jadralskem prvenstvu na Švedskem je dosegel senzacijo- 3. mesto.
    Nič pa nisem še našel na temo padalstva. Obavil sem le kratek pogovor z enim od prisotnih na sliki, ki pravi, da je bil on tisti, ki je bil zadolzen za odpenjanje letala. Nekajkrat pa mu je upelo, da so ga vzeli na letalo in da je lahko skočil s padalom.

    Všeč mi je

  3. janez permalink
    22. 05. 2010 11:11

    Kot je meni znano je jadrala na Blokah tudi moja teta Sneguljka.Jo bo treba kaj povprašati.

    Všeč mi je

  4. 22. 05. 2010 23:08

    O jadralnem letalstvu na Blokah je napisano v knjigi Letalci in Slovenci in v brošuri “Naše štrikane stvari” , Društva za zdravo življenje Bloke, ki je izšla aprila 2005.
    Na pobudo Ljubljanskega aerokluba in njihove jadralne sekcije so s pomočjo strokovnjakov določili Bloke na Notranjskem kot odličen kraj za jadranje . Z jadranjem so pričeli leta 1934 in to leto se šteje za začetek jadralnega letalstva na Blokah.
    ” Na vrhu hriba so letalo “zahakljali”, skozi pritrjen obroč na letalu pa potegnili gumijasto vrv. Na vsakem koncu vrvi je vleklo 4 do 5 tečajnikov. Na komando “vleci-teci” so poprijeli vrv in jo vlekli, na “spusti” pa je učitelj popustil odpenjač na repu letala. Letalo je z velikim pospeškom zdrsnilo po zemlji in poletelo. Vrv je potem sama padla. Danes si težko predstavljam, kako težaško delo je to bilo. ” Citat iz brošure.
    Na Blokah je 30. julija 1936 Stanko Raznožnik iz Ljubljane postavil nov Jugoslovanski jadralski rekord, saj je v zraku ostal 10 ur in 45 minut.
    Na Blokah so jadralci opravljali izpite za licenc ; “A”, “B”, “C” in “C” diploma. Janez ima prav , teta Snegulka Detoni je na Blokah opravila “A” licenco in bila takrat ena izmed redkih jadralnih pilotk.
    Še mnogo zanimivega je v brošuri, katero se verjetno dobi v Knjižnici Jože Udovič v Cerknici.

    Všeč mi je

  5. bojans permalink
    10. 06. 2010 20:49

    Včasih slučajno naletim na kaj zanimivega, izvlečem mobilca, kliknem in pospravim v mapo Zgodovina. Sedaj je še boljše, ker lahko gradivo obesim na kakšno staro sliko 😉

    Članek je iz Jutra, 3.8.1937 in piše o bloškem jadranju.

    Všeč mi je

Dodajte komentar