Preskoči na vsebino

1944 Logatec – Železniška nesreča

17. 03. 2011

Dopolnjeno 15. 4. 2011

Igor – obiskovalec naše spletne strani nas je argumentirano opozoril, da na priloženih fotografijah ni železniška postaja na Rakeku, ampak železniška postaja v Logatcu. Po ogledu postaje na Rakeku in pregledu dokumentacije, ki nam jo je poslal naš obiskovalec, smo ugotovili, da se je dogodek res zgodil  na železniški postaji Logatec in ne na Rakeku.

Je pa bila v letu 1944 na rakovški železniški postaji izvršena diverzija, ki je v tem prispevku opisana.
____________________________________________________________

Objavljeno 17. 3. 2011

Partizani so med drugo svetovno vojno z uspešnimi sabotažnimi akcijami na železniških progah oteževali sovražnikove transporte in tako pomagali zaveznikom.
V uspeli sabotažni akciji, ki je bila izpeljana 8. 9. 1944 na Rakeku (na sliki se vidi del poslopja postajnega kompleksa), je sodeloval tudi Nande Kapi, prvoborec iz Semiča. Vsa vojna leta je bil diverzant. Sodeloval je v mnogih podvigih. Nande je imel lastnosti, ki jih zahteva diverzantsko delo. To so mirnost, prisebnost in odločnost.

Najbolj mu je ostala v spominu diverzija na Rakeku leta 1944.

Partizani so bili obveščeni, da bo opravljen vojaški transport po železnici. Zato so se odločili minirat progo. Na nalogo so se odpravili štirje partizani. Za diverzijo so izbrali lokacijo pri 12 metrov visoki škarpi, ker je bila straža na vsako stran oddaljena 100 m. Tovariši so po vrvi spustili Nandeta z vrha škarpe na progo. Spretno je položil razstrelivo pod tir in čakal.

“Prihaja!” so zasikali tovariši. Nande je hitro sprožil detonator in pohitel k vrvi, da spleza nazaj gor. Takrat pa so ugotovili, da vlak prihaja po drugem tiru.

“Kaj zdaj?”  se je vprašal. Detonator je bil aktiviran, eksplozija bo sovražnika opozorila, škode ne bo, partizani pa bodo odšli praznih rok. Pomišljal je le trenutek in se odločil za nevaren, toda zanesljiv ukrep. Ustavil je mehanizem detonatorja in legel poleg proge. Vlak, le nekaj vagonov je bilo, je zdrvel mimo.

“Ta ni bil naš”, so partizani ugotovili z olajšanjem.

Nato je razstrelivo hitro prestavil pod drugi tir in ko so se pričele tračnice tresti, je aktiviral detonator.  Hitro je stekel k škarpi in se povzpel po njej. Ko je priplezal na vrh, je bil ves moker.

Vlak je takrat že prispel. Močna detonacija je zadonela v noč, vagoni so poskakovali drug čez drugega in se nagrmadili skoraj do vrha škarpe. Partizani so urno vrgli še nekaj ročnih bomb in odšli v noč.

____________________________________________________________

Slika prikazuje uničeno lokomotivo in vagone, ki si jih ogledujejo domobranci. Na Rakeku je bil namreč takrat stacioniran II. udarni bataljon (tudi Rupnikov bataljon), ki je deloval v sestavi Slovenskega domobranstva in je bil ustanovljen 5. julija 1944 s preimenovanjem Bataljona W  in aprila 1945 preimenovan v V. bataljon. Od 14. julija 1944 do aprila 1945 je bil njegov poveljnik stotnik Vuk Rupnik.

Vir:

  • Dolenjski list, št 29 (539), 21. julija 1960 na strani 1: Z vžigalno vrvico in dinamitom,
  • France Perko: Vasi v objemu železnice, Založništvo Jutro, 2008, Ljubljana, stran 359,
  • Wikipedija: Slovensko domobranstvo.

Kraj: Rakek Logatec (sprememba 15. 4. 2011)
Datum: 8. 9. 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano:  22. 10. 2010
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Tina permalink
    17. 03. 2011 13:59

    Ne vidimo velikokrat take slike, da se vagon nalozi tocno na vrh sprednjega (ali se je odzadaj zrinil spodaj?)!

    Všeč mi je

  2. dusangogala permalink
    18. 03. 2011 21:31

    Tina kajne, da se kaj takega še v Ameriki ne zgodi.

    Všeč mi je

  3. 22. 02. 2018 10:45

    Vav! Kakšna zgodba!
    Kar se pa vagona tiče verjetno ga je sila eksplozije potisnil gor in hitrost vlaka je še vedno delovala in zato je pristal na njemu.
    Kej tazga se še v ameriki ne zgodi ja… xD

    Všeč mi je

Dodajte komentar