Preskoči na vsebino

1960 Lož – Stolp

7. 11. 2013

130312525Središče mesta Lož. Na posnetku je zajeta cerkev sv. Petra, poleg stoji stolp. Največja stavba ob cesti je trgovina. Pred njo, ob cesti, je urejen spominski park z bronastim kipom partizana s puško v spomin padlim v NOB.

Stolp Lož (Laas) je opuščena stavba ob mestni podružnični cerkvi sv. Petra in ob dostopu na grajsko vzpetino, kjer domujejo ostanki Pustega gradu. Okoli leta 1300 se v Ložu omenjata stolp in grad. Očitno gre za grad in stolpast dvor. Podobne omembe dvojnih gradov na Slovenskem pogosto srečamo. V tem času pod gradom še ni bilo naselja, ki je nastalo po letu 1341.

Stolp v neposredni bližini gradu je bil eno od bivališč po Ložu poimenovanih oglejskih ministerialov. Raziskave so pokazale, da je stolp omenjen v prvih pisnih virih verjetno istoveten z mogočnim oglatim obrambno-stanovanjskim stolpom ob mestni podružnični cerkvi sv. Petra v Ložu, ki so jo v prvi polovici 16. stoletja vključili v sklop protiturškega tabornega obzidja okoli cerkve, podobno kot v Cerknici pri vzhodnem stolpu na Taboru.

Po opustitvi protiturškega tabora so stari srednjeveški stolp v 18. stoletju nadzidali za eno etažo, odstranili obrambne sestavine in napravili enotno fasado. Stavbo so za stanovanjske namene uporabljali nekje do leta 1983.

130312525-001

cerkev sv. Petra, stolp (farovž) in Bravcova hiša

Podružnična cerkev sv. Petra stoji levo od stolpa, v središču Loža, oziroma stisnjena povsem pod vzpetino. V času turških napadov so utrdili cerkev, konec 15. stoletja pa so mesto obdali z obzidjem in dvema stolpoma. Cerkev je prvič omenjena leta 1428. To je edina mestna cerkev daleč naokrog, ni pa nikoli bila župnijska. Zato tudi stolp nikoli ni bil pravo župnišče. So ga pa Ložanje, ki so vedno veljali za nekoliko posebne, kljub vsemu imenovali farovž, kar je pogovorni izraz za župnišče. Manjša hiša desno od stolpa je Bravcova.

130312525-002

trgovina

Posnetek je nastal v vročem poletnem vremenu. Vsi so precej lahko oblečeni. Prodajalec v vratih nosi srajco s kratkimi rokavi. Tudi ženska, ki se vrača iz trgovine je oblečena v lahko poletno oblekico brez rokavov. Otroka sta v kratkih hlačkah. Večja deklica v pikaste z naramnicami, malčku pa so srajčko zavarovali z velikim slinčkom.

Ta velika hiša je dolga leta služila kot trgovina. Na starejših posnetkih se na tabli nad vhodom prebere, da je bila to trgovina Franja Laha. Enkrat po vojni je tu začela poslovati trgovina pod imenom firma Ulaka, kasneje pa je bila odprta pod imenom Nanos. Hišo so leta 1986 podrli in na njenem mestu je danes urejen sadovnjak.
Točnega leta nastanka tega posnetka nisem izbrskala. Zagotovo lahko trdim, da je nastal po letu 1951, ko so postavili kip partizana. Razglednice iz naših krajev, z enakim belim okvirjem in belimi črkami za naziv kraja, so nastale okrog leta 1960.

Slovarček:

  • ministerial: najnižja stopnja viteškega stanu, sprva pretežno nesvobodne osebe, ki so s sprejemom dosmrtnega fevda postale služne po položaju višjemu plemstvu.
  • oglejski: je pridevnik, ki označuje, da je nekaj pripadalo pod cerkveno (in delno tudi posvetno) oblast patriarhov iz Ogleja. Oglejski patriarhat je imel zelo pomembno geostrateško lego med Alpami in Jadranom. Oglejski patriarhi so bili lastniki velikega dela današnjega slovenskega etničnega ozemlja in so močno vplivali na zgodovino Slovencev vse do leta 1751, ko so patriarhat ukinili.

Viri:

Kraj: Lož
Datum: neznan, okrog 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Ela Mlakar
Skenirano: 12. 3. 2013
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    7. 11. 2013 14:53

    Stolp v Ložu leta 2009:

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1960 Lož – Pred Patrnaštovo hišo | Stare slike

Dodajte komentar