Preskoči na vsebino

Stari trg 1952/53 1. razred

23. 09. 2010

Prvi razred se je zbral in uredil pred osnovno šolo Stari trg (današnja občinska stavba) s svojo učiteljico ga. Benčina. Za kuliso sta se postavila gololistni grm in  Križna gora s cerkvijo Sv. Križa.

____________________________________________________________

Prva vrsta z leve:

  • Metka Gregorič (Nadlesk)
  • Jana Benčina  (Stari trg), učiteljičina hči
  • Majda Šepec (Podlož)
  • Vida Frank (Lož)
  • Zofija Kandare (Dane)
  • Jelka Kraševec (Dane)

Druga vrsta z leve:

  • Marija Prevec  (Lož)
  • Jože Kodela (Markovec)
  • Mirko Avsec (Knežja Njiva)
  • učiteljica Benčina Marija iz Starega trga
  • Franc Kočevar (Lož)
  • Nuša Martinek (Stari trg)

Vse deklice so v oblekicah, ena bolj cortkana kot druga. Spredaj imajo lase  umaknjene izpred oči, da jih med poukom niso motile.  Dva dekliča imata, takrat zelo moderne, velike bele pentlje, ostale pa imajo lase spete s špangami ali pa na rolco, to je čopek na vrhu. V tej pretežno dekliški družbi se prav dobro počutijo tudi trije fantiči. Vsi trije so prešerno nasmejani.

Tudi pri tej sliki mi je z imeni pomagala gospa Ana Kraševec.

Kraj: Stari trg
Datum: maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka:
Vinkotov kufr
Skenirano: 19. 6. 2010
Oblika: negativ


8 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    23. 09. 2010 22:14

    Res so vsi prisrcni! Najbolj vsec mi je deklica z ocali. Oblekice imajo tudi zelo luskane. Pri nas so take se vedno v modi. Ze 30 let. Pa niso tako enostavne za sesit. Spomnim se, da sem se kar nekaj dni ukvarjala s tako oblekco. Res, da nisem sivilja… Rolce so bile tudi dolgo v modi. Jaz se se nisem rodila, ko je tale slika nastala. Vem pa, da sem imela rolco in kadar sem morala k fotografu, so mi pripeli se pentljo v lase. Uf, kako sem sovrazila kiklo, rolco, pentljo in fotografa!

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    24. 09. 2010 09:11

    Meni se pa Vida (četrta iz leve) najbolj dopade. Ima belo kratko krilce. Spodaj pa še enega – ali je to mogoče kombineža??

    Všeč mi je

  3. Marija Jezerka permalink
    24. 09. 2010 09:46

    Ne, Vida ima oblečeno oblekico, da se ta ni zamazala, pa ima čez oblečen firtažk. – predpasnik. Zelo podobne predpasnike so imele jezerske punčke in punce za kopalke. Edina razlika med predpasnikom in kopalkami je bila, da je bilo pri kopalkah na rami dodano malo več gnirc in zadaj je predpasnik imel gumbe le do pasu, kopalke pa čez zadnjico. Se je pa zgodilo, da katera ni imela kopalk in se je šla kopat v predpasniku pa se je odkrilo tudi kaj kar se ne bi smelo.

    Rolca meni sama po sebi ni bila nič napačna. Hudo je bilo le, če mi je mama ali sestra po nesreči prpnc, s katerim je pričvrstila zvito rolco zapičila v glavo. To je pa bolelo.

    Všeč mi je

  4. Janja Kozarka permalink
    24. 09. 2010 09:55

    To s kopalkami mi je pa znano. Moja mama, jezerka po rodu, mi je z nasmeškom na obrazu isto to štorijo s kopanjem v jezeru in firtažki povedala.”To kar se je odkrilo, pa se nebi smelo” je opisala: “potem se je pa mesec na vodi prikazal”.

    Všeč mi je

  5. Tina permalink
    26. 09. 2010 03:24

    Marija, a se mi prav zdi, da imas tudi na svoji slikci “rolco”? Zanimiv izraz, ga nisem poznala preden sem prebrala ta zapis.

    Všeč mi je

  6. marijaleskoveckunstek permalink
    26. 09. 2010 10:01

    Da, tudi jaz sem nosila ”rolco” nekje do vstopa v šolo, potem pa ne več. Nostalgično sem navezana na to slikco, ker je to moja prva fotografija. Imela sem štiri leta, v rokah koruzni storž in pazila sem…

    Všeč mi je

  7. anitamanfreda permalink
    22. 03. 2011 20:58

    NOTRANJSKI LISTI I, str 172 : “Priliv v letu 1952/53 je bil zelo majhen, saj je bilo v 1. razredu le 10 učencev. Šolske kuhinje so prenehale delovati, ker je bila splošna preskrba urejena s sprostitvijo trgovine.”

    Všeč mi je

Dodajte komentar