Preskoči na vsebino

1930 Rakek – Franc Gabrenja

7. 02. 2012

Še ena od izkaznic iz zbirke železniških kart – izkaznic. Ravno tako pripada Francu Gabrenju z Rakeka, le da je na tej sliki brez las, z manjšimi brki in starejši 23 let. Na desni strani je suhi žig z napisom »Direkcija državnih železnic Ljubljana« in srbskim orlom.


____________________________________________________________

Po koncu vojne leta 1918 je nastala SHS. Nova država je združila železnice na svojem ozemlju v Državne železnice SHS razen zasebne južne železnice, ki je vztrajala do leta 1924, ko se je razformirala. Preimenovala se je v Donau-Save-Adria-Eisenbahn Geselschaft s kratico DSA, pa tudi DOSAG, s sedežem na Dunaju in predstavništvi v nasledstvenih državah.

Tako je lahko urejala finančne zadeve v zvezi  s predajo svojega imetja železnicam nasledstvenih držav in upravljala svoje druge posesti. Njena vozna sredstva, razdeljena železnicam nasledstvenih držav, naj bi poleg oznake zadevne železnice nosila še oznako »Sud«.
Na kraljevino SHS naj bi po rimskem sporazumu (29. marca 1923) odpadlo 25, 1 % vseh voznih sredstev južne železnice. Zanje je bila predpisana oznaka S.H.S.-C.X.C. (Sud), oziroma če naj bi obratovanje še nadalje izvajala družba sama »(Sud) SHS«. Proge, vozni park in drugo premoženje so postopoma prevzele nasledstvene države.

____________________________________________________________

Besedilo na zadnji strani izkaznice je precej krajše ko za časa Avstroogrske, potrjuje pa, s službenim žigom, da slika dejansko pripada osebi, ki je na njej.  Podpisala pa sta se tako direktor  železnic kot lastnik. Veljala je kot službena izkaznica in vozna karta.

____________________________________________________________

Viri:

Prispevek je napisala: Ivanka Gantar

Kraj: Ljubljana
Datum: 1930
Avtor fotografije: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 24. 11. 2011 (Ivanka Gantar)
Oblika: Železničarska izkaznica

Dodajte komentar