Skip to content

1940 Stari trg – Pečnikarjev avtobus

10. 05. 2012

V središču Starega trga, pred Benčinovo hišo, je ustavil avtobus prevoznika Pečnikarja. Potniki so izstopili kar sredi ceste ali tam prevzeli pričakovane pakete. Ob takrat še zelo redkem prometu takšno ustavljanje še ni bilo nevarno.

Pečnikar je v predvojnem obdobju na progi Ljubljana, Velike Lašče, Bloke, Stari trg in naprej vse do Sušaka (Reka) skrbel za vsakodnevne avtobusne prevoze. Dopoldne tja in pozno popoldne nazaj. Verjetno se ljudje na potovanje niso podajali ravno pogosto. Z avtobusom so vozili tudi pošto in pakete.
Trgovec Lojze Tomec je mogoče ravno prejel paket blaga za trgovino. Nekam zamišljeno ga od strani opazuje vojak, ki k sebi stiska manjši zavoj.
Še najpogosteje uporabljeno prevozno sredstvo so bila kolesa. Dekleta iz Doline so se z njimi odpravila celo po nakupih. Brez prestav, zanesljivih zavor in vmesnih postankov so kolesarile vse do Postojne. Pod štango je dobro vidna registrska tablica, ki so jih v tistem času imela kolesa.

Poštni paketi in prtljaga potnikov so naloženi na strehi avtobusa in zaščiteni z mrežasto, nižjo ograjico.

Kdo od teh je šofer? Moški na levi je zagotovo sprevodnik. Nosi manjšo torbo za denar in vozovnice. Kako je mlade fante vse zanimalo! Zanimiv je bil že avtobus sam, ob vrnitvi potnikov pa so čakali na sveže novice.

Ali bi kdo prepoznal tega gospoda? Dozdeva se mi, da bi bil lahko Alojz Sterle – Jernejevec iz Kozarišč.
Pečnikov avtobus 1940
FOTO BAVEC BREŽICE

Viri:

 • Andreja Tomec
 • Marija Mlakar

Kraj: Stari trg
Datum: 1940
Avtor: Vinko Bavec
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  10. 11. 2016 14:05

  Šofer avtobusa, ki je vozil tudi prvo leto okupacije, je bil Slavko Damjan, sprevodnik pa Nace Voljč iz Vrhnike pri Ljubljani. Oba, šofer in sprevodnik, sta pomagala OF s prevažanjem ilegalcev.

  • anitamanfreda permalink
   12. 11. 2016 20:21

   Hvala za vaš komentar in z njim deljenimi podatki.

 2. 13. 11. 2016 08:54

  Avtobus, ki je še v petdestih letih vsak dan ob šestih pripeljal tam z ljubljanske strani v Podcerkev je bil zelo podobne oblike, pobarvan svetlo modro in je pred prvimi hišami vedno zahupal “didl-dudl, didl-dudl”, da je vsa vas letela skupaj, ko je ustavil pred Knausovo hišo. Rekli smo : “Pošta gre!”…Najlepše pa je bilo, ker se je tako lepo kadilo za njim.

Trackbacks

 1. 1940 Ljubljana – Avtobus družbe Pečnikar | Stare slike

Dodajte komentar

%d