Preskoči na vsebino

1944 Podgora – Žaganje drv

28. 03. 2011
tags:

Sestri Antončič- Grabnarjevi iz Podgore, sta slikani pred svojo hišo, pri jesenskem opravilu, žaganju drv.  Žaganje je potekalo” ne kuazә”. To sta  dvakrat po dva trama vezana v x in med seboj povezana s kratkim drogom. Žaga je dolga 1,5 m, na obeh koncih ima lesen ročaj .

____________________________________________________________

V Podgori je bila navada, da so žagali drva vsak dan pri drugi hiši. Na ta način so si prislužili pomočnike, ko so prišli na vrsto. Pozno popoldan so se dobili pri eni hiši, zrezali nekaj drv in nadaljevali  naslednji dan pri drugi. Tako so počasi opravili delo povsod. Francka (srednja na sliki) je povedala, da ni bilo lahko z vsakim ali vsko žagati. Nekateri nikakor niso znali držati žage in je ta “vәdlala” na vse strani. Treba jo je bilo enakomerno vleči k sebi in riniti nazaj. Slika je nastala tik pred zimo, kajti čez poletje ni bilo časa za napravljanje drv. Mnogi so vedno kurili mokra drva in je v peči celo zimo cvrčalo, ko je sok tekel iz njih. Taka drva hiše tudi niso posebej ogrela, topla je bila le krušna peč. Pri njihovi hiši sta bili dve žagi, ena je imela zobe v obliki MUMUMU, ena pa v obliki UUUUUUUU. S kakšno  žago  so žagali, je bilo odvisno od tega, “kakšnu žagajne” so potrebovali.

Ženske so oblečene v klasična oblačila za doma in u fjәrtah, da se obleka ni “pomazala“. Tudi ruta je bila večji del leta na glavi, celo ponašale so se, katera ima lepšo. To je veljalo bolj “ze tәhmašne” rute.

Okna pri hiši imajo nekatera štiri, druga pa šest delov – čisto iz praktičnih razlogov. Manjša škoda je bila, če se je razbila majhna šipa, kot če bi se razbila cela stran okna.

____________________________________________________________

Gospa z “latvәco” v roki je občasno pri Grabnarjevih kuhala za partizane. Doma naj bi bila iz Blok ali pa okolice Begunj. Bi jo mogoče kdo prepoznal? Menda ji je bilo ime Pavla.

Francka na levi, je bila vedno vesela delavka, najraje je opravljala dela zunaj hiše.

Fotografija je v originalu velika 2×3 cm. Dobro, da sem jo med večjimi sploh opazila in razbrala njeno vsebino.
Najbolj vesela sem , ko vidim, da so lastniki slike na hrbtno stran napisali vsaj letnico dogajanja, če že ne imen oseb.

____________________________________________________________

Slovar:

  • vәdlala – opletala,  se zvijala
  • fjәrtah – predpasnik
  • ze tәhmašne – za k maši ali za lepo
  • kakšnu žagajne – kakšno žaganje
  • latvәca – latvica, skleda za mleko
  • ne kuazә – na kozi, priprava za žaganje drv

Viri:

  • vir: Antončič Frančiška
  • vir: Strle Slavko

Kraj: Podgora

Datum: november 1944

Avtor: neznan

Zbirka: Frančiška Antončič

Skenirano: 14. 2. 2011

Oblika: 2×3 cm, čisto majhna kontaktna kopija,

5 komentarjev leave one →
  1. marijaleskoveckunstek permalink
    30. 03. 2011 18:29

    Ali ni ime za to vrsto žage ”amerikanka?”

    Všeč mi je

  2. 31. 03. 2011 15:56

    Menda je res amerikanka. Ne vem pa, kdo si je to izmislil in zakaj. So jih nosili iz Amerike? Jih torej prej niso poznali? Kaj so uporabljali prej?

    Všeč mi je

  3. sterlejanja permalink
    5. 04. 2011 07:52

    Frančiško Antončič sem vprašala, če je žaga na sliki amerikanka, pa je rekla, da ne. Zato tega imena v besedilu nisem uporabila. Lahko pa bi bila “vrhuka”, ker jo je naredil gospod iz Vrha. Pri njih, pravi, Amerikanke niso imeli. Tako da ne vem kakšna je ali kako se razlikuje.

    Všeč mi je

  4. Mele Franc permalink
    5. 04. 2011 13:29

    Žaga na sliki zagotovo ni amerikanka, saj se od nje razlikuje po obliki zob, dolžini in širini lista. Amerikanka je imela list dolžine okrog 180 cm, širok okrog 15 cm, zobe pa v skupinah po štiri brušene v trikotno špico tako, da je bila zunanja stran ravna. Ostrina teh zob je bila (je) obrnjena izmenično v levo in desno. Tako so bili oblikovani zato, da so v les zarezali “predris”. Med temi skupinami zob pa so bili zobje izmetači, ( eden ali več) točno se ne spominjam, ki so imeli obliko narobe obrnjene črke “M” in so zarezani les odstranjevali iz rezi.
    Bila je zelo “požrešna”, saj sta bila izkušena sekača z njo le malo počasnejša od prvih motornih žag.
    Teh značilnosti amerikanke žaga na sliki nima.

    Všeč mi je

  5. Mele Franc permalink
    6. 04. 2011 14:44

    Fotografijo amerikanke najdeš na spletni strani GG Bled, če odpreš galerijo in zgodovino v slikah. Na strani 6 najdeš najmodernejšo izvedbo amerikanke.

    Všeč mi je

Dodajte komentar