Preskoči na vsebino

1936 Cerknica – Mlaja na Placu

19. 02. 2011

V prispevku 1940 Cerknica — Nova maša je bilo v komentarju zapisano: “Slika je posneta pred letom 1940, ker je gospod Mirko leta 1940 umrl na otoku Pagu. Prevrnil se je čoln in on je utonil”.

Sklepamo, da je tudi ta fotografija je verjetno iz časa nove maše gospoda Mirka Lovka.

Med mlajema na Placu stojijo od leve na desno:

  • neprepoznan,
  • neprepoznana,
  • Ivan Tursič,
  • neprepoznan,
  • Mima Tursič,
  • neprepoznan,
  • Maks Tursič,
  • neprepoznana in
  • Fani Povšnar — poročena Janežič

__________________________Med__________________________________

Mirko Lovko je bil rojen v Cerknici 24. februarja 1912. V duhovnika je bil posvečen 1. marca 1936 v Šibeniku. Služboval je v Gorici, Raštanih in nazadnje v Dinjiški na otoku Pagu, kjer je tragično umrl 30. julija 1940. Tega dne se je potem, ko je opravil pogreb v Vlašićih, kjer je zamenjeval bolnega pastorja prepeljal s čolnom v sv. Mandalino pod Velebitom. Zvečer, ko se je vračal iz sv. Mandaline proti Dinjiški je močna burja prevrnila čoln okrog 500 m od mesta, kjer se je vkrcal. Mirko se je oprijel tramička in plaval proti obali v upanju, da se reši. Preplaval je cel kanal, to je 3-4 morske milje. Prišel je do obale, ampak je tam izmučen udaril z glavo ob ostro kamenje, si poškodoval lobanjo in tragično preminil. 31 julija so ga našli mrtvega v Dražici vrhu pri Dinjiški. Pokopan je na Dinjiškem pokopališču.
Na Pogačnikovi hiši je bil že takrat poštni nabiralnik. Tudi mi smo ga v Starih slikah že omenili. Danes je rumen, taktrat pa je bil drugačne barve, rdeč. V ostalem se nista spremenili ne Pogačnikova in ne Šrangarjeva hiša. Iz line na Šrangarjevi hiši plapola zastava.
Ta varnostna pločevinasta vrata na Pogačnikovi hiši so bila še dolgo po svobodi. Zamenjali so jih takrat, ko so prostore nekdanje trgovine v tej hiši preuredili v prostore za fizioterapijo, saj je bil v neposredni bližini stari zdravstveni dom. 

Tudi hiše, ki stoji pred Turšičevim taborom že zdavnaj ni več.

Slika je iz zbirke Tujsko prometno društvo za Notranjsko v Cerknici je nosila številko 168.

Kraj: Cerknica
Datum: pred 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Breda S. permalink
    19. 02. 2011 16:45

    Slika je nastala se pred letom 1936. Tega leta so namrec podrli ta malo hisco. Poleg Srangarjeve hise se vidi tudi Kovacicev skedenj in naprej Cibkov skedenj z bivalnim delom, kjer sta po vojni vse do sedemdesetih let zivela Rzkova, ki sta se potem preselila v Hrastnik. Ta hisa je bila poleg taborov najstarejsa hisa v Cerknici. Bil je samostan. Pred nekaj leti se je podrl vogal hise in so jo morali podreti.

    Všeč mi je

  2. Melinda permalink
    22. 02. 2012 01:36

    I found a holy card in my grandmother things honoring Mirko Lovko on his ordination to the priesthood in 1936.The card is signed to moje teti. Could we be related?

    Všeč mi je

Dodajte komentar