Preskoči na vsebino

1959 Cerknica – Brest gori

3. 10. 2010
tags:
by

Brest gori

Na poletno soboto, 8. avgusta 1959, so se ob dvanajstih oglasile sirene. Preverjanje, kot vsakič na ta dan in ob tem času. Nekaj minut za tem so se oglasile še enkrat!

Tokrat je šlo zares: Brest gori!

Z našega dvorišča smo mulci videli le gost oblak dima, ki je počasi zakrival Slivnico. Gremo gledat! Pred Pogačnikovo trgovino na placu so se zbirali ljudje. Stekli smo  po Mali gasi, mimo Dolničarjeve hiše do brvi, od koder je bil dober razgled  …

____________________________________________________________

“Delavka, ki je delala pri stroju, je opazila, da se os pri stroju prekomerno greje in iskri. Šla je opozorit predpostavljenega. Bilo pa je prepozno. Zaradi isker je nastala prašna eksplozija. V trenutku so se vneli prašni delci, ki so bili v zraku. Ogenj se je takoj razširil na  sosednje oddelke. Poleg strojnice je zgorela brusilnica in mehanična delavnica… Škode je za več kot 400 milijonov dinarjev!”

Tako je naslednji dan poročalo Delo – takrat novi slovenski dnevnik, ki je začel izhajati komaj tri mesece prej.

Ob goreči tovarni

Obseg požara je bil tolikšen, da so morale priskočiti na pomoč tudi vse bližnje gasilske čete, tja do Postojne. Pomagali so tudi vojaki iz bližnje kasarne.

Na lestvi

Tovarna, ki je pričela poslovno pot kot proizvajalec žaganega lesa, zabojev in barak, je v začetku petdesetih pričela izdelovati kuhinjske izdelke. Leta 1954 je že poslala na trg prvo furnirano pohištvo.

Gasilci na strehi

Požar je povzročil pravo opustošenje, podobno kot leta 1954, ko je pogorel obrat v Martinjaku. Tu so po obnovi opustili stari program ter se preusmerili v izdelavo galanterijskih izdelkov. Enako so po požaru ukrepali tudi v Cerknici.

Obnova

Namesto proizvodnje, je nekaj časa potekala obnova tovarne. Po njej je v Brestu stekla izdelava najsodobnešega furniranega pohištva.

Vest o požaru

O obnovi je bil posnet kratki film z naslovom “Brest brsti na pepelu”. Nazadnje sem ga videl ob neki okrogli obetnici Bresta, v zgodnjih sedemdesetih. Takrat je bila tovarna že med prvimi izdelovalci pohištva v dvajsetmilijonski državi.

____________________________________________________________

Klikni za galerijo

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 8. 8. 1959
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Heda Opeka
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: 3 fotografije

2 komentarja leave one →
  1. Breda permalink
    3. 10. 2010 20:10

    Tega pozara se spomnim. Gledali smo skozi okno spalnice v drugem nadstropju Tabora. Gasilci so veliko tvegali, ko so tako hodili po strehi. Danes je to prepovedano, vsaj pri nas na Nizozemskem. Tudi v ognjepdporni uniformi ne. Vse se dogaja iz lojtre gasilskega avtomobila. V gorece hise gredo le, ce je potrebno resevati ljudi. Pa se to v ognjeodporni uniformi in z kisikovo bombo na hrbtu in z masko. Lestia na streho pa jim niti na kraj pameti ne pride…

    Všeč mi je

  2. Anajedrt permalink
    27. 02. 2017 08:38

    Na prvi sliki sem prepoznala: prvi z leve, Daniel Otoničar Pocinov Dane, ženska v črni halji je Tinca Urbas Kramarjeva Tinca, ona ni delala na Brestu, je pa prišla vsa zaskrbljena iskat sestro Nado, prva z desne v svetli obleki sem pa jaz takrat še Ana Tekavec od Sv. Vida.

    Všeč mi je

Dodajte komentar