Preskoči na vsebino

1929 Stari trg – Zadnje leto Orlov v Loški dolini

9. 06. 2011

Orli iz Loške doline so skupaj s podmladkom oz. naraščajem iz Loške doline pred Železnino v Starem trgu. Najbrž je to eden od poslednjih posnetkov tega društva.

Že takrat je bila v prostorih za zaprtimi okni železnina.

“Fotografija je iz leta 1929, ko je državna oblast Orle razpustila. Beograjska diktatura je propagirala jugoslovanstvo in sokole. Župnik Hafner je leto kasneje v kroniko zapisal: “Učiteljstvo vedno bolj sili šolske otroke v državnega Sokola”.

Dve leti pred tem, torej julija 1927, se je v Ljubljano na največjo orlovsko prireditev odpravilo tudi članstvo iz Loške doline – 10 članic in 15 članov. Zagotovo je bil med njimi tudi kdo iz predstavljene fotografije. Od doma so se z vozom odpeljali na Rakek že ob 2. uri zjutraj in ob 8.uri so bili že (danes zagotovo ne bi zapisali tega »že«) na kolodvoru v Ljubljani. Avgusta, istega leta, se je povabilu na Verd odzvalo 8 članic. Prav tako v avgustu so izvedli že dolgo obetani izlet v Dane. Polnoštevilni so prišli v cerkev na Škriljah, kjer so imeli pete litanije, nato pa so, na telovadišču, ki je bilo na travniku pod Danami, imeli nastop vsi člani, članice, kot tudi naraščaj. Tja so prišli malodane vsi prebivalci vasi in vztrajali do konca telovadbe. Na koncu so se po domače okrepčali s kruhom, salamami in malinovcem.

Leta 1928 so na praznik Sv. Jožefa priredili telovadno akademijo, ki je obsegala 16 točk. Najbolj so se odrezali fantje z orodno telovadbo na drogu in bradlji. 25. marca  so orlice pripravile materinski dan. Med drugim so pripravile tudi točko, kjer je telovadni nastop štirih deklet spremljalo štiriglasno moško petje. Ta vaja je vsem tako ugajala, da so jo morali ponavljati.

Leta 1929 je bila prva prireditev predpustna veselica, udeležba pa ni bila velika, ker je pihala neznanska burja. Velikonočne procesije pa se je udeležilo skoraj vse članstvo z obojim naraščajem.

Kronika se s tem zapisom konča. Zaradi diktature je bil leta 1929 Orel prepovedan.” (Janez Kebe Loška dolina z Babnim poljem, Ljubljana 1996, stran 428)


Prepoznali smo le nekatere. Zato se na vas bralce obračam, da s s skupnimi močmi ter s pomočjo spodnje povečave, ki lepo razkrije in približa prav vse obraze, imena teh naših prednikov iztrgamo pozabi. Prepoznajte jih in zapišite njihova imena v komentar.


  • V zadnji vrsti prvi z leve s klobukom in brkci je eden od  Anžicovih bratov iz Kozarišč. Ne vemo pa kateri ali Tone ali  Lojze?
  • Zadaj, prvi  iz leve je Andrej Ovsec, v klobuku in s pisano kravato.
  • Pred njim stoji Šviglova Reza iz Starega trga.
  • Moški z metuljčkom je ostal neprepoznan.
  • Mož s svetlim klobukom pa je Mәnәš (Kvaternik) iz Šmarate.
Mož s klobukom je Janez Bavec, Kozarišče1.
V uniformi kroju3 stoji Stanko Kvaternik iz Šmarate.2
Po podatkih objavljenih v Kebetovi knjigi je fotografija iz leta 1929 (najbrž zaradi podatkov iz Kronike, ki jo hranijo v Župnišču), podatek na zadnji strani fotografije trdi, da je posnetek narejen  tri leta kasneje. Povsem možno je, da je zapis na zadnji strani nastal naknadno  in je leto zapisano po spominu in zato malce netočno.

Vsi sicer niso v uniformah oz. krojih, so pa njihovi kroji lepo vidni na članih, ki jih nosijo.

Spodaj na povečavi  se lepo vidi, kakšne žabice so nosili fantički pod kratkimi hlačami. Odlično so vidni tudi žeblji na podplatih čevljev.

_

Klikni za povečavo


1 Dopolnjeno 14. 3. 2012
2 Dopolnjeno 20. 3. 2012
3 sprememba 31.7.2012


Viri:

  • Janez Kebe Loška dolina z Babnim poljem, Ljubljana 1996, stran 428
  • Jože Ovsec
  • Mario Žnidaršič

Kraj: 1929
Datum: Stari trg
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Truden
Skenirano: 6. 1. 2011
Oblika:  fotografija

8 komentarjev leave one →
  1. Janja Kozarka permalink
    21. 01. 2012 20:44

    Na prvem izrezu:
    moški v kroju, povsem desno je Franc Lavrič iz Pudoba 31, kasneje Stari trg.
    Prav tako na prvem izrezu, desno in levo dekle v kroju (s plaščkom čez eno rame) sta sestri Lavrič.

    Všeč mi je

    • Janja Kozarka permalink
      25. 01. 2012 09:28

      Napačno sem zapisala. Omenjeni dekleti nista sestri. Prva je Pavla Ravšelj (por. Prevec), druga pa Štefka Lavrič.

      Všeč mi je

  2. Mici permalink
    14. 03. 2012 01:32

    V cetrti vrsti(predzadnji),prvi iz leve je moj ata,Janez Bavec,iz Kozarisc,v klobuku s pisano kravato. Ali ni Stanko Kvaternik iz Smarate v isti vrsti?( ceterti iz leve )
    Tudi jaz iman to sliko in hvala vam ,zdaj malo vec vem kaj pomeni.

    Všeč mi je

    • 14. 03. 2012 14:16

      Mici, prav veseli smo, ko se oglasiš. Le malo preporedko se to zgodi.

      Dodal sem še en izrez, na katerem je tvoj oče. Dopolnil bi še za Stanka Kvaternika, a mi ga moraš bolje opisati, določiti, da ne bom predstavil napačnega.

      Všeč mi je

      • Janja Kozarka permalink
        15. 03. 2012 22:05

        Mici, pišete, da imate to sliko.
        Okrog letnice je kar nekaj ugibanja. Na fotografiji je zapisano leto 1932, župnik trdi, da je konec orlovske oraganizacije 1929, fotografija od brata in sestre Lavrič pa je iz leta 1930. Imate vi na sliki zabeleženo, kdaj je nastala?

        Všeč mi je

    • 20. 03. 2012 14:43

      Mici nam je poslala fotografije Slavka Kvaternika. Tako res ni dvoma, da gre za njega.

      Všeč mi je

  3. Mici permalink
    16. 03. 2012 02:41

    Janja,nic ne pise v moji fotografiji kdaj je nastala.
    Milton,kmalu bom bolje opisala kdo jaz mislim da je Stanko Kvaternik.
    Kdo od vas razume spansko?

    Všeč mi je

Dodajte komentar