Preskoči na vsebino

1965 Pudob – SAP-ov avtobus

4. 04. 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠofer SAP-ovega avtobusa Janez Mlakar iz Pudoba, vsem bolj znan z domačim imenom Štancar, je avtobus ustavil kar na cesti pred domačo hišo in pobral nove potnike skupaj z njihovo prtljago.

Ugotovili smo, da današnja mladina več ne pozna poklica sprevodnik na avtobusu. Ja, res je, včasih je bil na avtobusu poleg šoferja obvezno tudi sprevodnik. Delo je opravljal tako, da se je med vožnjo (danes se zdi to nezaslišano) sprehajal po avtobusu gor in dol, ter preverjal vozovnice, predvsem pa zaračunaval prevoz. Meni je bilo vedno nerazumljivo, kako je vedno vedel vse cene na pamet. Vsaka razdalja je imela namreč svojo ceno, glede na prevožene kilometre. Šele kasneje, ko je inflacija narekovala nenehne spremembe cenikov, so si začeli sprevodniki pomagati s cenikom na papirju. Za izdajo računov je v roki prenašal posebno napravo, na kateri je ročno naštimal ceno in s pritiskom na ročko tudi stiskal vozovnico. Ta je bila na tankem, belem papirčku, kvadratne oblike. Približno tako velikem, kot so bile škatlice za vžigalice. Tisk pa se je včasih le težko razbral. Čez ramo je vedno nosil usnjeno črno torbico, kjer je hranil bankovce in velike količine kovancev. Majhne razdalje smo seveda plačevali s kovanci. Včasih celo samo s parami. Ponekod so ga klicali tudi kondukter. Zadolžen je bil tudi za red in varnosti med vožnjo in je bil, poleg šoferja, tudi sprevodnik soodgovoren za potnike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASlavka Nelc – Lekšanova pogleduje proti otrokoma. Najbrž jima daje navodila, kako varno vstopiti. Deklič je Mocja Preušek, poleg pa je tudi njen bratec Darko.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAFantič na avtobusu, ki skozi okno z zanimanjem opazuje dogajanje zunaj, je Vojko Mlakar, šoferjev sin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Je to osebna prtljaga? Kufri izgledajo kot škatle za filme, ki so jih vrteli v kinu? Voziček pa je bil izdelan v bližnji Kovinoplastiki kot vzorčni model, ki kljub Peruškovim prizadevanjem, nikoli ni prišel v redni proizvodni proces.

140310760Pred SAP-ovim avtobusom pa je Štancar vozil tole vozilo. Predvidevamo, da gre za avtobus znamke Saurer Ikarus, narejen v Jugoslaviji nekje v letih 1954.In kako ga je obrnil na glavo? V letu 1964, ko se je s praznim avtobusom, na katerem je bil poleg samega voznika le še sprevodnik Petrič, vračal proti domu, se je nad Ložem, po klancu navzdol, srečal z vojaškim kamionom. Veliko vozilo je bilo vzrok, da je šofer avtobusa zapeljal povsem na rob bankine, ki pa ni zdržala teže avtobusa in nesreča je bila tu. Udrlo se je, ko je avtobus že povsem miroval, zato rezultat nepredvidenega dogodka, ki je zabeležen na tej fotografiji, ni imel prehudih posledic. Voznik jo je odnesel z nekaj buškami, sprevodnik pa je utrpel poškodbo kolena.

Na upravi so ju potolažili, da ne bo posebnih sankcij, saj se je to zgodilo samo en dan pred predvidenim razrezom dotrajanega avtobusa. Edina sankcija, ki sta je bila oba deležna, je bil enotedenski počitek.

SAP Viator in INTEGRAL
Začetki družbe KORATUR, Avtobusni promet in turizem d. d. Prevalje, segajo v leto 1947, ko je Rudnika Mežica prevzel tudi organizacijo in izvajanje prevoza delavcev na delo. Leta 1960 se je obrat avtobusnega prevoza Rudnika Mežica priključil k transportnemu podjetju Ljubljana transport. V nadaljevanju lahko v zgodovini družbe zasledimo tudi naziva SAP Viator in INTEGRAL, pri čemer je družba vedno predstavljala različne oblike temeljne organizacije združenega dela (TOZD). Po številnih reorganizacijah je leta 1988 prišlo do osamosvojitve in nastalo je podjetje pod nazivom Avtobusno turistično podjetje KORATUR d. o. o. v družbeni lasti (“koroški avtobusni promet in turizem”).

Slovarček:

  • bankina: utrjen ali neutrjen vzdolžni del cestišča ob zunanjem robu vozišča, ki zagotavlja bočno stabilnost vozišča in brežine ter omogoča namestitev prometne signalizacije in prometne opreme.
  • kufri: kovčki
  • naštimal: nastavil

Viri:

Dopolnjeno 13.6.2014

obrh.jpgPrispevek je bil objavljen v glasilu Obrh, številka maj 2014, na straneh 32 in 33.

Kraj: Pudob
Datum: 1965 ali 1966
Avtor: neznan
Zbirka: Vojko Mlakar
Skenirano: 10. 3. 2014
Oblika: a.) fotografija cca 50×60; b.) fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. milenatruden permalink
    4. 04. 2014 08:43

    Zanimivi doživljaji od avtobusih. Kot vedno, dobro pišeš Janja.

    Všeč mi je

  2. milenatruden permalink
    11. 04. 2014 13:46

    Ko gledam tiste kufre sigurno smo tudi mi imeli take, saj sem pozabila. Odšla sem v Francijo s bratoma leta 1957-tega.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    11. 04. 2014 20:19

    Spomnim se, da sem se enkrat peljala z Zoro, ki je bila moja 2, mati, v Trsce. Avtobus je peljal do Prezida, od tam naprej pa znadi se…Nekaj casa sva cakali zunaj, potem pa se naju je nekdo usmilil in sva prespali na klopi za mizo. Naslednji dan naju je prisel iskat Zorin brat z vozom…Moralo je biti pred 1960. letom…

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1959 Rakov Škocjan – Postanek | Stare slike
  2. 1968 Cerknica – Stane pred avtobusom | Stare slike

Dodajte komentar