Preskoči na vsebino

1930 Cerknica – Orli, orlice in podmladek

16. 10. 2010
by

V Cerknici so bili orli zelo dejavni. Imeli so svojo gledališko skupino, organizirali so več telovadnih nastopov, naletel sem pa tudi fotografije tečaja, ki so ga organizirali.

Decembra 1929 je kralj ukinil orlovsko organizacijo in po navedbah knjige Toneta Kebeta:  “Cerknica in njeni ljudje ” je ta fotografija nastala ob razpustu organizacije.

Tudi za   imena oseb na fotografiji bom uporabil knjigo Toneta Kebeta. Na 47. strani je objavil fotografijo in seznam udeležencev.

1. vrsta, podmladek od leve:

neprepoznan, France Petrovčič (Dolenja vas), Ludvik Jerman (Jezero),  Jože Urbas – Logačanov, Lojz Mele, Tone Drenik – Bočkov, Jože Urbas – Kramarjev, Slava Lovko, Ivica Ronko, Lojze Bajc, Marjan Hladnik, Polde Hladnik, Franc Urbas – Logačanov, Lojz Klančar, Albin Ronko, Jože Štrukelj – Fatuda (Dolenja vas), Stane Cimperman.

2. vrsta

Adolf Bajc, Alojzij Kranjc, Jože Lončar – Samcov, Jerman (Jezero), Jože Korče, Janez Ponikvar, Anton Mele, Matija Ošaben, Blaž Pavlič, Franc Kirar (duhovni vodja) , Leopold Hladnik (takratni nadučitelj), Franc Ronko, Alojz Škerl, Alojzij Grebenc, Jože Ronko, Alojz Arhar, Tončka Dragolič in pod njo Franc Bajc.

3. vrsta

neprepoznan, Švigelj (Jezero), Janez Leskovec, Zofija Grebenc, Iva Ronko, Antonija Caserman, Marija Krajc,  Marija Drenik – Bočkova, Elza Turšič – Drašcova, Marija Ronko, Ivanka in Pepca Žnidaršič, Ivana Caserman – Vidrih, Marija Drenik, Ivana Caserman, Logar – Rutarjeva, Meri Zadel – Slabetova, Alojz Ponikvar in pod njim Tončka Homovec.

4. vrsta

Andrej Drenik, Silva Lovko, Martin Košnik, Tone Arhar, neprepoznan, Franc Cimperman, Jože Premrov (Martinjak), Mirko Lovko, Mirko Javornik, Lojz Ronko, Ivan Lavrič, Franc Škerl, Franc Caserman, Tone Rožanc.

5. vrsta

Tone Jerman (Jezero), Tone Ponikvar, Jože Mestek, Tone Braniselj, Jože Mevc (jezero), Jože Braniselj (Dolenja vas), neprepoznan, Janez Udovič (Zelše), Nande Škarja, Janez Kranjc, Jože Mulec, Franc Škof (Dolenja vas, Otoničar (Jezero).

____________________________________________________________

Imeli so tudi svojega trobentača. Danes se nam te organizacije zdijo organizirane precej po vojaško.
Te prekrižane roke so enake, kot pri sokolih. Je to Kunčev Lojz?
K uniformi spada tudi hud pogled.
Prav prisrčni sta.
Na steni je napis: “Hranilnica in posojilnica. Kje je bila ta stavba. Dovolj je velika, da bi ne smela uiti iz spomina. Stavba je za ozadje še na nekterih drugih fotografijah: nova maša, kuharski tečaj

____________________________________________________________

 

Zoomify

Klikni za povečavo

 

____________________________________________________________
Kraj: Cerknica
Datum: začetek 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Bernarda Petrič
Skenirano: 3. 8. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. medra permalink
    21. 10. 2010 19:24

    Ivana Caserman – Vidrih iz 3. vrste je moja babica. Tista babica, ki mi je v ranih letih pripovedovala o nekdaj pestrem družabnem življenju v Cerknici, o orlih in sokolih, množičnih shodih in zletih, fizkulturnih nastopih in kulturnih predstavah, procesijah in starih običajih… Pa so šle takrat žal njene pripovedi “skozi eno uho noter, skozi drugo ven”. Morda zato, ker nisem imela prave predstave…
    Zato naj gre na tem mestu zahvala pobudnikom in snovalcem tega portala, s pomočjo katerega se upodabljajo babičine pripovedi. Pa tudi zato, ker mi pomaga pri iskanju družinskih spominov, izgubljenih na pogorišču doma.

    Všeč mi je

  2. marijaleskoveckunstek permalink
    21. 10. 2010 20:25

    Kar nekaj Jezercev je na sliki, ki jih poznam. Naj omenim le enega izmed njih. To je Otoničar v zadnji vrsti. Skupaj z ženo, sta bila ”botra,” ko se je kupila prva motorna brizgalna za gasilsko društvo na Dolenjem Jezeru davnega leta, nekje okrog leta 1930. To se pravi, da sta v denarju prispevala največ.

    Všeč mi je

  3. marijaleskoveckunstek permalink
    5. 11. 2010 19:08

    V Delu 16.09.2010 je članek o Orlovskem, kasnje Centralnem stadionu.

    http://www.delo.si/clanek/121633

    Všeč mi je

  4. marijaleskoveckunstek permalink
    12. 11. 2010 20:06

    ”Marjetina pisma” 06.06.1926

    … Danes imajo v Cerknici orlovsko slavnost, se je nateplo od vseh strani dost ljudstva, pri tem je prvič nastopila cerkniška gasilska godba. …
    https://stareslike.wordpress.com/2010/03/03/1927-cerkniska-godba/.

    Všeč mi je

  5. 27. 03. 2011 14:29

    Na skupinski sliki sem v četrti vrsti z leve, ki je naveden kot neznan, prepoznal mojega očeta. Po njegovih pripovedovanjih, je bil takrat član kulturnega društva in Orlov v Cerknici, delal pa je kot kovač pri Mesojedcu na Mali gasi. To je Anton MULEC, Martinov Tone z Otoka.
    Prepoznal sem ga tudi na sliki ustanavljanja nogometnega društva pred Mulcovo gostilno na Dolenjem Jezeru, drugi v zgornji vrsti (z leve).

    Všeč mi je

  6. Tone permalink
    15. 05. 2016 13:32

    Drugi desno od prapora (zadnja vrsta) je moj oče Nande Škarja, brat od takratnega cerkniškeg mizarskega obrtnika Janeza Škarja, katerega sin Janez, star 19 let, je bil 1944 ustreljen kot talec v Zagorju. Nande je tudi igrav v dramski skupini Cerknica. – Tone Škarja

    Všeč mi je

Dodajte komentar