Preskoči na vsebino

1907 Podcerkev – Pozdrav iz Podcerkve

12. 09. 2011

Ohranila se je stara dopisnica, ki prikazuje poplave, ki so bile 13. oktobra, leta 1907.


____________________________________________________________

Kot zanimovost, že iz imena vasi Podcerkev lahko razberemo, da se prav vse hiše zvrstijo pod vaško cerkvijo sv. Martina, katere  zidavo je prekinila takrat razsajajoča kolera. Z delom so morali za nekaj desetletij prekiniti, kar označuje vidna izboklina na zvoniku.

V notranjosti cerkve sta tudi stranska oltarja, od katerih je levi prenešen iz nekdanje cerkve sv. Petra na Ulaki. V cerkvi je bila stara skrinja za žito, kamor so shranjevali rezervne količine žita. Navada je izhajala še iz turških časov. Semensko žito so po ukinitvi cerkvenih žitnih skrinj shranjevali v vaški kašči, ki je bila zaradi pogostih poplav odmaknjena višje v vasi. Od vsake hiše ga je bilo po tri mernike. Na večkrat poplavljenih poljih so  vaščani sejali večinoma jara žita.

____________________________________________________________

Take poplave pred regulacijskimi deli pri požiralniku Golobina niso bile nobena redkost.Na levi strani je Fricova hiša in s slamo krit skәdin, za njo Točkova hiša s skәdinom, vse pod slamo. Hiša višje je Jakopcova, desno od nje je viden samo vrh Samprtove. Na sredi vasi je Anžicova hiša s skәdinom. Iz desne navzdol si sledijo Urhova, Rihtarjeva, Blaževa, Jurjevceva in Šišnәkava, ki jo je  narasla voda ravno tako dosegla.
Na izrezu je dvanajst članov Rihtarjeve družine. V vrtu so imeli postavljen čebelnjak, zato je v njihovem sadovnjaku obrodilo dovolj sadja, da so k Janezu na svoje šilce lahko hodili šnopcarji. V sadovnjakih dolinskih kmetov so najbolj uspevale tepke, osenice, moštarce, viljamovke, bobovci, kosmači, dolenjska voščenka. Kmete so cepljenja dreves učili že francoski vojaki in nastal je tudi pregovor: “Kmet starina drevje je sadil, cepil, čakal, a sadu ni užil. Glej ga, deci vnuk njegov nosi sadni blagoslov”.
Poleg enostavnih splavov so za prevažanje ob poplavah uporabljali tudi čolne drevake. Na tem izrezu sta kar dva. V vodi je opletena ograja, ki je morda stala ob takratni glavni poti, ki je tekla pod vasjo. Gladina takratne poplavne vode je bila tako visoka, da so se verniki na obisk nedeljske maše v Starem trgu pripeljali na čolnih. Voda je segala do druge stopnice.
Dopisnico s pozdravi iz Podcerkve je izdelal fotograf Žagar iz Delnic.

Slovarček:

  • skәdin: skedenj
  • šnopcarji: pivci žganja

____________________________________________________________

Viri:

  • Janez Kebe: Loška dolina z Babnim Poljem, 2002
  • Matevž Hace: Prijatelji in znanci, 1975

Dopolnjeno 15. 9.2011 _______________________________________

Razglednica je bila objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Marjan Slabe, SO Cerknica 1990, na strani 90.

____________________________________________________________

Kraj: Podcerkev
Datum: 13. 10. 1907
Avtor: Foto Žagar, Delnice
Zbirka: Sonja Butina
Skenirano: 5. 7. 2011
Oblika: Razglednica

7 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    13. 09. 2011 15:38

    To je slika ,ki jo vsak zaprisežen” POCERKLJAN” z zanimanjem pogleda in prebere njen komentar. SUPER,,
    Ali moigoče obstaja še kakšna podobna starejša fotografija te vasi??
    Prosim ,objavite!

    Zgodovina ki je dokumentirana na fotografijah nebo nikoli pozabljena!!!!

    Všeč mi je

  2. 13. 09. 2011 15:54

    Fotografije izpred prve svetovne vojne nam le redko pridejo v roke. Seveda bomo objavil, zagotovo jih bomo še dobili.

    Všeč mi je

  3. anitamanfreda permalink
    6. 11. 2011 21:32

    Pri prvem izrezu sem spregledala Jakobcevo hišo št. 13, še prej Šimetovo, ki je vidna med Urhovo in Rihtarjevo. Zaradi lažjega dostopa do gospodarskega poslopja je Janez Škrbec st. omenjeno hišo odkupil in podrl. Od leta 1912 je na mestu Jakopcove hiše skozi vas speljana cesta. Anton Kandare–Jakopcev se je z družino preselil v izrezu že omenjeno Jakopcevo, še prej Strahovo hišo.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1935 Podcerkev – Na vasi « Stare slike
  2. 1907 Pudob – Poplave | Stare slike
  3. 1974 Nadlesk – Poplavljeni hlev piščančje farme | Stare slike

Dodajte komentar