Preskoči na vsebino

1937 Cerknica – Orli na Placu

6. 06. 2010
by

Prispevek istega dogodka naslednji->

Na Placu pred posojilnico je bila še ena velika prireditev. Bomo kdaj izvedeli, kaj se je dogajalo?

____________________________________________________________

Dragi brat!                                                             Dol. v.  16. 8. 37

Tudi ti sprejmi najlepše pozdrave od vseh skupaj.Tvojo karto smo dobili in bomo že odposlali obleko in vse skupaj, kar si želiš.

Tukaj ti odpošiljam dve razglednici od Cirkniškega tabora, kako smo praznovali na prvega augusta. V sredi vidiš oltar,  kjer je bila sv. maša. Vidiš  pa tudi nove orlovske kroje.

Na drugi razglednici pa vidiš konjenike, ki smo šli k sprevodu. V sredi pa vidiš nas tri, ki smo trubačli fanfaro. Cibek, Albin in jaz. Tukaj vidiš sam nekaj dolencev in zelšanov. Bilo je pa tudi drugih dosti konjenikov.

Najlepše pozdrave ti pošiljam kot tvoj brat France.

Svetov France je tudi že doma. Prišel je na bolovanje, ker si je zlomil nogi. Pozdravi Švelca.

____________________________________________________________

Sporočilo je pisal Franc Petrovčič, verjetno bratu Janezu, ki je bil pri vojakih. Franc se je ponesrečil na Jezeru. Pri prehodu čez vodo ga je nesrečno zadel konj. Umrl je, še preden je bil star 20 let.

____________________________________________________________

To so verjetno nove uniforme orlov, ki jih France omenja v pismu.
Na Placu je bila maša. Oltar so postavili ob posojilnico, ki so jo v ta namen okrasili.
Nastopile so tudi narodne noše. Za zastavonošo čakajo v ozkem prehodu pri Pogačnikovi hiši.
Prvega avgusta 1937 je deževalo. Otroci so že v karatkih hlačah, odrasli so urejeni, kot se za mašo spodobi.
Na zadnji strani fotografije je sporočilo, ki pojasnjuje dogodek.  Na žalost je omenjena druga razglednica verjetno izgubljena in pozabljena.

Sporočilo pojasnjuje, hkrati pa odpira nova vprašanja.

  • Kakšen tabor je to bil?
  • Zakaj so praznovali 1. avgust?
  • Kje je bil brat? Sta bila s Švelcem skupaj pri vojakih?
  • Kdo so Cibek, Albin, Svetov France, Švelc…? So to isti postavni fantje, ki so bili skupaj na naboru?
  • Kaj je bil povod za nove uniforme orlov?

Dopolnjeno 20.6.2010 __________________________________________

V svoji knjigi “Tone Kebe, Cerknica in njeni ljudje, samozaložba, 1994” je pisec na strani 68 napisal:

France Petrovčič (Uleč) iz Dolenje vasi je bil eden najbolj nedolžnih žrtev meje. Že po opravljenem šihtu na Milavčevi žagi ga je poklical nekdo in ga premamil, da bi čez jezerski nasip pripeljal konja na določeno mesto nekje pri Goričici. Bilo je v poznih popoldanskih urah 11. novembra 1939… Sedel je na konja in je po bližnjici prijahal do Dol. Jezera in od tam nadaljeval pot preko nasipa, da bi se priključil preostali skupini. Tisto leto pa je jezerska voda preplavila nasip do najvišje meje in ko je jezdil, je voda segala konjue čez vamp. Moralo je biti že temačno, ko je konj naenkrat izgubil tla pod nogami in se z jedecem vred znašel v globoki vodi zraven nasipa. Prestrašeni konj je iskal tla z nogami in pri tem oprazil jezdeca in ga onesvestil. Nato je konj sam priplaval na breg in se vrnil h gospodarju. Francetovo truplo pa so menda naslednji dan našli ob poplavljenem nasipu. …

Nanj me vežejo posebno lepi spomini na šolska leta in na njegov zelo spretni risarski čopič.”

Dopolnjeno 5.7.2010  __________________________________________

Klikni za povečavo

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1. 8. 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Gornik
Skenirano:  17. 3. 2010
Oblika: fotografija

Prispevek istega dogodka naslednji->

4 komentarji leave one →
  1. pika permalink
    7. 06. 2010 17:39

    Cibek,Albin,Svetov France,Švelc,to so bili fantje letnik približno kot moj oče,Svetov france je bil naš sosed,mislim da so vsi fantje tudi na sliki nabor 2.

    Všeč mi je

  2. 20. 06. 2010 14:35

    Danes sem prispevek dopolnil še z odlomkom iz knjige Toneta Kebeta.

    Všeč mi je

  3. 5. 07. 2010 16:22

    Dodal sem še Zoomify pogled na fotografijo. Dovolj je podrobna, da si lahko ogledate, kdo je gledal skozi okno, kdo kadi, kako so bili oblečeni moški, kakšni klobuki so se nosili, kakšne so bile narodne noše….

    Všeč mi je

  4. Medra permalink
    19. 11. 2010 09:48

    1. avgusta 1937 je bil v Cerknici prosvetni tabor, na katerem je govoril tudi minister dr. Miha Krek. Notranjski tabor je po svoji manifestativnosti, navdušenju in udeležbi prekosil vse, kar je Notranjska dotlej videla, poroča časopis “Ponedeljski Slovenec” dne 2. avgusta 1937. Štiritisočglava množica se je zjutraj zbrala na veličastnem sprevodu. Na čelu sprevoda je jezdilo 33 zastavnih notranjskih fantov v narodnih nošah, prvi trije so bili v beli, modri in rdeči srajci. Za njimi so sprevodu dajali tempo godba logaškega prosvetnega društva in domači glasbeni mojstri. Za konjeniki je šlo 37 kolesarjev z zastavicami in zelenjem, za njimi 5 zastav, prireditveni odbor, člani v fantovskih krojih, članice, mladenke, mladina – vse ena sama pisana reka, ki je zajela vse glavne cerkniške ulice. Proti koncu je šlo 87 moških in ženskih narodnih noš. Sprevod je zaključilo 73 kolesarjev.
    Na trgu je sv. mašo daroval predsednik prosvetne zveze vseuč. prof.dr. Fr. Lukman. Med mašo je množica pela cerkvene pesmi. Po maši se je začel tabor z državno himno, ki jo je igrala godba in pela vsa množica. Govorniki so bili predsednik prosvetnega okrožja zdravnik dr. Pintar, kaplan g. Urbanc, minister dr. Miha Krek, socialni delavec g. Rudolf Smersu, domačin književnik Mirko Javornik, deklamiral pa je upravitelj Fister.
    Popoldne, ko je dež vendarle za nekaj trenutkov pojenjal, je na dobro pripravljenem telovadišču sledil nastop članov, članic, moškega in ženskega naraščaja v prostih vajah in orodni telovadbi. Po končanem javnem nastopu je sledila prosta zabava in ljudska veselica.

    Všeč mi je

Dodajte komentar