Preskoči na vsebino

1951 Cerknica – Predvojaška

25. 09. 2010

Fotografija je bila posneta leta 1951 pred Sokolskim domom v Cerknici. Prikazuje postrojene udeležence predvojaške vzgoje.

Morda se boste čudili zakaj so bili pri predvojaški vzgoji tudi ljudje, ki so aktivno sodelovali v Narodno osvobodilni borbi in so zagotovo znali rokovati z orožjem.

Na sliki tretji z leve je France Urbas – Levštek. Tone Urbas, njegov sin, ki mi je pomagal pri prepoznavanju, pravi, da je dobro viden tudi Funda, ki je imel hišo na Peščenku med Mihelnovo in Ancino, vendar ga jaz nisem poznal. Ne bi mogel zanesljivo trditi, vendar mislim, da je povsem desno s titovko Zoro Kranjc, povsem levo pa Andrej Herblan. Najvišji v prvi vrsti z belo kapo je Matija Vičič – Oljkov od Sv. Roka.

____________________________________________________________

Ženska, ki stoji povsem levo in je oborožena s pištolo je Pecljeva Ančka (Mlakar1), ki je imela hišico pod kaplanijo. Hišico so pred leti podrli in na njenem mestu postavili hišo, v kateri je bila donedavna kemična čistilnica.

Povsem desno je v svetli srajci in z  očali velike dioptrije Slavko Drobnič.

Spredaj z brki je Lovričkov Tone z Dolenjega jezera.

Možakar s klobukom je Obreza – Cibkov iz Dolenje vasi. Njegova družina je stanovala v oljarni v Dolenji vasi. Njegova hči Marinka je bila v osnovni šoli moja sošolka.

Možakar povsem desno je Švelc iz Dolenje vasi.

Zanimivo je, da obvezniki niso oblečeni enotno. Nekateri imajo vojaške kape, nekateri vojaške škornje, drugi vojaške bluze, največ pa jih je v “civilu”.

Niso “postrojeni” v ravni vrsti, niso postavljeni po velikosti, tudi položaj njihovih rok je različen. Nekateri gledajo v fotoaparat, drugi so z mislimi povsem drugje. Verjetno so že pozabili, kako se postavi puško “k nogi”, saj jo drži vsak po svoje.

Kot so mi povedali prijatelji, s katerimi smo se trudili pri razpoznavanju oseb na sliki, so bili vpoklici na predvojaško izobraževanje ob raznih proslavah in povorkah, ki so bile v tistem času kar pogoste.

____________________________________________________________

Pri pridobivanju podatkov so mi pomagali: Tone Urbas, Lado Urbanc in Stane Šajn

Kraj: Cerknica
Datum: 1951
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano:  9. 8. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. Tina permalink
    26. 09. 2010 03:04

    Kaj pa je sploh bila predvojaska vzgoja? Mi tamladi nimamo pojma. 🙂

    Všeč mi je

  2. pika permalink
    27. 09. 2010 14:12

    Funda je pokojni mož moje tete Ivane,ona še živi v hiši na Peščenku,hči Vlasta živi v Begunjah.

    Všeč mi je

  3. Helena permalink
    28. 09. 2010 10:34

    Še nikoli videna fotografija. Tudi moj oče je na njej Malnar Tone- Lovričkov. Še zelo mlad.
    Tudi vnuka sta ga takoj prepoznala.
    Hvala, lp

    Všeč mi je

  4. dusangogala permalink
    28. 09. 2010 11:39

    Tudi jaz sem ga poznal kot Lovričkovega Toneta. Ko sva z Ladotom Urbancem ugotavljala imena ljudi na sliki sva vedela, da je Lovričkov Tone, samo za priimek sva bila v dvomih: ali Malnar ali Vesel, zato sem napisal hišno ime in si se javila njegova hči in rešila uganko. Lepo.

    Všeč mi je

  5. 20. 04. 2011 08:28

    Možakar s klobukom je dejansko Cibkov France iz Dolenje vasi ” s fabrke”, ni pa moj oče, ki je bil Cibkov Rudl. Morda smo si v sorodu, vendar daleč nazaj. Za Cibkom stoji moj stric Jože od Mahnet, mamin brat.

    Všeč mi je

  6. Breda S. permalink
    20. 04. 2011 19:42

    Marinka, pred leti sem imela kontakt z Bozotom, ki je tvoj sorodnik in zivi na Nizozemskem. Zanima me, ce se je kontakt obdrzal in ce se je kaj oglasil v Sloveniji? Z njim je komunicirala Nada. Vcasih pogledam na njegovo spletno stran, kjer ima objavljene filme iz 70. let. Filmi so iz Mahnetov in izletov ter neke parade v Cerknici, verjetno prvomajske.

    Všeč mi je

  7. 14. 11. 2019 18:17

    Pravkar je Tone Urbas sporočil, da se je Pecljeva Ančka pisala Mlakar.

    Všeč mi je

Dodajte komentar