Preskoči na vsebino

1965 Rudolfovo – Srna Muki

3. 08. 2011
tags: ,
by

Karol Štritof, srna Muki in dva mladička

Karol Štritof iz Rudolfovega 6, vasice v Vidovskih hribih, je v gozdu na hribu Gura (Gora) leta 1956 našel nebogljeno in zapuščeno, nekaj ur staro, srnico.

Doma so se potrudili in jo ohranili pri življenju. Dobila je ime Muki in ovratnico. Živela je v gozdu, vendar se je večkrat dnevno vračala k rešitelju in njegovi družini. Včasih je prišla tudi v kuhinjo, kjer je velikokrat prevrnila skledo s solato.

Mladičke je povrgla pod domačim kozolcem in to kar 15-krat, dvakrat tudi trojčke. Enega od teh je bilo potrebno dohranjevati z dudo. V času odraščanja njenih mladičev so se njenega legla pod kozolcem vsi psi izogibali na daleč. Srna jih je v nasprotnem primeru oklala z ostrimi parklji. Mladiče je Muki postopoma nekaj tednov navajala na življenje v gozdu, kako se skriti, pa tudi pred številnimi “firbci”, ki so želeli atrakcij.

Takrat slavna Muki je kar pogosto spremljala Korleta tudi v trgovino in gostilno pri Bavdku pri Svetem Vidu. Prav ganljiv je bil prizor, ko je Korle v samokolnici peljal domov uplenjenga srnjaka, Muki, verjetno njegova mati, pa mu je sledila.

Vzela jo je zima leta 1968. Do konca sta bila s Korletom medsebojno povezana. Korle je svojo življensko zgodbo preživel kot vojak interniranec od Makedoije, Nemčije, Italije, Švice, Francije… S  Prekomorci se je vrnil domov. Ni čudno, da sta bila z Muki tako navezana.

Prispevek napisal: Franc Sterle

____________________________________________________________

Kraj: Rudolfovo
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Sterle
Skenirano:
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    27. 08. 2018 08:08

    Lepo!

    Všeč mi je

Dodajte komentar