Skip to content

Nova vas 1957/58 – 2. razred gimnazije

2. 12. 2013

CER-51-1-4-020Na novskih ornicah za staro osnovno šolo je bilo včasih šolsko igrišče, pokrito z lešem. Danes je tam čistilna naprava in mrliška vežica. Spomladi leta 1957 so se na te ornice ob igrišču postavili učenci ob koncu petega razreda. Praviloma naj bi bili rojeni leta 1945.

Že prvi pogled pove, da so bili razredi veliki – okoli trideset otrok in da je kar nekaj učenk in učencev že starejših od ostalih otrok, saj je bilo zaostajanje takrat pogosto, posebej pri generacijah, rojenih med drugo svetovno vojno in takoj po njej. Veliko fantov je že “nazaj počesanih”. Mnogi so živeli v skromnih razmerah, brez očetov in učenje ni bila njihova edina skrb, dečki in deklice so že v rani mladosti opravljali mnoga kmečka opravila. Samo v letih 1944 in 1945 je namreč vojna, in čas takoj po njej, vzela na Blokah 240 življenj, od skupaj 440 žrtev, predvsem mladih mož in fantov, tudi očetov teh otrok.

Ozadje kaže takrat še goli Volčjanski hrib z izstopajočo “Srčno skalo” ter cesto, ki vodi iz Nove vasi na Volčje. Z učenci se je slikala tudi učiteljica Boža Mercina, ki je takrat poučevala risanje. Boža je iz ugledne učiteljske družine, saj sta bila njen oče in brat ravnatelja šole v Starem trgu. Na Notranjsko je oče prišel po prvi svetovni vojni iz Vipavskega, tako kot mnogi drugi zavedni Slovenci. Vsa službena leta od leta 1952 do leta 1984 je Boža poučevala na novovaški osnovni šoli.

CER-51-1-4-020-(2)

 • Sedijo: Tone Zakrajšek, Zdravko Plos Jože  ____ (Zelnikarjev od Fare)1, Albin Kovačič, Tone Rudolf.
 • Druga vrsta: neznana Ani Korošec1, učiteljica Boža Mercina por. Turk, neznana Anica Adamič1, Olga Pavlič, Anica Kraševec, Rezka Purkat Fani Kraševec1.
 • Tretja vrsta: Milan Zakrajšek, Slavko Zakrajšek.
V ravni črti za Slavkotom je na Volčjanskem hribu vidna “Srčna skala”, ki naj bi imela posebno moč. O njej je pisal pisatelj Ivan Čampa. Danes je skrita v borovem gozdu. Vidna so gospodarska poslopja novovaških kmetov.

CER-51-1-4-020-(1)

 • Sedijo: učiteljica Jolanda Udovič por. Lah (?) Fani Jarc, por. Kraševec1, Miro Kraševec, France Ponikvar, Jože Kovačič, Janez Zakrajšek.
 • Druga vrsta: neznana Majda Ponikvar1, neznana Anica Doles1, Marija Anzeljc, Danica Zorc, Vida Žnidaršič, Vida Modic.
 • Tretja vrsta: Franc Zbašnik, Milan Prebil, Franc Klun, Lojze Marolt, Janez Zakrajšek, Franc Rudolf Boštjan ____ (Boštjanov iz Nove vasi) in Franc Ivančič.

Moj bratranec po mamini strani Ivančič Franc – Škilarjev z Runarskega (skrajno desno) je pomagal pri razjasnitvi njegovih takratnih sošolcev. Kar nekaj dela je imel, da se je prebil skozi vse Zakrajške, a je nekaj deklet ostalo še neprepoznanih.

Nova vas se je takrat končala z Bafonovo hišo ob cesti na Volčje, vidna je med zadnjima stoječima fantoma.

Slovarček:

 • leš: premogovi ugaski
 • zaostajanje: ponavljanje razredov

Viri:

 • Franc Ivančič – Runarsko, Zbilje


1 sprememba 11. 12. 2013

Kraj: Nova vas
Datum: 1957 5. 6. 19581
Avtor: neznan
Zbirka: Osnovna šola Nova vas
Skenirano: 8. 12. 2010 (Osnovna šola Nova vas)
Oblika: skenirana datoteka

5 komentarjev leave one →
 1. alojzmazij permalink
  2. 12. 2013 15:17

  Potem, ko sem to sliko že opisal,sem v nadalnjih zanimivih pogovorih z nekdanjimi učenci novovaške šole ugotovil, da gre po takratnem šolskem sistemu pravzaprav za 1. razred nižje gimnazije.Ta je na Blokah delovala do šol. leta 1957/58.Z nasledjim šol. letom je bila uvedena enotna osemletka.Več o tem pa ob naslednji zanimivi šolski sliki z Blok.

 2. ANKA permalink
  2. 12. 2013 16:51

  Naj dodam nekaj podatkov.Slikali smo se 5.6.1958 v drugem razredu gimnazije.Še imena prvi izrez :Zevnikarjev Jože-Fara,Anica Korošec -Ulaka,Anica Adamič-Lužarji,Fani Kraševec-Ulaka,
  Drugi izrez učiteljica Fani Kraševec-Ulaka,Majda Ponikvar-Sleme,Anica Doles-Velike Bloke.Boštjanov iz Nove vasi ni Rudolf France.

  Lep pozdrav Miro Kraševec

 3. alojzmazij permalink
  2. 12. 2013 18:30

  Objave na starih slikah dosežejo svoj namen še posebej, če pomagajo razjasniti nekatere, že skoraj pozabljene osebe ali dogodke in datume. Hvala Miro!

 4. France RUDOLF permalink
  29. 12. 2019 15:14

  Pozdravljeni!
  To je moj razred.
  V osnovno šolo Nova vas sem hodil samo v šolskem letu 56/57 v peti razred.
  Pred tem sem bil v Cajnarjih, kasneje pa v Starem trgu
  Pravilno je ugotovljeno, da Boštjanov iz Nove vasi ni Rudolf France, ker me na tej sliki ni, zato mislim, da ta slika ni iz tega leta ali pa smo se slikali še ob kaki drugi priliki. Imam podobno skupinsko sliko, kjer sem pa zraven z vsemi sošolci in razredničarko. Lahko jo pošljem, samo svetujte mi kako.
  Lepo je obuditi spomin na ta leta.
  Lep pozdrav!
  France RUDOLF

Dodajte komentar

%d bloggers like this: