Preskoči na vsebino

1951 Cerknica – Pogreb na Veliki gasi

28. 08. 2010
by

Objavljeno 24.4.2010

Na Veliki gasi

Po Veliki gasi se navzdol pomika pogreb. Pogrebci krsto še nosijo. Do pokopališča je kar dolga pot.

Ne vem, kdaj so začeli za prevoz krste uporabljati voziček. V Cerknici je bil še prej v uporabi mrliški voz, ki so ga vlekli konji. Menda je bil razkošen in bogato okrašen. Prepričan sem, da bomo več informacij zbrali v komentarjih, mogoče pa se bo našla celo kakšna fotografija tega voza.

Hiše ob Veliki gasi kažejo povojni čas, več hiš je v različnih fazah obnove. Na levi strani, pred nekdanjim sodiščem, so kupi gradbenega materiala, traverze in drugačni gradbeni odpadki. Izgleda, da je bila obnova sodišča – hotela v polnem zamahu. Med hotelom in Zabukovčevo hišo še stoji mala hišica, ki je danes ni več.

Na desni strani Velike gase je videti najprej streho Zgonceve gostilne. Bližje je Lagova hiša. Pri Lagovih je bilo krojaštvo z izložbo  še dolgo v šetdeseta leta. Mlinarjeva hiša ima še vhod iz Velike gase. Med Lagovo in Mlinarjevo hišo raste drevo. Drevo raste tudi na mestu, kjer je danes Zidarjeva hiša. 1943 je bila požgana, na fotografiji pa so ruševine podrte. Jerinovo hišo so pravkar pozidali na novo. Okrog nje so zidarski odri, ravno so naredil preklade nad okni.

Na mestu Žumrovega hotela so ruševine. Ostal je le balkon na prehodom in delček zida. Na ruševinah je deska, po kateri so najbrž  vozili z nerodnimi, lesenimi samokolnicami tistega časa.

Fotografija ni dovolj ostra, da bi lahko ugotovil, kateri hiši pripada izvesek, ki ga vidimo na fotografiji.  Lahko bi bil pritrjen na Zabukovčevo, Kunčevo ali celo Lagovo hišo.

Venci

Najprej gre križ, za njim šopki in venci. Tem sledi župnik z ministrantom. Za njim je krsta, ki jo pogrebci nosijo na ramenih.

Velika gasa

Velika gasa je bila v obnovi. Ostale hiše so popravili, za Jerinovo pa izgleda, da je bila narejena na novo. Vsaj streha je pokrita z novo opeko.

Fotografija je nastala zgodaj spomladi. Pogrebci so oblečeni v plašče, nekateri so zgolj v jopičih. Drevje je še brez listja. Po sencah vidimo, da je bil pogreb precej pozno popoldne.

____________________________________________________________

Dopolnjeno 27.8.2010

Prejel sem elektronsko pošto s tremi dodatnimi fotografijami in pripisom, da so to fotografije pogreba Marije Ronko, poročene Zgonc. Pogreb je bil  13. 4. 1951.  Tako je  tudi datum zgornje fotografije določen.

Na poti v cerkev, pred požgano posojilnico – današnjo knjižnico.
Pred ruševinami Žumrovega hotela
Proti pokopališču

Kraj: Cerknica
Datum: 13. 4. 1951
Avtor: neznan
Zbirka: – fotografija 1 in izrezi: Aleksander Zgonc, Skenirano: 8. 3. 2010

-fotografije 3, 4, 5 – Igor Kramar, skeniral Igor Kramar 17. 8. 2010

Oblika: štiri fotografije, zadnje tri v elektronski obliki

3 komentarji leave one →
  1. marijaleskoveckunstek permalink
    30. 08. 2010 10:18

    Vsekakor je bila pokojnica ugledna oseba, ker ima tako velik žalni sprevod. Samo še par mertov nas loči do pokopališča. Grmovje na desni je rastlo v neposredni bližini.

    ”Proti pokopališču” gre pogrebni sprevod po, od nosilaca križa do smrek po cesti. Kar je videti desno od smrek, po takrat Brinarjevi stezici. Stezica je bila ozka, kot so pač stezice. Cesta je šla mimo smrek na levi strani slike, kjer je sedaj makadamska cesta, mimo Urbasovih.

    V ozadju so vidne stavbe. Desnega kozolca ali skednja se ne spomnim. Srednja stavba je Brinarjev skedenj, ki ni bil prav velik. Za skednjem je Brinarjeva hiša. So imeli zelo dobre slive na vrtu, pa smo jih mulci rabutali, ko smo šli iz šole.

    Všeč mi je

  2. Breda permalink
    30. 08. 2010 19:40

    Upam, da se bo javil kaksen ministrant ali nosilec kriza, da pove, kdo je bil zupnik. Na eni izmed slik se mi zdi, da je kaplan Spec.

    Všeč mi je

  3. dusangogala permalink
    30. 08. 2010 21:27

    Župnik je Franc Horvat, ki so mu ljudje rekli Francl.

    Všeč mi je

Dodajte komentar