Skip to content

1931 Cerknica – Kmetijsko gospodinjski tečaj (2)

4. 09. 2010

Prejšnji <– prispevek istega dogodka

Tako sem imela že skoraj ves sestavek napisan, pa ga dopolnjujem in brišem in ko že mislim, da je v redu, se mi je vse prepričanje o tem, kje je ta tečaj bil, sesul. Ne vem kje bi bil ta prostor.  Še pri prvem tečaju sem bila povsem prepričana, da je to sedanji Kulturni, nekoč Sokolski dom.

Če je bil prvi posnetek pod balkonom,  je ta posnetek glede na smer desk na podu, na nasprotni strani proti vzhodu, kjer bi moral biti oder. A ga ni! Na desni vidimo telovadni orodji kozo in  bradljo. Na tleh je deska, na kateri so sedele udeleženke tečaja na prvi sliki. Zadaj, kjer je peč in poleg vrat, bi moral biti oder, če bi to bil Sokolski dom.

Potrebujem vašo pomoč. Kje v Cerknici bi ta prostor lahko bil?

Desna je Otoničarjeva- Brešča iz Dolenje vasi.
Prvi dve z leve sta Turšičevi, poleg njiju ima mlada dama na prsnem delu izvezen predpasnik. Temu načinu vezanja  se je reklo” rešilje.” Tako so vezle ženske nekako do II. svetovne vojne. Potem je to postalo staromodno in je bilo cenjeno le industrijsko vezenje.
Prva z leve v spodnji vrsti ima ”štikan” vzorček na predpasniku.  V  sredini je zdravnik dr. Stanko Pušenjak, poleg njega pa  smejoča učiteljica s paževsko frizuro, v obleki z belim ovratnikom in kot dodatek  ”mašna.”
Gospodinjska šola Cerknica od 1.9 do 28.11.1931, Mima Turšič
Na prvem posnetku moje mame ni. Potem mi je sestra prinesla to sliko, kjer mama je. In prišli so spomini. ”Sem morala hitro domov, ker so bili ata hudo bolni. Me je nekdo  prišel iskat.” Tako mi je mama večkrat povedala.

Slovarček:

 • mašna – pentlja
 • štikan – vezen
 • rešilje – način vezenja

____________________________________________________________

Sprememba 19. 7. 2023 Usposobil sem primerjavo dveh fotografij, ki sta nastali ob istem dogodku

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1931
Avtor: neznan
Zbirka1: Breda Sikkens, skenirano: 15. 5. 2010
Zbirka 2: Marija Leskovec, skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: razglednica

Prejšnji <– prispevek istega dogodka

6 komentarjev leave one →
 1. Igor Vidrih permalink
  7. 02. 2012 20:35

  Pri pregledovanju starih slik sem naletel tudi na ta gospodinjski tečaj. V zapuščini slik moje mame Jožefe Lovko – Dragarjeve, poročene Vidrih, sem našel tudi tri s tega tečaja. Dve sta objavljeni tukaj ( prvi tečaj in drugi tečaj ). Tista tretja fotografija, ki jo imam, pa prikazuje tečajnice pred odrom. Verjetno je to Sokolski dom. Ti dve fotografiji, tečajnice 2 in tista pred odrom, so v rjavi tehniki, tako imenovani sephia, in sta morali nastati istočasno, slika iz prvega tečaja, kjer so tečajnice pod balkonom pa je v črno-beli tehniki in je morala nastati ob drugem času, menim pa da okviru tega tečaja, saj ima moja mama na vseh treh slikah enako bluzo s širokim ovratnikom.
  Poleg te imam še nekaj opažanj glede slik, ki pa jih moram še preveriti in se bom še oglasil.

 2. Igor Vidrih permalink
  7. 02. 2012 20:46

  Kar takoj se moram še enkrat oglasiti. Mislim, da so vse slike narejene v istem prostoru, samo kot slikanja je drugačen. Pri fotografiranju tečajnic ( 2 ) je bil fotograf na odru, tako da balkona ni videti pri tečaju ena pa je fotograf pokleknil in slikal od spodaj navzgor. Zakaj tako moje razmišljanje. Na desni strani vrat ob stebru je na steni neka omarica, ki se jo vidi tudi na sliki z balkonom. Mislim da je to to.

  • 11. 02. 2012 16:32

   Igor, sporoči, če je na tvojih fotografijah na zadnji strani kakšen napis.

 3. Anonimno permalink
  7. 02. 2012 20:59

  Hvala za dopolnitev.

  Pri prvi objavi mi je pri prepoznavi imen pomagala starejša gospa iz Jezera, tudi Jožefe Lovko. Tu nismo bile prav gotove katera je.

 4. Breda Sikkens - Tursic permalink
  9. 02. 2012 22:04

  Za uciteljico s pentljo sedi Sezonova Ivana

 5. 19. 07. 2023 15:28

  Spet je vidna primerjava obeh fotografij, ki sta nastali na dogodku.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: