Preskoči na vsebino

1941 Cerknica – Most in Kunčeva hiša

20. 06. 2011
tags: ,

Slika kamnitega mostu čez Cerkniščico in okoliških hiš je bila narejena spomladi leta 1941, preden je bil v noči od 10. na 11. april 1941 most miniran. V oblačnem vremenu se je neznani fotograf postavil v bližino Gorjupove hiše in naredil to fotografijo.


Ne glede na profašistično politiko kraljevine Jugoslavije se je vojska mrzlično pripravljala na spopad. Vzdolž italijanske meje je bila speljana takoimenovana Rupnikova obrambna linija, ki naj bi ovirala prodirajoče napadalce. Vse pomembnejše ceste in prehodi ter mostovi so bili minirani. Pa vendar je bil napad 6. aprila 1941 nekako nepričakovan in je presenetil zlasti rezerviste, ki so se potikali po bunkerjih in jarkih brez pravega vojaškega vodstva.

Ponoči od četrtka na petek (od 10. na 11. april 1941) se je iz Cerknice umaknila vsa vojska, tudi garničarji, ki so se v četrtek do noči borili proti Italijanom na Skrajniku. Ob umiku so minirali kamniti most čez Cerkniščico, ki je bil sicer strateško nepomemben.

Kot vedo povedati ljudje, so se prve italijanske enote v Cerknici pojavile že 11. aprila 1941 popoldne.
____________________________________________________________

Cerkniški kamniti most je bil zgrajen leta 1824. Vanj so vgradili že obdelane kamne podrtih taborov.

Po podatkih iz arhivskega gradiva RS so 19. 9. 1943 ob 6.30 Nemci obkolili Cerknico, kjer je bilo še nekaj vojakov Šercerjeve, Tomšičeve in Primorske brigade. Nastal je splošen preplah. Nemci so streljali za bežečimi. 32 ljudi, med njimi 3 civilisti, je bilo ubitih. Med borbo so Nemci iz tankov špricali ogenj na hiše in povzročili strašen požar. Takrat so pogorele tudi hiše okoli mostu. Mnogo družin je ostalo brez domov.

____________________________________________________________

Na mostu stražarji stražijo most. Vidi se tri stražarje, pripadnike armade kraljevine Jugoslavije.V ozadju sta Zgoncova (leva stran) in Štefetova (desna stran) hiša, ki imati skupno streho.Najbrž je pred fotografiranjem deževalo. V cestnem blatu so pa kot okras vidni kravji d….i.
V ozadju stoji s slamo krita hiša pri potoku, katere lastnik je bil Andrej Mele – Kunčev Andrej. Pred hišo pa električni A-drog. Njegov sosed na desni strani je bil Žnidaršič, po domače Bokal. Bokalove hiše se na teh slikah ne vidi.Ob okupaciji Cerknice leta 1941 so Italijani Kunčeve in Bokalove izselili. V njihovih hišah pa so si uredili štab in skladišče.Kunčeve so nastanili v Domicelovo hišo. Na mestu Domicelove hiše stojijo danes Brestovi bloki.V nemškem požigu 1943 je pogorela tudi Domicelova hiša. Zato so bili Kunčevi nekaj dni nastanjeni v Dolenji vasi pri družini Baraga, po domače Lingavih. Od tam pa so se preselili v hišo na Peščenk.Kunčove hiše pri potoku po vojni niso obnovili in se ne vidi več, kje je stala. Bokalova hiša pa še stoji.

Po končani vojni so družine (Lovko — Dragarjevi, Kos — Farbarjevi, Vidrih — Cibovi in Mele — Kunčevi), ki so imele hiše pri mostu dobile vsaka svoje zemljišče na Šerkotovem vrtu, kjer so si zgradili nove hiše.

Nekdo od Kunčevih je napisal:naša hiša CerknicaKnez Ivanka (po domače Kunčeva Ivanka)Cerknica Tabor 23.

______________________________________________________

Viri:

  • Matevž Dobrovoljc, Cerknica,
  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba, Ljubljana 1994, stran 163,
  • Notranjski listi II, Cerknica 1981, Tone Kebe: stran 11 — 59.

Kraj: Cerknica
Datum: 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Jožefa Škerl
Skenirano: 9. 6. 2011
Oblika: fotografija


6 komentarjev leave one →
  1. medra permalink
    11. 07. 2011 22:09

    Ker iz leve – Ipavče hiše izvira najina babica, sem bratranca Matjaža povprašala o trditvi, da je bil levi del hiše Zgončev. Tako mi je odgovoril: “Sem se pozanimal: hišo sta skupaj naredila dva brata Madžara. Zakaj sta jo potem prodala se ne ve, je pa eno polovico kupil Ipavec, drugo pa Štefe (Kebe). Kasneje jo je (Ipavčevo) priženil Caserman. O kakšnem Zgoncu tu ni govora.”
    Anton Caserman se je leta 1905 oženil s Cecilijo Ipavec (od tu izvor domačega imena “pri Ipavčih”); njun sin Anton Caserman se je že večkrat pojavil v starih slikah (nova drevesnica), prav tako moja babica Ivanka Caserman, poročena Vidrih (orlica, tamburašica).

    Všeč mi je

  2. Slavko permalink
    3. 02. 2012 12:49

    Dusan lepo in tocno si napisal o mostu in Kuncevi hisi.Rad bi samo dodal o kamniti ograji mi smo ji rekli KOROPE od kot to ime pa ne vem.Kunceva hisa je bila zazgana direktno iz tanka najprej je brizgnil crno tekocino nato pa ogenj – fajerverfer.Tankom smo pa rekli TIGRI.Se dobro se spominjam ta dan. Italijani so imeli na mostu postavljene strazarnice in pregledovali vsak voz ki je sel iz Cerknice ali prisel v Cerknico.

    Všeč mi je

  3. dusangogala permalink
    3. 02. 2012 16:12

    Slavko, hvala Ti za te dragocene podatke. Napiši še vse, kar takega veš, saj mnogi tukaj tega ne vedo več in bi bilo škoda, da gre v pozabo. Glede naziva KOROPE se bom pa pozanimal, ker tega imena še nisem slišal, me je pa močno zagrabil firbec.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    22. 02. 2019 17:57

    Zanimivo: V Kuncevi hisi so najprej ziveli Kosovi, in sicer Jakob Kos, rojen leta 1850. Z druzino je odsel v Ameriko ca 1902 ali 1903. Hisa na nasprotni strani ceste pa je leva stran Ipavca, desna pa Stefetova.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1930 Cerknica – Štirje pred mostom « Stare slike
  2. 1952 Cerknica – Leseni most « Stare slike

Dodajte komentar