Preskoči na vsebino

1962 Cerknica – Pri Bajčku

25. 07. 2013
tags:

130710175

To sem jaz, Ivanka. Kaj nisem fletkana. Tako lepe svetle in ravne lase imam. Zdaj je pa vse sivo in nekam zvito, z mano vred. Slikana sem na svoj drugi rojstni dan. Bil je torek, tretji april.

Včasih ni bilo fotoaparata na vsakem telefonu, saj tudi telefonov ni bilo v vsaki hiši. In tudi fotoaparatov ne. Zato so starši vozili svoje otroke k poklicnemu fotografu, da so imeli kakšen spomin na otroška leta. In v teh krajih je bil fotograf Žnidaršič car. Najbrž ga ni otroka, ki ga ne bi vsaj enkrat slikal.

Tudi mene je mama peljala v Cerknico na fotografiranje. To je bil dogodek, ki se je razvil v pravo malo tragedijo. Za Bajčkove rože. Ker sem imela mevlje v riti, ki pa so z leti pomrle, saj mi sedaj stol iz riti raste, sem bila težko pri miru. Kar vidim ubogega fotografa, kako se muči, da bi me »ujel« v pravem trenutku. In ko je on lovil ta trenutek, sem jaz ujela njegove rože in jih potegnila s stojala. Ja, lej! Nesreče se dogajajo.

130710175-001

Kljub aprilu pa pomladnih temperatur še ni bilo, ker sem oblečena v marsovčka. Ti plaščki so bili takrat zelo moderni. Uradno se to imenuje Duffle plašč, ali bolj pravilno duffel plašč in je narejen iz grobega, debelega, volnenega materiala. Ime je dobil po mestu  Duffel v provinci Antwerpen v Belgiji, od koder  material izvira. In prvi plašči so bili narejeni prav iz tega materiala.

Svojo popularnost dolguje britanski kraljevi mornarici. Med prvo svetovno vojno so ga nosili njeni pripadniki izključno v kamel rjavi barvi. Oblika se je počasi spreminjala in množično so ga začeli uporabljati tudi med drugo svetovno vojno.

Velike zaloge vojaških plaščev, ki so po vojni ostale v skladiščih, so po razumnih cenah prodajali širši javnosti in plašč je postal zelo popularen v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Od kje slovensko ime »marsovček« pa nisem uspela ugotoviti. George Orwell najbrž nima nič s tem.

Viri:


Kraj: Cerknica
Datum: 3. 4. 1962
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 10. 7. 2013
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    25. 07. 2013 15:09

    Kakšen prisrčen otrok.
    Ana

    Všeč mi je

  2. milenatruden permalink
    26. 07. 2013 06:02

    Prav zanimivo Ivanka, in toliko veste o svojem manteljčku, kakšen materjal je bil in od kot je prišel. Čestitam, jaz nebi vse to vedela.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    26. 07. 2013 11:48

    Zelo lepo

    Všeč mi je

  4. Ivanka Gantar permalink
    26. 07. 2013 13:27

    Hvala vsem! Gospa Milena, saj tudi jaz nisem vedela čisto vsega tega. Zato imamo pa internet da nas “spomni”.

    Všeč mi je

  5. medvedd permalink
    26. 07. 2013 21:10

    Da je punčka lepa, ne bom pisal, ker je to videti. Omenil pa bi predmet v ozadju fotografije. Mislim da gre za leseno stojalo za rože, ki ima obliko kroga. S tem rekvizitom se je pri Bajčku slikala prenekatera stranka, tudi jaz. Prepričan sem, da obstaja ogromno slik s tem stojalom.

    Všeč mi je

  6. Ivanka Gantar permalink
    26. 07. 2013 21:17

    Hvala, Denis, hvala. Točno za tako stojalo gre. In ravno tako stoji poleg mene, ko so me slikali ob enem letu. Takrat so bile na stojalu gladiole in eno že držim v roki, se vidi na sliki. Najbrž so tudi tiste “padle” na tla. Predvidevam, da so vsi otroci, ki so se slikali pri Bajčku, zraven tega stojala. Zakaj ne bi še ti objavil kakšne svoje?

    Všeč mi je

  7. Janja Kozarka permalink
    27. 07. 2013 20:06

    Čez leta so zamenjali rekvizit. Jaz sem slikana poleg enih krogov – tista slika je še črnobela. Pri tretjem letu in vseh kasnejših je pa že barvna fotografija.

    Všeč mi je

  8. Anonimnež permalink
    27. 07. 2013 22:14

    Na Nizozemskem recejo tem plascem Houtje touwtje jas ali plasc z lesom in vrvico. Se vedno jih nosijo na ladjah. V modi so pa kar stalno. Odkar zivim na Nizozemskem, sem jih ze kar nekaj pokurila. V razlicnih materijalih. Nekako se tega plasca nikoli ne navelicas.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1962 Rakek – Mojca pa revše | Stare slike

Dodajte komentar