Preskoči na vsebino

1899 Cerknica — Razglednica (2)

10. 09. 2012

Ta dopisnica z razglednico je bila v Cerknici oddana 27. 10. 1899. V Koštice pa je prispela že 29. 10. 1899, torej v dveh dneh, kar je za tiste čase, pa tudi za danes,  zelo hitro. Namenjena je bila mlinarju v Košticih pri Libochovicah na Češkem. Dopisnica pa je nastala morda še kakšno leto, dve ali tri … prej.  Dopisnica je delo neznanega fotografa. Na njej so prisotni štirje cerkniški motivi, ki se pojavljajo na mnogih dopisnicah iz tistega obdobja.

Prvo poslopje na levi je sodišče. Leta 1895, torej nekako v času nastanka te razglednice je prišel v Cerknico Jerala, ki je bil predstojnik sodišča. Bil je Župančičev sošolec. O njem piše Osip Šest, da, ko je zvečer stopil v Žumrov salon, je bilo tako, kot bi Guliver stopil med pritlikavce. Sedel je na stol — vselej je poiskal takega, ki je zanesljivo prenesel težo, saj je mož tehtal 160 kilogramov. Bil pa je gibčen, okreten in izvrsten plesalec.
Na tem segmentu je na levi videti del Bokalove hiše, nato  naprej tudi del Hrenove hiše. Na levi strani je še Milavcova hiša, nato pa so na desni najprej Žumrova, Kranjcova, Werllitova n Gorjupova hiša.Moj prijatelj Slavko iz Avstralije mi je pred mesecem poslal zelo zanimive podatke o trgovini v Werllitovi hiši. Napisal je: “Pa še malo o Marički Werlli, ki je imela trgovino s tekstilom med Kranjcovo in Gorjupovo hišo. Marička je bila invalid, ki bila stalno na invalidskem vozičku. Najbolj pa mi je ostala v spominu njena papiga, ki je bila na pultu pri vhodnjih vratih. Če nisem ob vzopu v trgovino pozdravil, se je papiga razjezila in me ozmerjala.”
Ta motiv prikazuje nekdaj osrednji, vsekakor pa najstarejši del Cerknice. To je Plac s taboroma. Na Plac vodijo ceste iz vseh smeri. S severa je pot iz Begunj, nato si sledijo pot z Male gase, pa Velika gasa, pot iz Dolenje vasi in pot iz Zelš preko Šembruna do Placa. Nad Placom, oziroma nad Cerknico, pa dominira cerkev z mogočnim zvonikom. Pred cerkvijo stojita dva tabora, ki ju povezuje obrambni zid in cerkvena kašča.Na sredi segmenta pa je lipa, ki je rastla do leta 1923 in je dočakala 279 let.
V Urbancovem taboru je bila v času nastanka fotografije posojilnica, kar dokazuje napis na tabli pritrjeni nad vrati na levi strani poslopja.Zdaj ima Lado v teh prostorih svojo urarsko delavnico.
To je Žumrova hiša. V zgornjih prostorih je živela Žumrova družina, v spodnjih prostorih pa so bili različni trgovski lokali. Na levi spodaj je bila trgovina čevljev Herkules, pa Bata, po vojni Borovo, Triglav, ter od leta 1953 Peko.Tega leta se je Triglav ponovno preimenoval v Peko.V tej stavbi je bila in je še prva samopostrežna trgovina v Cerknici.Nekoč so bila vhodna vrata v nadstropje tam, kjer je zdaj vhod v delikateso.
Koštice pri Libochovicah so kraj s 600 prbivalci približno 100 km severozahodno od Prage. Na Češkem so še ene Koštice in sicer okrog 50 km jugovzhodno od Brna.

____________________________________________________________

Dopolnjeno 19. 9. 2012

Našli smo še eno enako razglednico. Ta je bila poslana 2. 11. 1899 iz Cerknice v Maribor.


____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1899 (ocena)
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar