Preskoči na vsebino

1930 Rakek – Izlet meščanske šole

27. 12. 2012
tags:

Slika je zelo zdelana, kdo ve, kje vse je že bila. Na njej so fantje iz Meščanske šole na Rakeku, ki so odšli na spomladansko ekskurzijo v Kamniško Bistrico, ledeniško dolino. Ali je  fotografija nastala pred Lovsko kočo kralja Aleksandra Karađorđevića?

Smeh na obrazih in veselje v očeh mladih fantov, ki so se podali na izlet v enega lepših krajev Slovenije. V tistih časih so bila za učence taka popotovanja redka. Denarja s seboj niso imeli, razem morda le redki med njimi. Za hrano je poskrbela mama, ki je dala s seboj kakšen kos kruha in jabolko. Za žejo je bila voda v Bistrici, če pa je bila ledena, pa iz pipe.

Tudi obutev je primerna – močni čevlji, nekateri imajo morda celo okovanke. Bombažne nogavice nad koleni prijetno grejejo glede na to, da je večina v kratkih hlačah. Spomladi pa vhribih ni toplo. Verjetno je bil lep, sončen dan, saj ni videti, da bi fantiče zbelo. Z vso svojo pojavo izražajo zadovoljstvo in veselje nad zanimivim izletom.

Četrti in sedmi z leve, v zadnji vrsti, sta učitelja. Takrat sta še lahko krotila tolikšno množico fantov v najbolj navihanih letih. Vsi fantje so oblečani kot za šolo, nič bolj športno.

Drugi z desne v zadnji vrsti je Stane Kovšca, lastnik fotografije. Nekateri so pokriti v kapah, ki so bile zelo moderne tisti čas, večina je razoglavih.

Bereta s cofom v prvem planu in prijateljski objem, pa palica, ki je služila za oporo pri hoji. Mogoče jo bo v naprej posedoval učitelj, za pomoč pri vzdrževanju reda.

Prešeren smeh na obrazu, čepica na kolenih, nogavice – nadkolenke in primerna obutev. Pa nahrbtnik, seveda. A kdove, kaj se skriva v njem.

Spomin iz Kamniške Bistrice, je zapisano na zadnji strani fotografije in seveda še ime lastnika. Za datum je pa pobrskal po spominu.

Dopolnjeno 9. 1.2013

Scan-111024-0012zMed neobjavljenimi fotografijami v arhivu Stareslike je med tisoči fotografij Ivanka našla enako fotografijo, kot je ta, objavljena v tem prispevku. Fotografija je iz zbirke Gvidota Sveta, na hrbtni strani pa ima zapisan datum, za katerega predpostavljamo, da je pravi datum dogodka.

Kraj: Kamniška Bistrica
Datum: 1934 25. 5. 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Kovšca
Skenirano: 18. 8. 2012 (Ivanka Gantar)
Oblika: Ivanka Gantar

3 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    27. 12. 2012 13:58

    tretji izrez:
    Baretka je navadno brez cofa. Tu je vrjetno žogca.

    Všeč mi je

  2. 9. 01. 2014 22:17

    Določili smo nov datum nastanka fotografije.

    Všeč mi je

  3. Milet permalink
    13. 01. 2014 11:44

    Šele sedaj sem opazil, da je na fotografiji tudi moj oče Milan Turšič ( Cencov ) iz Bejgn. Stoji s čepico na glavi in je tretji z desne strani. Uf, po dobrem letu sem ga spoznal.

    Všeč mi je

Dodajte komentar