Preskoči na vsebino

1981 Cerkniško jezero – Balinanje

10. 07. 2013

120517174Fotografijo je napravil Štefan Bogovčič. Posneta je bila poleti leta 1981 na prijetnem prostoru ob Cerkniškem jezeru. Prostor so uredili ribiči, zato se od takrat imenuje Ribiški kot.

Najdemo ga tako, da gremo preko mostu na nasipu, mimo Goričice čez Pretržje in do tam, kjer zavije gozdna cesta, po kateri voziš na lastno odgovornost, desno v gozd. Nekaj metrov od tega razcepišča je na malo dvignjeni lokaciji znameniti Ribiški kot.Tu se je dalo nekoč ob nedeljah popoldne kupiti porcijo dobro pripravljenih, slastnih, pečenih jezerskih rib, ki jih je bilo moč poplakniti s požirkom vina.

V Ribiškem kotu so si ribiči uredili tudi balinplac, ki se mu po slovensko reče balinišče. Leži med grmovjem in gozdnim drevjem, tako, da je na njem hladneje tudi v vročih poletnih dneh.

120517174-001Balinali niso le ribiči. Bilo je nekaj strastnih balinarjev, ki so si vzeli ob nedeljah čas za druženje ob balinarskih kroglah.Balinarje je zanimivo opazovati, tako pri meritvah razdalje krogle od balinčka ter njihovem prerekanju. Tudi balinarjevo nagibanje za vrženo kroglo je zanimivo. Čeprav vrženi krogli ne more nič več pomagati, gre za njo in ji z gibanjem telesa želi dati pravo smer in ustrezno hitrost.

Balinar na tem segmentu je znani cerkniški pek Tone Gorjup.

120517174-002Balinar, ki bo prav zdaj vrgel kroglo, je Metod Urh iz Cerknice.Gledalec v dolgih hlačah in v srajci s kratkimi rokavi pa je po vsej verjetnosti Janez Braniselj iz Dolenje vasi. Ostalih ljudi na fotografiji nismo prepoznali.

Zadaj se vidi polno jezero, za njim pa nekaj hiš na Peščenku v Cerknici.


Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1981
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 17. 5. 2012
Oblika: negativ 6×6

4 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    10. 07. 2013 09:14

    Mmm njam še danes se spomnim lepo zapečenih rib na teh nedeljskih popoldnevih.
    Največkrat si moral čakati vrsto da si jih dobil,če pa smo prišli v ribiški kot čisto na koncu ali če je obiskovalce pregnala kakšna ploha nam je Tone Abrahamzberg dal kakšen košček več v porcijo da jim niso ostale. Zagotovo bi spet prišel če bi jih pekli.

    Pa tudi Gorjupov kruh nas je rešil kakšne nočne lakote. Neglede koliko je bila ura samo potrkal si po stranskem oknu in si dobil od peka sveže pečen kruh ali žemljo seveda še toplo.

    Všeč mi je

    • 10. 07. 2013 11:54

      Tudi jaz se spomnim, kako dobre so bile ribe, ki so jih pekli v Ribiškem kotu. In tudi mi smo na poti z veselic domov okušali sveže pečen kruh pri Gorjupu.

      Všeč mi je

  2. 10. 07. 2013 11:58

    Is this game the same as the Italian bocce ?

    Všeč mi je

Dodajte komentar