Preskoči na vsebino

1926 Cerkniško jezero — Razglednica Goričica

22. 08. 2011

Ta slika je bila objavljena v predvojni reviji Ilustrirani Slovenec z dne 11. aprila 1926. Ilustrirani Slovenec je bila tedenska priloga časopisa »Slovenec«. Pod sliko je bil napis: Lepote naše slovenske zemlje: Motiv s Cerkniškega jezera. (Fot. J. Skerlep.).

____________________________________________________________

Opisi Cerkniškega jezera so v mnogih publikacijah, zato jezera ne bom opisoval, saj so to napravili mnogi drugi mnogo bolje, kot bi uspelo meni. Omenim le, da je nenavadno polnjenje ter praznjenje Cerkniškega jezera že zgodaj zbudilo pozornost. Sprva so ga opisovali kot čudežno mesto, kjer lahko na istih zemljiščih domačini med letom kosijo, žanjejo, pasejo, lovijo ribe in vodne ptice ter drsajo po ledu.

Polnjenje in praznitev jezera pa je spodbudilo tudi prva razmišljanja o kraški hidrologiji v svetu. A. Kircher, J.V. Valvasor in F. A. Steinberg so presihanje razlagali z zapletenim sistemom podzemnih tokov in zbiralnikov ter delovanjem veznih posod. Valvasor je tak model presihanja Cerkniškega jezera predstavil v Royal Society v Londonu in zaradi tega dela po­stal njen član.

____________________________________________________________

Glede na datum izdaje Ilustriranega Slovenca je ta posnetek narejen spomladi leta 1926. Cerkniško jezero je bilo polno vode. Fotograf Janko Skerlep se je postavil na jezerski nasip in s pogledom proti vzhodu napravil ta znani posnetek. Morda je namenoma rekel osebi v beli srajci, da se postavi na rob jezerskega otoka Gorica, da bi bila fotografija prepoznavnejša. In res, brez tega človeka ta slika ne bi bila zanimiva. Prav zaradi tega sem si to fotografijo vtisnil v spomin pred pol stoletja, kaj pred pol stoletja, pred šestdesetimi leti, ko sem prvič listal vezanega Ilustriranega Slovenca. Med milijon slikami bi prav zaradi tega človeka v beli srajci vedel, da je to slika Cerkniškega jezera, ki jo je posnel Janko Skerlep.
Na zadnj strani razglednice iz porumenelega papirja je napis, ki pove, da je na prednji strani razglednice fotografija Cerkniškega jezera, ki jo je napravil fotograf Janko Skerlep. Škoda, da razglednica ni bila odposlana, saj bi bila tako še bolj zanimiva.

____________________________________________________________

Viri:

  • Slovenija total: Notranjska A — Ž, priročnik za popotnika in poslovnega človeka, Pomurska založba, Murska Sobota 1999, stran 66 — 68.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1926
Avtor: Janko Skerlep
Zbirka: France Mele
Skenirano: 24. 6. 2011
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 22. 08. 2011 13:44

    Na strani 119 priloženega Ilustriranega Slovenca z dne 11. aprila 1926 je še ena zanimiva fotografija – skupina finančnih stražnikov ob mejniku med Uncem in Rakekom.

    Všeč mi je

Dodajte komentar