Skip to content

1932 Cerknica – Sokolice

10. 04. 2011

Sokolice

Društvo Sokol je bilo v Cerknici ustanovljeno šele leta 1909 s pomočjo Sokolov iz Idrije kot sedežem župe.

Cerkniško društvo je bilo zelo aktivno in uspešno. V njem je sodelovalo 86 članov, 30 članic, 9 telovadcev, 11 telovadk, 12 mladincev, 14 dečkov in 23 deklic, kar piše v letopisu Sokolske zveze Jugoslavije za leto 1931.

V okviru cerkniškega Sokola so bile od žena med najbolj aktivnimi: Malči Zgonc, sestri Turšič in sestri Logar.

Težko je ugotoviti, ob kakšnem dogodku so se Sokolice slikale. Morda ob 70 letnici ustanovitve Sokola, ki je bil ustanovljen leta 1862 v Pragi.

Dekleta so se slikale nekje v Cerknici 10. aprila 1932, torej zgodaj spomladi, saj na grmu listje še ni odgnalo. Tudi zunanja temperatura na ta dan še ni dovolj visoka za tako lahno oblečena dekleta. Pred slikanjem so odvrgle plašče, ki se jih vidi položene na stolu v ozadju na desni strani slike. Mesto, kjer so se postavile pred fotografa, je na podlagi videza stare hiše v ozadju in grma brez listja danes nemogoče ugotoviti. Na tleh je zemlja, kar se vidi tudi po čevljih, ki niso najbolj čisti. Vse, razen dveh, imajo čevlje s paščkom. Brigitini čevlji so po vsej verjetnosti črne barve, kar si za ostale čevlje ne bi upal trditi. Dekleta nosijo kratke lase.

____________________________________________________________

Leve tri

Sokolice od leve proti desni:

  • Ivanka Repič,
  • Amalija Skuk in
  • Brigita.

Sokolice so se naučile plesati kolo in so oblečene v srbsko narodno nošo, kakršno so nosile žene iz Šumadije.

Desne tri

Leva je Ančka Ileršič, desna pa Ivanka Mele.

Ko sem primerjal dekleta na slikah objavljenih v prispevku o hazeni in prispevku Upravni odbor Sokola lahko zanesljivo trdim, da je srednja ženska na tej sliki Stana Turšič.

Zadnja stran

prva celica

Datum na zadnji strani fotografije nam pove čas nastanka slike. Ostali podatki na zadnji strani slike so napisani kasneje z enako pisavo, kot na zadnji strani že objavljene fotografije. Tudi to naknadno razlago napisano s kemičnim svinčnikomv modri barvi je po vsej verjetnosti dopisal Branko Kebe, ko je pripravljal gradivo za svojo knjigo: Ob 75- letnici Nogometnega kluba Cerknica, samozaložba, 2001.

Vir: Tone Kebe – Cerknica in njeni ljudje

Kraj: Cerknica
Datum: 10. 4. 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 8. 3. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 29. 04. 2011 21:13

    Ta stran mi je pomagala pri delanju plakta CERKNICA V 20. STOLETJU!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: