Preskoči na vsebino

1957 Cerknica – Gasilska parada

3. 02. 2011

V Sloveniji se gasilci ločijo na prostovoljne in poklice. Naloga obojih je požarna zaščita in reševanje. Slovenski prostovoljni gasilci so združeni pod okriljem Gasilske zveze Slovenije, poklicni gasilci pa v Združenje slovenskih poklicnih gasilcev. Prostovoljni gasilci so organizirani kot prostovoljna gasilska društva (PGD) in prostovoljna industrijska gasilna društva (PIGD), ki so namenjena predvsem gašenju v tovarnah in drugih industrijskih objektih, kjer obstaja velika nevarnost požarov in drugih nesreč, kot so naftna industrija, kemična industrija in podobno. Prostovoljna gasilska društva se združujejo v gasilske zveze (na nivoju ene ali več občin), gasilske zveze pa v t.i. regijske svete. V prostovoljnih društvih  vzgajajo tudi mladino. Od 7-11 let so mlajši pionirji, od 12-14 starejši pionirji in 15-18 mladinci.

Z dopolnjenim 18. letom lahko opravijo tečaj za gasilca in lahko postanejo operativni člani. Veterani so člani, ki štejejo več kot 55 let (ženske) oz. 63 let (moški), ki ne opravljajo več operativnega dela, temveč izvajajo le še naloge na organizacijskem, preventivnem in vzgojnem področju.

Izobraževanje gasilcev poteka na nivoju gasilskih društev (izobraževanje podmladka, osnovni tečaj za gasilca), gasilskih zvez in Gasilske zveze Slovenije. Osrednji center je Izobraževalni center za zaščito in reševanje (ICZR) na Igu, s podenotama v Pekrah in Sežani, v katerih se šolajo tako prostovoljni, kot poklicni gasilci.

Članov prostovoljskih gasilskih društev je okoli 123.000, od tega je aktivnih gasilcev okoli 60.000 (vseh članov prostovoljnega gasilstva 133.000). Poklicnih gasilcev je okoli 860.

____________________________________________________________

Slikali so se na sedanjem parkirnem prostoru pred Mercatorjevo trgovino Hura z gasilci na neuničljivem unimogu in na njegovi tri tonski dvoosni prikolici, ki ju je imela v lasti Kmetijska zadruga v Cerknici malo pred začetkom parade. Stojijo in sedijo naslednji gasilci (od leve na desno): 

  • France Obreza,
  • Lojze Hren,
  • France Štrukelj,
  • France Petrič,
  • Janez Brence,
  • potem nekaj neprepoznanih, prav na koncu
  • Janez Kranjc in pod njim
  • Stane Šajn.

Za vrata unimoga se drži Ivan Knap,

stojita pa:

  • Matija Obreza in
  • Jože Semič.
V četveroredu v prvi vrsti korakajo: 

  • Matija Obreza,
  • neprepoznan,
  • Edvard Petrovčič in
  • France Petan.
Cerkniški prostovoljni gasilci -drugi z leve v spodnji vrsti je po vsej verjetnosti Jože Turšič, tretji pa Matija Kebe.

Klikni za galerijo izsekov

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Žnidaršič Jože st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Gasilsko društvo Cerknica
Skenirano: 23. 11. 2010
Oblika: štiri fotografije

7 komentarjev leave one →
  1. marijaleskoveckunstek permalink
    3. 02. 2011 12:13

    Zadnja footografija voz s konjsko vprego je od od Jezercev, od jezerskega PGD. Furman je Jože Martinčič- Skircov, poleg je Janez Kebe -Bogati Kebe. Kot prvi od leve sedi poleg furmana Tone Kebe- Skirov, dva vmes ne poznam in prav na desni je Peter Kebe – Matevžov.
    Tudi cevi, ki jih imajo zadaj zaprežene so jezerske.

    Všeč mi je

  2. marijaleskoveckunstek permalink
    3. 02. 2011 18:53

    Na vozu sedijo od leve proti desni Janez Kebe – Bogati Kebe, Jože Martinčič – Skircov, Tone Kebe – Skirov, Matija Kebe – Srednji Kebe, ter Peter Kebe – Matevžov.
    Na Jezeru ne moreš zgrešiti, če povprašaš po Kebetu.

    Všeč mi je

  3. helena permalink
    3. 02. 2011 19:37

    Marija- Bundrovega Franceta sem prepoznala- nad Skircovim Jožetom. Je?

    Všeč mi je

  4. marijaleskoveckunstek permalink
    3. 02. 2011 20:37

    Je. pa nisem bila sigurna, si nisem upala z gotovostjo napisat, ampak zdaj sva že dve, torej prvi od leve v zadnji vrsti je Franc Levar – Bundrov.

    Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    25. 11. 2011 07:21

    BRAVO MARIJA
    Pa slika je tudi iz NAŠEGA gaslnega doma

    Poveljnik – trenutni

    Všeč mi je

  6. marijaleskoveckunstek permalink
    25. 11. 2011 08:21

    Hvala poveljnik, saj vsi (skoraj) vemo, da taka fotografija uokvirejna visi v jezerskem gasilnem domu, ter jo vidimo, če ne drugače, pa kadar so volitve.

    Všeč mi je

Dodajte komentar