Preskoči na vsebino

1953 Cerknica – S traktorjem

15. 12. 2010

Še dobro, da poznam vse tri fante in okolico, kjer je neznani fotograf sprožil aparat, in je nastala po mojem okusu ena najlepših fotografij. Drugače bi si mislil, da so ljudje in okolica iz kakšnega filma Vittoria de Sice ali Roberta Rossellinija iz italijanskega neorealizma, ki prikazuje obdobje po drugi svetovni vojni in zgodbe o ljudeh in njihovih vsakdanjih dejavnostih.

Pa vendar so to naši domačini na traktorju, ki stoji na starem lesenem mostu čez Cerkniščico v Cerknici. Tokrat jih vidimo, (glede na golo drevje) po vsej verjetnosti, zgodaj spomladi in (glede na senco) okrog ene ure popoldne.

In kdo so fantje na traktorju?

Zadaj levo je Jože Mele-Primšarjev s Peščenka, v klobuku je moj sosed France Zakrajšek-Blažičov z Male gase ter Janko Vidrih-Cibov, ki mi je povedal, da je vozil ta traktor 5 let.

____________________________________________________________

Kako lepo in ponosno so se namestili na traktorju! France  je s klobukom, v obleki in s kravato — na traktorju. Najbrž tako lepo oblečen ni šel niti v cerkev. Kdo gre še danes na traktor tako napravljen? Tudi Janko, ki se je moral odmakniti od krmila, da ga je fotograf ujel, se drži lepo. Pa tudi Jože se smehlja.
Leseni most, zgrajen takoj po osvoboditvi, so leta 1961 nadomestili z betonskim, ki služi svojemu namenu še danes.Takoj za mostom je stara hiša, ki je že zdavnaj ni več. Tudi Milavcove žage ter ostalih poslopij vključno z Brinarjevim kozolcem, ki se jih vidi levo od traktorja, ni več.
In kako gola je še Slivnica! Borovci, ki so jih sadili nekaj let pred drugo svetovno vojno so še čisto majhni.  Ti borovci so sajeni v treh nasadih. Vsak nasad ima značilno obliko. Prvi je sajen v obliki flaše (steklenice), nato v obliki kosa sira in v obliki krajca kruha.Ko Slivnica še ni bila zaraščena, so se pozimi, če je bilo dovolj snega, smučarji spuščali s Kroga na njive pri potoku. (Na teh njivah so kasneje zgradili prvo Iverko, zdaj pa stoji Mineralka.) Poleti pa se je pod Krogom pasla živina in ovce. Na Krogu, ki se vidi na vrhnji sliki povsem levo zgoraj, so pastirji ob začetku poletja vsako leto pripravili kres. Na Slivnici, nad Milavcovo žago, se lepo vidi mala Urbanova ogradca.

Zares čudovita fotografija.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. bojans permalink
    15. 12. 2010 17:38

    … da so ljudje in okolica iz kakšnega filma italijanskega neorealizma …

    Prav res. Vse te fotke so odvrtijo kot nekakšen notranjski Novecento, “Dvajseto stoletje” Bernarda Bertoluccija.

    Všeč mi je

  2. Breda permalink
    15. 12. 2010 20:10

    ….lahko bi bili tudi privrzenci Peponeja iz Don Camila…

    Všeč mi je

  3. bojans permalink
    15. 12. 2010 21:18

    V Novecentu spremljamo življenje dveh mož, prvi je sin bogatega posestnika, drugi je baštardo. Skozi njuno življenje so se zvrstile tudi vse druge zgodbe, od idealiziranega fin de siecle do obeh vojn in čisto “novega” sveta.

    Stare slike me spominjajo na ta film: ne le traktoristi, vsi, ki so poskušali narediti svet boljši, kot je bil. Sokoli, šivilje in kuharice, muskontarji, kolesarji, šolarji, kosci in žanjice, …

    S to primerjavo je Dušan res zadel!

    Všeč mi je

Dodajte komentar