Preskoči na vsebino

1938 Velike Bloke — Pet motivov

21. 11. 2012

Vas Velike Bloke je ena najstarejših bloških vasi. Današnja Nova vas in Fara sta se nekoč imenovali Male Bloke. Ko je bila iz prafare Stari trg okoli leta 1330 ustanovljena samostojna župnija Bloke s farno cerkvijo sv. Mihaela, se je naselja ob cerkvi prijelo ime Fara, novejši del naselja pa je dobil ime Nova vas.

Razglednico iz leta 1938 je v času gradnje bloških vojašnic po vsej verjetnosti izdal gostilničar in trgovec Ivan Korošec — Lenček. Osrednji motiv razglednice  je pogled na vas s pobočja Lisca proti severu.

Osrednja stavba v vasi je podružnična cerkev Marijinega vnebovzetja na Taboru, ki je bila zgrajena okoli leta 1550. Že samo ime Tabor pove, da je bila na tem mestu utrdba proti turškim vpadom. Cerkev je bila mnogokrat prezidana, tako leta 1669, 1865 pa celo proti volji krajanov. Uprli so se predvideni ukinitvi kapele sv. Jožefa in takratnemu župniku Erzarju niso hoteli pri obnovi nič pomagati. Po lepi slovenski navadi so se zaradi tega z njim dolgo pravdali in pravdo tudi dobili. Škoda in stroški so se morali plačati iz zapuščine umrlega župnika Erzarja.

Pod župnikom Kaplenkom so dela nadaljevali in cerkev je dobila današnjo podobo v obliki križa. Dela so se zelo pospešila, ko je leta 1876 v Velikih Blokah dvakrat treščilo. Vaščani so to imeli za božji opomin, ker v vasi več kot deset let ni bilo maše. Cerkev je bila dokončno obnovljena na praznik Marijinega vnebovzetja 1878.

Novejši del vasi — gorenji konec je na levem delu razglednice. Pred gostilno in trgovino Ivana in Helene Korošec — pri Lenčku sedijo gostje.

Na fasadi hiše je viden pokončni rob od kjer so podaljšali nekdanjo hišo pri Janezovih po vrnitvi lastnikov iz Amerike leta 1920. Novo domače ime je prinesel zet Lenček s Hudega vrha.

Naprej ob cesti sta v zaključku gradnje dve t.im. “vili”. Beograjsko gradbeno podjetje ju je gradilo  na nekdanjih Endrjačevih njivah za potrebe oficirjev nove bloške vojašnice.

Motiv zgoraj desno prikazuje vaško središče s cerkvenim zvonikom, gledano z Janezonovega klanca.

V sredini je kapelica, na desni sta Pajkova in Mazejeva hiša. Med njima vodi pot v Malo gaso in naprej čez Široki brod na Bloščici proti Liscu.

V Pajkovi hiši je bila v tistem času špecerijska trgovina, o čemer pričajo vrata na čelu hiše. Prostore naj bi imel v najemu trgovec Rozman.

Za vodnjakom, “zgornjo štirno” zgrajeno 1903, stoji gasilski dom z lesenim stolpom zgrajen leta 1930. Na levi sta vogala Koščakove in Klančarjeve hiše.

Od Janezonove hiše je na skrajni desni viden le kap slamnate strehe.V Pajkovi hiši je imela trgovino Franja Bratok. Od tu jo je prenesla k Malizijevim, kjer je imela tudi gostilno.

Spodaj levo je bloški turistični motiv – smučar na severnem pobočju Lisca s pogledom proti Novi vasi in Bloščku.

Spodnji desni motiv pa kaže skupino jadralnih letalcev bloške jadralne šole, ki je bila ustanovljena leta 1934. Počivajo na vrhu takrat golega Bloškega hriba (828m) s pogledom uprtim nekam proti Novi vasi in čakajo na ugoden vzgonski veter.

V ozadju je vas Velike Bloke, Lisec (872m) in v daljavi trije vrhovi Slivnice — Mala Slivnica (863m), Medvednica (1024m) in Velika Slivnica (1114m).

Letalci so na vrh hriba privlekli jadralno letalo Vrabec. To letalo je leta 1936 skonstruiral ing. Ivo Šoštarič. Zaradi odličnih jadralnih lastnosti je bilo izdelanih preko 400 jadralnih letal tega modela. To je enosedežno, začetniško jadralno letalo. Krila razpetine 10m imajo površino 15 m2. Letalo je dolgo 6 m in težko 92,5 kg. Minimalna hitrost letala je 42,5 km/h. Eno od takih letal je razstavljeno v avli letališča Brnik.

Različne nadmorske višine vasi so navedene v posameznih virih. Na tej razglednici je to 724 m, Atlas Slovenije navaja 728m, geodetski zavod v svoji karti 731m.

V lepem vremenu se odpira lep razgled na celo vas, proti sv. Urhu nad Povšečim, Vidovski planoti pa vse do Kamniških planin.

Razglednico je Francetu Šega, ki je bil kot navaden vojak “redov” na orožnih vajah pri “mitroleski četi” v Mojstrani poslala Julka iz Studenega, ki ga je zelo pogrešala.

Poštna znamka prikazuje mladoletnega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, namesto katerega je dejansko vladal njegov stric knez Pavle.

Avtor prispevka je Lojze Mazij.

