Preskoči na vsebino

1940 Cerknica – Lojze Perko, Mima in Fani

31. 10. 2010

Breda je napisala: “Fani, Mima in Lojze Perko.”

Fotografija je nastala isti dan kot tista, ki je že objavljena v prispevku Proti pokopališču. Poušnarjeva  Fani in Mima Turšičeva sta že naši znanki iz prejšnjih objav. Prvič pa se srečamo z ”našim” akademskim slikarjem Lojzetom Perkom.

Dovolila sem si napisati ”našim,” ker je rojen v Loški dolini in je večino svojega življenja preživel v Dolenji vasi. Njegovo ustvarjanje je  tesno povezano s pokrajino Notranjske in Cerkniškim jezerom. Ali lahko o njem napišem nekaj česar ne veste? Težko.  Kadar je bilo pri nas doma govora o njem, sem v pogovoru vedno začutila spoštovanje, ki so ga moji domači imeli do njega kot umetnika.   Lojzeta Perka sem še kot otrok videvala ob jezeru, kjer je ustvarjal. Gledala sem ga od daleč. Pripeljal se je s svojim malim motorčkom.  Najraje je bil v Rešetu. Kaj mi je bilo všeč na njem? Baretka. Kako se jo je pokril, nosil. ____________________________________________________________

Makadamski cesta teče iz Cerknice mimo pokopališča s cerkvijo svetega Janeza Krstnika proti Dolenjemu Jezeru. Pokopališče in vse stavbe so obdane z zidom. Največja je cerkev. Pred njo je tutnkambra in  desno od cerkve je Obrezov žrh. Na cerkniškem pokopališču je zadnje domovanje za naše drage pokojne iz  Cerknice, Dolenje vasi, Dolenjega Jezera, Martinjaka, Podskrajnika, Zelš, Brezij, Mahnetov in Podslivnice.

Jezerci, rojeni na Jezeru, smo pokopališče jemali kot nekaj samoumevnega. Vsi primoženi, priženjeni ali kako drugače priseljeni na Jezero, pa so do pokopališča imeli strah. Se je zgodilo, da je šel kdo domov tudi čez  Dolenjo vas, samo da ni bilo treba iti mimo britofa. Še vedno se v ustnem izročilu prenešajo  vse mogoče zgodbe o tem, kdo in kako je šel kdaj koga malo postrašit. Še najbolj nedolžno je bilo, da se je nekdo ponoči v temi  postavil v vrata pri vhodu na pokopališče in si prižgal čik. Kot otrok sem se bala  tutnkambre, a le če je bila odprta. Sem mislila, da bo kar kaj ven prišlo! V njej  je bilo spravljeno orodje in vse kar se je potrebovalo, ko so kopali jamo za umrlega. Kdove zakaj je na tutnkamri dimnik? Kasneje so jo, verjetno za potrebe mrliškega voza razširili,  saj sedaj  del sega preko zidu  na zunanjo stran.

Možakar v klobuku pogleduje čez zid.Kup, ki je levo od vhoda na pokopališče, je bil kar neka stalnica. Tam se je odlagalo smeti, ki pa jih je bilo  odločno manj, kot jih je danes.

Visoka trava je ograjena z bodečo žico.

Slovarček

  • Britof – pokopališče
  • čik – cigareta
  • Obrezov žrh – ne vem če je to točno, ta izraz za Obrezovo grobnico sem slišala (prosim za pomoč)
  • tutnkambra – zidana stavba namenjena za spravilo orodja in stvari v povezavi s pokopom. Tu so začasno shranili tudi nesrečnike, ki so se utopili ali za kako drugače ponesrečili pa tudi umrle, ki niso imeli doma.

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 18. 6. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    31. 10. 2010 09:36

    Med vojno je bil Perkotov dom v Loski dolini pozgan in je nekaj casa zivel pri Tursicevih v Cerknici. Tako je postal druzinski prijatelj. Kljub kulturnemu molku je ustvarjal kolikor je bilo mozno se naprej. S tem se je povojnim oblastem precej zameril in doma razen pri ljudeh ni bil cenjen tako kot si je to zasluzil. V tistem casu se je druzil s Petrom Molecom in Setrletom. Mislim, ne vem pa sigurno, da je bil Sterle doma iz Dolenje vasi. Sterle je odsel v Pariz in je bil tam priznan slikar. Umrl je mlad.

    Všeč mi je

  2. marijaleskoveckunstek permalink
    31. 10. 2010 09:58

    Ja Breda, imaš prav. Sterle je bil doma iz Dolenje vasi iz hiše kamor se je pozneje poročila Magduška pisateljica knjig: Ciganka, Dvoživke in še en naslov mi manjka.

    Všeč mi je

  3. bojans permalink
    31. 10. 2010 11:38

    Obrezov žrh ali žerh, bo kar prav. Sorodna je nemška beseda der Sarg = krsta, grobnica, mogoče je v sorodstvu tudi sarkofag.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    9. 09. 2012 11:34

    Ali morda kdo ve kdo in kdaj je postavil Obrezov žrh ter komu v čast (kateremu Obrezi) je bil postavljen ? Hvala za odgovore.

    Všeč mi je

    • Breda Sikkens - Tursic permalink
      17. 09. 2012 19:34

      Mislim, da je bil postavljen za ministra Obreza, vendar nisem cisto prepricana

      Všeč mi je

      • Anonimnež permalink
        18. 09. 2012 06:48

        Torej deželni poslanec Adolf Obreza ( 7. september 1834, Gorica, † 26. september 1886, Cerknica) ?

        Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    20. 09. 2012 23:12

    Verjetno bo kar drzalo, moj vir je stara mama, ki je umrla 1976. leta. Po njenem pripovedovanju je stanoval v Kravanjetovi hisi. Ne vem, na kaksen nacin, ampak moja stara mama je imela njegovo posteljo in pa belo porcelanasto kahlo. Posteljo je oce podaril Notranjskemu muzeju, kahlo pa jaz prenasam iz Cerknice v Muntendam, iz Muntendama v Den Haag in kdo ve, kam bo sla vse z mano, preden se bo spet vrnila v Cerknico…

    Všeč mi je

Dodajte komentar