Skip to content

1920 Cerknica – Naraščaj Sokola

15. 07. 2010
by

Sokolski naraščaj

Mladi sokoli so se zbrali okrog svojega učitelja in nam zapustili v občudovanje in ugibanje tale zanimivi posnetek.

Postavimo jih v čas in prostor: komaj dve leti je minilo od konca  I. svetovne vojne, novo državo pesti kriza, streljaj za jezerom poteka meja z Italijo. Kljub vsemu so domačini obleki svojo mladež v takrat popularno uniformo in poskrbeli za njihovo društveno življenje in telesno  vzgojo.

____________________________________________________________

S kokardami in brez

Na fotografiji naštejemo 10 fantov v pokrivalu s kokardami. Najbrž sodijo med mladince. Pred njimi je 21 dečkov, njihove uniforme so enake, razlikujejo se le pokrivala.

Na sredini

Kroj Sokolov je bil eden izmed pomembnejših dejavnikov njihove prepoznavnosti. Poznali so dva, svečani in telovadni. Fantje na sliki nosijo svečani kroj. Kroja niso smeli nositi vsak dan, ampak samo na sokolskih prireditvah in ob predpisanih dogodkih.

Jože Kristen

Mentor mladih telovadcev je bil učitelj Kristen. Petnajst let kasneje ga bomo srečali na  fotografiji upravnega odbora Sokola. Takrat bo sedel na častnem mestu v sredini, mogoče mu je pripadlo celo mesto starešine. Kristen nosi telovadni kroj, čeprav na prvi pogled izgleda, kot da je v običajni majici.

Roke prekrižane na prsih

Dečki v prvih dveh vrstah držijo roke prekrižane na prsih, prsti oprijemajo roko nad komolcem. Gre tudi tu za posebnost? Sokoli so jih imeli kar nekaj. Znano je, da so se pozdravljali z “Na zdravje”, v društvu pa so se, ne glede na družbeni položaj, med seboj tikali (izven društvenega življenja sta veljala običajno naslavljanje in vikanje).

Zadnja stran

Brez podatkov na zadnji strani bi se razblinila marsikatera zgodba.

Deški kroj

Za lažjo predstavo kako lični so bili naši fantje. Takole je izgledal kroj sokolskega podmladka. Vir: Pokrajinski muzej Kočevje.

Kraj: verjetno Cerknica
Datum: 1920
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. Drago Telič permalink
    15. 07. 2010 15:57

    te prekrižane roke so mi pa všeč.To bi lahko bilo v navadi ob igranju naše himne in ne da kopiramo npr.ameriško roko na srcu. To sem namreč opazil na zadnje ob SP v nogometu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: