Preskoči na vsebino

1908 Cerknica – Na Placu

3. 09. 2012

Prav taka razglednica je bila v Stareslike objavljena že 20. 1. 2010.

Razglednico, ki je bila po vsej verjetnosti poslana leta 1908 mlinarju Ortu, sicer doma v Košticah na Češkem, (takrat pa je bil dr. Landru v Opatiji) je napravil ljubljanski fotograf Franc Kunc z Wolfove 6 v Ljubljani.

Pokončno postavljeno razglednico sestavljata dva motiva in sicer posnetek obeh taborov s cerkvijo ter posnetek Hranilnice in posojilnice.

V Hranilnici in posojilnici je bila tudi Lavričeva trgovina z mešanim blagom vse do smrti Ivana Lavriča, kot mi je povedala njegova prijazna sorodnica Božena V. Encinas.

Ivan Lavrič, trgovec in posestnik, je bil župan več let. Pred njim je županoval Franc Šerko. Ivana Lavriča kot župana pa je nasledil Matija Obreza.

Po drugi svetovni vojni je bil v tem objektu zdravstveni dom, zdaj pa je Knjižnica Jožeta Udoviča. Udovič je bil rojen v Urbancovem Taboru, ki stoji vizavi.

Urbancov tabor je leta 1893 kot razvalino kupil Jurij Turšičiz Bezuljaka, ko je v Bezuljaku prodal hišo z nekaj zemlje. Leta 1911 je ta tabor kupil trgovec Udovič, ki je kasneje živel v Ložu, od njega pa ga je kupil Janko Urbanc. Janko Urbanc je v njem stanoval, v pritličju pa je imel urarsko delavnico, ki jo zdaj vodi njegov sin Lado.Kasneje je Jurij Turšič kupil spodnji tabor, ki se po njem imenuje Jurčkov tabor.
Takrat je na Placu še rastla lipa, ki je dočakala častitljivo starost 279 let. Vsajena je bila leta 1644. Razpokano in poškodovano so podrli v začetku leta 1923.Marsikaj, kar se je ob njej in pod njo dogajalo smo že imeli priložnost videti v Starihslikah.Na tem segmentu je videti tudi Turšičevo slikarsko delavnico.

Na trgu pod to lipo in okrog nje je bili središče nekdanjih kramarskis sejmov, kamor je prihajala prodajat tudi moja teta iz Kranja.

V prostoru, pred katerim so leva vrata, je Janko Urbanc uredil urarsko delavnico. Za desnimi vrati pa je bilo gasilsko orodišče vse dokler niso gasilci zgradili gasilnega doma na Mali gasi.
V tem poslopju so pred drugo svetovno vojno Orli igrali igre. Dvorana je bila v prvem nadstropju.Med vojno ni bilo prizaneseno niti tej zgradbi. Po vojni je bil objekt sicer pokrit, vendar odprt. V njem je imela Kmetijska zadruga svojo mehanizacijo. Spominjam se kosilnice in grabelj na “konjski” pogon.
Med drugo svetovno vojno je bila v posojilnici nastanjena italijanska soldateska. Okna so bila do polovice zazidana, na mestu, kjer je bil napis Hranilnica in posojilnica pa je bil fašističen napis v italijanščini: CREDERE (verjeti), OBEDIRE (uobogati) in COMBATTERE (boriti).Ljudje pred zgradbo verjetno čakajo na začetek maše.
Na tem in na enem zgornjih segmentov sta videti dva okrogla kamna, ki sta po vsej verjetnosti služila preprečevanju približevanja vozov stavbi. Ta, ki se ga vidi na tem segmentu še stoji, čeprav so mu povsem po nepotrebnem, recimo vandalsko, odbili zgornji del z nekaj manjšim premerom višine kakih 8 cm. Zgornji kamen pa je morda končal na žalost v kakšnem temelju — ni ga več, pa sem tolikokrat sedel na njem.Kaj čaka otrok s koreto?
V češkem jeziku napisana razglednica Cerknice, namenjena mlinarju Ortu v Opatijo, je po mnogih letih prišla nazaj v Cerknico, ker jo je pridobil znani in priljubljeni Cerkničan, nekdanji uspešen župan in pošten ekolog, vsekakor pa preprost človek – Tine Schein.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1908
Avtor: Franc Kunc
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 13. 7. 2012
Oblika: razglednica

10 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    3. 09. 2012 07:43

    Na lipi so že takrat odrezali eno močno vejo, ki je gledala proti cesti vsaj tako je videno na sliki.

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    3. 09. 2012 08:16

    V hisici med taborama Tursicevi niso imeli samo delavnice, ampak so tam tudi stanovali, dokler Jurij ni prepisal Tabora na sina Ivana. Jurij je tabor dajal v najem, sami pa so stanovali v mali hisici.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. Portal Urbancov tabor | Fotodnevnik – ena na dan
  2. 1912 Cerknica — Razglednica | Stare slike
  3. 1930 Cerknica – Gostilna pri Samcu | Stare slike
  4. 1928 Cerknica – Miklova Zala | Stare slike
  5. 1968 Cerknica – Stane pred avtobusom | Stare slike
  6. 1932 Cerknica – Urbancov tabor | Stare slike
  7. 1867 Cerknica — Možakarji pod lipo | Stare slike
  8. 1980 Goričice – Polharska hiša | Stare slike

Dodajte komentar