Preskoči na vsebino

1930 Cerknica s Kamne gorice – razglednica

25. 05. 2010
by

Razglednica

Z leti so  nekateri pogledi na Cerknico postali bolj znani. Pred nami je razglednica, ki je nastala s Kamne gorica ali celo z Ranca reber. Fotografija je zanimiva, ta pogled je nov.


____________________________________________________________

V ospredju so sprani kolovozi Kamne gorice, tudi kakšno kamnito ograjo okrog ograde opazimo. Cerknica je v sredini, na desni cerkev Sv. Roka, v sredini čepi župna cerkev. Tam daleč je Dolenje jezero, še dalj pa Javorniki, ki izgledajo, kot bi bili poprašeni s prvim snegom.

Cerknica se tja do šestdestih let ni veliko spreminjala in zgolj na podlagi izgleda praktično ni mogoče določiti natančnejše letnice.

Knapova hiša?

V sredini je Knapova hiša z gospodarskim poslopjem in skednjem. Pred njo je še danes glavna cesta Cerknica – Begunje. Nasproti hiše, čez cesto, je vidna ograja in vrata v ogrado.

Okrog cerkve

Ne opazim, da bi se cerkev sama v tem času kaj spremenila. Lepo so vidne Šrangarjeva  in Pogačnikova hiša, pa tudi posojilnica. Prepoznam še Bavdkovo hišo, skrajno levo spodaj pa Knapovo. Razpored  okrog Bavdka so sedaj precej drugačen in le stežka se orientiram.

Sv. Rok, Mrava

Cerkev Sv. Roka na Mravi je na lepi lokaciji. Že takrat je bila lipa zelo velika. Mrava je čisto nepozidana.

Levo so hiše, ki stojijo v nekoliko spremenjeni obliki ob Hacetovi ulici še danes. Spredaj je skedenj in fotografija je dovolj ostra, da opazimo prednje oje od voza.

Prav zanima me, če je kamnita ograda ob poti še vedno takšna. Tudi sam se spomnim takšne, kot je na razglednici.

Nekje pod Peščenkom

Na izrezu fotografije dobro vidim hiše na Mali gasi. Na Luščah stojijo kozolci a zaradi razdalje ne morem oceniti, koliko je stanje do danes spremenjeno.

Sktrivnostna je velika hiša skrajno levo, že v neostrem območju.  Te hiše  zagotovo ni več. Je bil tu kakšen mlin?

Zadnja stran razglednice

Glede na napis “Carte postale” gre očitno za razglednico, ki pa ni bila nikoli poslana.

Na hrbtni strani je žig Tujsko-prometnega društva, ročno pa je pripisana številka 166 kot zaporedna številka v zbirki. Razglednico je verjetno prispeval prof. Ravnik iz Ljubljane. (V tistem času je deloval prof. Janko Ravnik, ki je avtor prvega slovenskega celovečernega filma V kozorogovih strminah, vendar ni indikacij,  da gre točno za tega prof. Ravnikarja)

Kraj: Cerknica
Datum: ocenjen na prvo polovico 30 let, ko je zbirka nastala
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc,
Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
  1. 25. 05. 2010 20:57

    En telefonski klic je vse razjasnil.

    Mogočna hiša na skrajni levi je Hrenov maln. Poleg je bila tudi žaga. Stal je tam nekje, kjer so bili kasneje brestovi gasilci.

    Pri stari dolničarjevi hiši je bila čez potok brv in približno nasproti je bil ta mlin.

    Všeč mi je

  2. Srečko Knap permalink
    25. 05. 2010 21:17

    Ja, Knapova, ali bolje po domače “Klemenova hiša”, ki je niveč. Kozolec je še tak kot je bil, ob cesti je vidna stara struga Cerkniščice.

    Za našo hišo je velika “Pogačnikova” hiša, ob potoku Cerkniščice, kjer so stanovali “Gašperjevi”, pa Kebeči- Janez, Andrej (Sergio), Lojz. Za hišo je bila žaza, na drugi strani, potoka, čez lesen most, pa je bila zadružna sušilnica sadja.

    Sv.Rok – Mrava je bil s sprednje strani in ob veliki lipi “Rokarski nogometni plac” kjer smo “rokarji” vsako nedeljo igrali nogomet: Zgoncov Dušan in Jože, Žnidaršičev Janez (Fičo), Olkov Edo, Vsi trije Knapi (Marjan, Ivo in jaz), Obreza Janez (Andrejcov), Čenčur (Peclov) Jože, Ostakov, Mele (Kunčov) Franci, in ostala Rokarska banda.

    Všeč mi je

  3. Breda permalink
    25. 05. 2010 21:18

    Kdo ve, zakaj Hrenovega mlina ni vec? Morda zato, ker so zidali Brest? Doma smo imeli Perkotovo sliko Hrenovega malna

    Všeč mi je

  4. marijaleskoveckunstek permalink
    26. 05. 2010 07:37

    Knapova hiša?
    V ozadju vas Jezero. Vidi se cerkev, levo od nje sta dve stavbi, za kateri menim da sta prva gasilni dom in drugo je naša hiša (stara). Med cerkvijo in hišo spredaj je še kozolec, drugi kozolec levo od hiš je Matevžov. Še bolj zadaj vidimo, neporaščen nasip in sedanji Ribiški kot, takrat še neporaščen. Še po letu 1950 so tam pasli čredo, predvsem konje.

    Všeč mi je

Dodajte komentar