Vir: Lojze Mazij

Dopolnjeno 2. 12. 2012

Fotografija je objavljena v knjigi: Dežela ob Cerkniškem jezeru, Marjan Slabe, Milan Škrabec, Janez Šumrada, Cerknica 1990, stran 111.

 

Dopolnjeno 2. 7. 2013

Jadralno letalo Vrabec, ki je na razglednici, je res enostavno. Primerek je razstavljen v letališki stavbi na Brnikih.

 

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Komidar
Skenirano: 17. 4. 2012
Oblika: razglednica

Dopolnjeno 6. 10.2015

Screenshot 2015-10-07 19.32.40
januar 2013 – Prispevek je bil objavljen v januarski številki revije Bloški korak na straneh 10 in 11.

 

12 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    22. 11. 2012 08:28

    No, tričetrt stvari o Velikih Blokah nisem vedela, pa sem Pajkova. Zanimivo je.

    Všeč mi je

    • marijaleskovec permalink
      22. 11. 2012 09:17

      Super prispevek, pogrešam Vire, da bi še kje kaj več prebrala.

      Všeč mi je

  2. 22. 11. 2012 10:34

    Iz materiala, ki je ostal, ko so podrli obzidje okrog cerkve, pa je bila po pripovedovanju sezidana Pajkova štala.

    Všeč mi je

  3. Lojze Mazij permalink
    22. 11. 2012 13:42

    O bloških cerkvah je pred leti pisal članke v Bloški korak prof. France Ivančič – Škilarjev iz Raven na Blokah. Posamezne podatke sem dobil v Oznanilih župnije Bloke, 8.oktober 1989 , ki jih je pisal takratni župnik Branko Zadnik. Tudi nekdanji bloški župnik Andrej Makovec je mnoge stvari zapisal npr. v Notranjskih listih. Največ podatkov pa se spomnim iz pripovedovanj mojega očeta krojača Lojzeta Mazija, ki je bil živ leksikon in si je marsikakšno stvar tudi zapisal.

    Všeč mi je

  4. 2. 12. 2012 19:58

    Prispevek sem dopolnil s podatki o objavi.

    Všeč mi je

  5. Eva permalink
    20. 03. 2016 17:57

    Pozdravljeni,

    ali kdo morda ve kaj o Izidorju Modicu, ki je bil rojen v Lahovem pri Blokah? Kolikor sem raziskovala je tam samo ena hiša in v njej je preživel otroštvo … Pišem namreč magistrsko nalogo v kateri bo poglavje namenjeno njemu; obravnavam namreč njegove rokopise pripovedi, ki jih je zbral
    (Izidor Modic zapisal od domačinov, živečih na Sv. Vidu nad Cerknico in Blokah pri Cerknici. Zapisal jih je po poslušanju pripovedovalcev: 9 zgodb Franceta Rota (iz Lešnjakov, pri posameznih pravljicah ga imenuje kot Rot od Lešnjakov), 3 zgodbe Fr. Baraga (iz Ravnika) in 4 zgodbe Zadnika K. od Lužarjev.).
    Za kakršnokoli informacijo se toplo zahvaljujem.

    Všeč mi je

  6. alojzmazij permalink
    21. 03. 2016 16:55

    O Izidorju Modicu, bratu nekdanjega lastnika posestva na Lahovem, bi najbrž kaj vedeli sorodniki Lado Žnidaršič, sodnik v pokoju, sedaj stanuje v Kopru in Nada Žnidaršič, ki stanuje na domu pri Možakovih v vasi Mramorovo pri Pajkovem na Blokah. Podatke je posredoval Franc Hiti iz Škufčega.

    Všeč mi je

    • Eva Petan permalink
      23. 03. 2016 16:33

      Pozdravljeni,
      najprej naj se zahvalim za Vaš odgovor – zahvala tudi gospodu Francu Hitiju za podatke. Sem govorila z gospo Nado Žnideršič, ki je poznala najmlajšo izmed sester iz Modiceve družine (pokojno “Julko” – Julijano Modic, 1892 -1979). Pridobila sem tudi nekaj novih informacij, a žal (po pričakovanjih) ne veliko – Izidor Modic (1884-1915) je namreč umrl mlad, večino življenja pa je preživel v Ljubljani, kjer se je šolal in zaposlil … Če bi pa kdorkoli od Vas vedel kaj o življenju te družine oz. o njihovi domačiji (Lahovo 1) pa se priporočam – za kakršnokoli informacijo bom hvaležna.

      Rada bi Vas tudi prosila za dovoljenje uporabe motiva iz razglednice v magistrski nalogi (“Motiv zgoraj desno prikazuje vaško središče s cerkvenim zvonikom, gledano z Janezovega klanca.”), saj je bil Izidor v tej cerkvi krščen in v njej tudi obiskoval “bogoslužje”.

      Lp, Eva Petan

      Všeč mi je

  7. 28. 03. 2016 12:40

    Našli smo enako razglednico z enakim motivom, na zadnji strani je napis:”Zal. Iv. Korošec, trg. in gostilna, Vel. Bloke. Poslana je bila 27. 5. 1940.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1939 Velike Bloke – Rezervisti | Stare slike
  2. 1967 Bloke – Devet mesecev zime | Stare slike
  3. 1926 Nova vas – Pri Mestkovi štirni | Stare slike

Dodajte komentar