Preskoči na vsebino

1974 Ljubljana – Študentsko naselje, blok 4

1. 11. 2013

rrNa zadnji strani ovitka osnovnošolskega spričevala, ki sem ga v trajno last dobil ob koncu osnovne šole leta 1965 je pisalo:

“Prvič: Vaša naloga je, da se učite. Le kdor se uči, bo kaj znal. In le kdor kaj zna, bo lahko koristil domovini”. TITO

Tako smo se otroci z boljšim ali slabšim uspehom prebijali skozi osnovne, poklicne in srednje šole, le manjši del je prišel do višjih in visokih šol oz. fakultet. Slovenska univerza je bila tako ali tako le v Ljubljani. Podeželski srednješolci, Notranjci pa še posebej, smo se po osnovni šoli preselili v ljubljanske internate s strogim redom, vzgojitelji in učnimi urami ter odhodi domov enkrat na mesec ali za praznike. Izjema so bili dijaki v tistih letih ustanovljene podružnične Tehnične šole za lesarstvo v Cerknici.

Ob vpisu na ljubljansko univerzo smo se družili v Notranjskem študentskem klubu, neformalno pa največ v Študentskem naselju v Rožni dolini. To naselje so začeli graditi leta 1949. Bloki s parno številko so bili moški, neparni ženski. Do leta 1971 je bilo zgrajenih deset blokov.

Danes ima naselje 14 domov, telovadnico, restavracijo, igrišča, ambulante in znameniti Radio Študent. V tem naselju je bila v naših letih zbrana študentska populacija iz vse Slovenije, zamejstva, veliko študentov iz drugih jugoslovanskih republik in seveda iz takrat prijateljskih, neuvrščenih držav Azije in Afrike od Nepala do Konga in arabskih držav.

Za naš notranjski kotiček je v tem čebelnjaku mladine veljal 4. blok – sobe z balkonom proti središču naselja – 227, 228, 229, 230. Prvi je vrgel sidro na te balkone Babnopoljec, strojnik Jože Troha že pred letom 1970. Počasi smo nato “po vezah in poznanstvih” v ta znameniti blok prihajali Tone Mazij, Lojze Mazij, Danilo Ponikvar, Lojze Škrabec, Rudi Debevec, Janez Zabukovec, Jože Funda, Polde in Matija Mišič, Janez Mišič, Slavko Klančar, Silvo Bavec …

Večina prav v sobe s tem balkonom. Tu smo se privadili študentskemu življenju, cimrom, stalnemu sodčku piva, kavi, večernemu in nočnemu taroku ob Radiu Študent in radiu Luxemburg, se veselili po opravljenih izpitih, tudi kakšno zapeli in po spodrsljajih lizali rane v podmornici. Tu so se vnemale krajše pa tudi resnejše ali trajne zveze z dekleti, ki smo jih moško prediskutirali in si delili nasvete. Tudi danes po 40. letih lahko rečemo “študentska je bila najlepša”.

rrŠtudent 4. letnika Fakultete za strojništvo Lojze Mazij. Študentska leta 1969 – 1975 sem prebil v 4. bloku, od četvorke 106, preko 201 do znamenite 229. Srajca je sicer še flanelasta, jopica pa je že iz tržaškega Upima.

Za pavze med učenjem ali sproščeno druženje je bil balkon idealen kraj s čudovitim razgledom na dogajanje v naselju. Moja cimra sta bila Jože Troha, ki je v sobi zapustil znamenito zbirko pivovarniških podstavkov in polhovih kožic, ter nato Janez Zabukovec – Đon, ki je v sobi podedoval tudi rdeč tepih, prinešen menda od”Katrce“ali kar iz cerkve na Rožniku.

rrSedi Danilo Ponikvar iz Nove vasi, študent 2. letnika lesarstva, za dekleti pa opreza bruc Silvo Bavec iz Markovca v Loški dolini. Nosili smo frizure tistega časa, da smo lahko malo sledili frizuri Janeza Zabukovca – Đona.

V ozadju je zgradba telovadnice, del skulptur”forme vive” in restavracija.

131014393Fotografijo je posnela študentka ekonomije Irena Počkaj por. Mazij in na zadnjo stran napisala kraj in datum.

Slovarček:

  • cimer: študentski sostanovalec
  • podmornica: učilnica v kleti 5. bloka
  • četvorka: soba za štiri študente, v kateri so večinoma stanovali bruci
  • bruc, brucka: študentje in študentke 1. letnika
  • Upim: znana tržaška trgovina
  • Katrca: znana gostilna v Rožni dolini ob Študentskem naselju

Viri:

  • Lojze Škrabec
  • Irena Mazij

Kraj: Ljubljana, Velike Bloke
Datum: pomlad 1974
Avtor: Irena Počkaj por. Mazij
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 14. 10. 2013
Oblika: fotografija

9 komentarjev leave one →
  1. Sentek permalink
    1. 11. 2013 08:34

    Stiri leta sem v tem bloku prezivel tudi sam. Soba 132, ravno pod tem balkonom. Lepa so bila ta studentska.

    Všeč mi je

  2. bozatoni permalink
    1. 11. 2013 09:42

    Kar precej notranjskih študentk pa nas je stanovalo v 1. bloku. Imele smo tudi dvojni balkon, vendar ni bil tako znamenit kot ta v 4. bloku. Seveda pa smo ga tudi me večkrat obiskale. Bil je prava moška trdnjava.

    Všeč mi je

  3. 1. 11. 2013 13:55

    V četrtem bloku sem bil 1973-77. Najprej sem bil en mesec v skupinski sobi, potem eno leto v štirki, potem pa sem se preselil na 218 k Rajkotu Palčiču iz Metlan.

    Tale prispevek zasluži še kakšen komentar. 🙂

    Všeč mi je

  4. 1. 11. 2013 19:42

    Koncno ena slika iz tistih casov, ki jih jaz poznam samo po pripovedovanju, kajti studirala sem v Mariboru in tako izgubila marsikateri stik.

    Všeč mi je

  5. alojzmazij permalink
    2. 11. 2013 09:07

    Rajkotov cimer je bil v 4. bloku tudi rakovčan Marjan Braniselj.
    Na opisanem balkonu je v sobi 230 do leta 1972 dalj časa stanoval pozneje znani slavist in univerzitetni predavatelj primorec dr.Zoltan Jan. Bil je dvakratni prejemnik študentske Prešernove nagrade. Tudi tako resen študent se ni ogibal čarov balkona v 4.bloku. Pozneje je postal predsednik Slavističnega društva Slovenije, član znamenite Škrabčeve ustanove……,itd. Nenezadnje je bil tudi štiri mandate član Državnega sveta.

    Všeč mi je

  6. 3. 11. 2013 14:22

    Prav moram dodati 🙂 V štirki sem bila tudi jaz – par mesecev v jeseni 2006, preden sem jo popihala v petko prvi štuk, petko drugi štuk in na koncu v enko. Ja, dandanes bloki niso več ločeni po spolu.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1975 Nova vas – Prvi Bloški teki | Stare slike
  2. 1971 Ljubljana – Študentska leta | Stare slike

Dodajte komentar