Preskoči na vsebino

1965 Cerknica — Rušilni vihar

20. 09. 2012

Neznan fotograf je napravil ta posnetek potem, ko se je rušilni vihar že umiril. Fotografija prikazuje cerkvico sv. Janeza na cerkniškem pokopališču potem, ko je uničujoč vihar odtrgal streho zvonika. To je bil vihar, kakršnega niti stari ljudje niso pomnili.

4. julija 1965 je, kot je takrat poročal lokalni časopis Glas Notranjske št. 8 iz leta 1965, zajelo naše kraje strahovito neurje in povzročilo veliko materialno škodo. Posebno škodo so utrpeli gozdovi in gospodarska poslopja. In čeprav je neurje trajalo le kratek čas, je povzročilo pravo razdejanje. Tudi drevoreda proti Dolenji vasi in proti Dolenjemu Jezeru sta bila na tleh.

Fotografijo je napravil neznan fotograf kmalu po viharju.

Streho na zvonik cerkvice sv. Janeza Krstnika so kmalu zatem naredili novo, tudi pločevinasto, ki jo je izdelal kleparski mojster Lojze Negro, moj sosed z Male gase.

Mislim, da ima tako pisavo Janez Kebe, ki je bil veliko let župnik v Starem trgu na Notranjskem in je na hrbtno stran stare fotografije zapisal posledico rušilnega viharja na strehi zvonika cerkvice na cerkniškem pokopališču.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, cerkvica sv. Janeza
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka:  Župnišče Stari trg
Skenirano: 29. 7. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
  1. Janja Kozarka permalink
    20. 09. 2012 09:22

    Dušan drži,na zadnji strani je Kebetova pisava.

    Všeč mi je

  2. Irena permalink
    20. 09. 2012 13:28

    Ojla, tudi jaz sem bila v kinu, bil je tudi moj rojstni dan ta dan in ko je bilo prekinjeno predvajanje filma V vrtincu, smo šli ven in bil ke komentar: “Glej, glej, saj je vrtinec tudi zunaj!”
    Lep pozdrav Irenca

    Všeč mi je

  3. Gorazd Štenta permalink
    25. 09. 2012 01:39

    Takrat sem bil na počitnicah pri Martinovih v Otoku. Spominjam se , da je na Javorniku zračni vrtinec ,tam ko je dosegel tla , polomil vso drevje v krogu premera 300 m ali celo več. Tista jasa je bila potem vidna več let, dokler se ni ponovno pogozdila.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1965 Cerknica – Sv. Janez (2) | Stare slike
  2. 1980 Rakek – Znamenite tekme NK Rakek | Stare slike
  3. 1956 Cerknica – Proti Dolenji vasi | Stare slike

Dodajte komentar