Preskoči na vsebino

1928 Cerknica – Smučarji

26. 05. 2010

Smučarji

Pred takratnim Sokolskim domom so se zbrali smučarji. Povod je bilo verjetno tekmovanje, ki je bilo nekje v bližnji okolici.

Oseb na fotografiji ne poznam, le Anton Zgonc na skrajni levi izstopa.

____________________________________________________________

Zanimiva je oprema. Smuči so dolge tudi dva metra in pol. Vezi so fiksne. Vez, kot je videti pri skrajno levem smučarju, skrajno desnem  in tretjem z desne, se je zapenjala zadaj, za čevljem. Palice so bile iz bambusa z ogromnimi krogci. Nekateri otroci pri palicah nimajo zank za roke.

Med smučarji so tri ženske.  Vsaj dve sta smučarki, saj v roki držita smuči.

Fotografija je najbrž nastala po tekmovanju otrok.

levo

Nekateri otroci imajo štartne številke. Največja je številka 15, kar pomeni, da je bilo vsaj 15 tekmovalcev.

desno

Bund takrat še niso poznali. Smučalo se je v puloverjih ali celo v jopičih. Prav vidim ali si le domišljam, da imajo nekateri kravate?

Videti je, da je bilo popoldansko sonce prav toplo. Danes se tako toplo oblačimo spomladi, nikakor pa ne v snegu. Večina je razoglavih, rokavic nima nihče, pa tudi okrog vratu so vsi razpeti.   Smo danes toliko bolj zmrznjeni?

Ob strani

Zanimiv mi je fantič v gumijastih škornjih na skrajni levi. Prav vidim, kako si želi, da bi tudi sam bil med smučarji.

Cela slika

Tako fotografija izgleda v celoti. Jasno je, da je fotograf imel fotoaparat v roki, saj fotografija ni tako natančno kadrirana, kot bi bila pri fotografiranju s stojala.

Iz sence fotografa lahko sklepamo, da je bila fotografija posneta pozno popoldne.

Zadnja stran

Na zadnji strani je opis, ki ga je verjetno napisal Branko Kebe v pogovoru z Amalijo Zgonc nekje pred letom 2000. Najbolje, da napisu verjamemo, le letnica ne more biti prava. 1925 sokolskega doma še ni bilo. Zasledil sem  dokument, kjer sokoli prosijo Gospostvo Snežnik za les za izgradnjo doma. Prošnji je menda priložen tudi odgovor.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 21. 3. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Breda permalink
    26. 05. 2010 20:42

    Zdi se mi, da je na sliki tudi moja teta, Stana. Stoji v zadnji vrsti in drzi glavo postrani. Bila je zelo lepa. Veliko se je ukvarjala s sportom od smucanja do baleta.

    Všeč mi je

Dodajte komentar