Preskoči na vsebino

1950 Begunje – Gospodinjski tečaj pred Torničevo hišo

24. 12. 2010

Mladinska organizacija je leta 50 ali 51 organizirala kuharski tečaj v Begunjah. Tečajnice so slikane ped Torničevo hišo.

Tečaj je potekal ob večerih nekaj mesecev, pri taspodnjih Krajnčih. Učila jih je gospa v ruti, ki je živela v hišici, kjer se gre proti malnu, izvirala pa je iz Češke. Tečajnice so se učile pripravljati pecivo, tudi torte. Obvezna oprema tečajnic so bili beli predpasniki in pečke, ki so jih nekatere sešile same, nekaterim pa šivilje. Dobrih mojšker je bilo v tistih časih veliko, če je bil le denar pri hiši za blago.

  • skrajno levo stoji Medenova Janči,
  • skrajno desno Boža Urbanc – Torničeva,
  • moja mama Marija Urh – Trantarjeva pa sedi desno od vodje tečaja.

Moja mama, ki  izvira iz številne družine Trantarjevih, se spominja, da je tu slikana v prvi novi obleki v življenju. Medtem ko za čevlje ni bil problem, saj je bil njen ata šuštar. Čevlje ji je izdelal po njenih željah in po meri tudi že pred tem.

____________________________________________________________

Lično postreženo pecivo je pripravljeno za pokušanje. Janči in Mara sta bili sosedi in dobri prijateljici.
Mama Mara ima še vedno v omari lične bele predpasnike, jaz pa jih ne maram, ker jih preveč popacam. Pa tudi sicer si pred kuho in pripravo peciva ne nadenem najboljših oblačil.

Imena so žal šla iz spomina, tudi zato, ker sta se Boža in Mara poročili v Cerknico, ena k Urbancovim, druga k Cibovim.

 

Kraj: Begunje
Datum: 1950 ali 1951
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
  1. janez permalink
    24. 12. 2010 19:56

    Po podobi bi bila na tretji sliki skrajno leva Kovačeva iz Brezja.

    Všeč mi je

  2. Breda permalink
    24. 12. 2010 23:11

    Danes bi se reklo temu kuharska delavnica.

    Letos sem organizirala kuharsko delavnico 2 x za prijatelje s Severa, ki jih ne vidim tako pogosto, odkar sluzim na Zahodu. Moram reci, da je zelo uspelo! Moski so kuhali obaro zunaj, v kotlicku. Jaz sem kuhala ajdove zgance za v obaro, skupaj pa smo delali struklje. Moram reci, da je bila obara cudovita! Z drugo skupino pa smo delali cespove knedeljnje. Tudi to je super uspelo.

    Všeč mi je

  3. 22. 06. 2015 16:47

    Danes mi je Anica Telič z Gornjega Jezera povedala, da ima ohranjen zvezek s kuharskega tečaja, ki ga je obiskovala njena mama še precej pred vojno v Begunjah. Ali obstaja kakšna stara slika tudi od takrat, kdo ve?

    Všeč mi je

  4. Anajedrt permalink
    23. 06. 2015 16:54

    Druga z leve je Francka, doma iz Bezuljaka, mislim da Kotova, por. Modic na Rakeku, poleg nje tretja levo pa je menda Joža Urh, ki živi v Cerknici.

    Všeč mi je

  5. martahren2112 permalink
    23. 06. 2015 23:22

    Popravljam Anojedrt:druga z leve zadaj je Francka Turšič, Kotovčkova iz Bezuljaka, poročena na Rakeku. Peta z leve je Francka Zalar, Gornja Popkova iz Bezuljaka,poleg nje stoji Ana Kovačeva z Brezja, dve neznani, sestrični Anica Hren – Kovačeva, Anica Hren – Antonova, obe iz Bezuljaka. Sedi prva z desne Tonca Škrlj – Dolnja Popkova iz Bezuljaka.

    Všeč mi je

  6. 24. 06. 2015 17:15

    Leta 1941 je bil v Begunjah kuharski tečaj. O tem sem pisal v prispevku dne12. 3. 2011. Tam je skeniran tudi zvezek z zapiski s tečaja.

    Všeč mi je

  7. 24. 06. 2015 19:57

    Najlepša hvala! Mogoče je pa na tej sliki Ančkina mama – pokazala ji bom! In še nekaj zanimivega: v zvezku je recept za zdravilno pogačo – natanko tisti, ki ga že desetletja uporabljam tudi jaz in sem ga dobila od Bečajeve gospodinje z Bločic, ona pa od svoje mame…

    Všeč mi je

Dodajte komentar