Preskoči na vsebino

1939 Cerknica – Smučarji pred Sokolskim domom

19. 09. 2010

Slika je bila posneta na dvorišču Sokolskega doma v Cerknici malo pred začetkom druge svetovne vojne. Prikazuje tečajnike smučanja, ki so se slikali v meglenem dnevu. Snega ni bilo prav veliko.

V vrsto se je postavilo osem smučarjev, od katerih ne prepoznam nikogar. Po pripovedovanju naj bi bila med njimi Boris in Marjan Kralj ter oba Pušenjakova sinova Tomaž in Ljubo. Glede na to in starost smučarjev ocenjujem, da je  slika nastala nekje  leta 1939.

Za smučarji je lepo videti Meletovo hišo v kateri je bila pošta, gostilna, pred hišo pa avtobusna postaja ter mostna tehtnica – vaga. Table na hiši tudi pri največji povečavi ne morem prebrati, lahko pa, da piše “Gostilna”.

Lipe na dvorišču Sokolskega doma so še zelo drobne. Dvorišče Sokolskega doma je bilo ograjeno z nizkim betonskim zidom na katerem je stal pritrjen lesen plot.  Lipe so bile od roba  ceste precej bolj oddaljene, kot danes. Plot je stal še dolgo potem.

____________________________________________________________

Smučarji so bili oblečeni popolnoma drugače, kot so danes. Na sebi imajo povsem navadne suknjiče. Pokriti so z različnimi pokrivali, nekateri imajo ušesa pokrita, drugi ne.Na prsih imajo pripeto nekako vizitko ali izkaznico.
Vsi so v navadnih dolgih hlačah, pa tudi pancerjev  niso poznali, Obuti so v navadne usnjene visoke čevlje (s pregibnim podplatom) in zaščiteni z gamašami. Gamaše so varovale gležnje in meča pred mrazom in snegom.
Imeli so lesene smučke, narejene v glavnem doma ali pri domačem mizarju. Takrat še ni bilo Elana. Ta je bil ustanovljen šele leta 1948. Tudi palice so imeli lesene, večinoma leskove z velikimi obroči, da se niso vdirale v sneg.Čevelj so s smučko povezovali “šponarji“, ki se jih je zategnilo s “klipsno“.

V ozadju je  Ronkotova hiša, kjer je bila takrat trgovina. Danes je tam servis za popravilo bele tehnike.

Takrat ljudje niso imeli osebnih avtomobilov in se niso mogli voziti na smučanje v smučarska središča. Pa tudi denarja ni bilo. Pravijo, da je imel pred drugo svetovno vojno luksus avto (tako smo še dolgo po drugi svetovni vojni  imenovali osebni avto)  v Cerknici samo dr. Pušenjak. Bil je znamke Tatra.  Cerkniško smučišče je bilo tako na  Slivnici in Loškem. Progo so pred smučanjem uredili s  “štamfanjem” saj tudi ratraka  (snežnega teptalca) še niso poznali.

Škoda, da je originalna slika velika le 6×4 cm. Če bi bila večja bi bili detajli ostrejši.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. Medra permalink
    24. 09. 2010 08:30

    Prvi z leve (ni viden v celoti) je moj oče Cibov Janko.
    Sokol je organiziral tekmo dečkov na Loškem. Jankotu je smučke naredil stric Casermanov Tone, ki je bil planinec v Škofji Loki. Stric je predelal svoje stare vojaške smučke. Ker se je Jankotu mudilo na tekmo, je smučke prehitro vzel iz preše, zato so se mu do konca tekme že zravnale.
    Zdi se mi, da so na sliki smučke že ravne, torej je slika nastala po tekmi. Zmagovalec tekme je bil po sodniški odločitvi Marjan Kralj, ker je jokal, ko ga je moj oče prehitel.

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    24. 09. 2010 09:09

    Z ravnimi smučkami pa še vedno prvi. Kdor zna, pa zna, ni kaj.

    Všeč mi je

  3. 24. 09. 2010 09:57


    Sedaj, ko vemo kdo je, sem ga izluščil iz fotografije.

    Toliko se da narediti. Leče so na robovih manj ostre a kljub temu, ga sedaj prepoznam tudi jaz.

    Pa so res njegove smučke bolj zravnane.

    Všeč mi je

  4. dusangogala permalink
    24. 09. 2010 10:54

    Meta, pa se Janko spomni tudi imen ostalih, ki so na sliki? Fino bi bilo, da se jih!

    Všeč mi je

  5. Medra permalink
    24. 09. 2010 12:22

    Bom povprašala.

    Všeč mi je

  6. Tina permalink
    26. 09. 2010 03:12

    Zanimivo je brati detaile od toliko casa nazaj, zakaj je nekdo na tekmi zmagal.

    Kako pa je zgleda presa za smucke? A ima kdo kaksno sliko? Koliko casa so pa mogle biti smucke v presi?

    Všeč mi je

  7. Medra permalink
    28. 09. 2010 15:43

    SSKJ: préšati – z delovanjem sile na vso površino delati, da kaj dobi določeno obliko.
    Preš je vseh sort in oblik. Kako izgleda profesionalno orodje za obdelavo lesa, bi morali povedati mojstri prave vrste ali pa vsaj poznavalci bloških smuči. Za domače potrebe pa s pomočjo domačega orodja na nek način ustvariš pritisk na obdelovano površino, da se le-ta postopoma ukrivlja.
    Za pravi učinek bi morale biti Jankotove smuči v preši en teden, njemu pa se je na tekmo mudilo že naslednji dan.
    Tekmovali so mlajši in starejši dečki. Nekateri so bili sošolci, na sliki pa ni vseh. Najvišji na sliki je Boris Kralj, pozneje znani igralec. Njegov brat, zmagovalec tekme mlajših dečkov Marjan Kralj pa se je kasneje proslavil predvsem na radiu. Naša generacija je v najstniških letih pogosto preživljala nedeljske večere ob poslušanju njegove legendarne radijske oddaje.

    Všeč mi je

Dodajte komentar