Preskoči na vsebino

1952 Kranj – Otvoritev tovarne čevljev Planika

26. 05. 2014

140410855 Tovarna čevljev Planika Kranj je bila odprta leta 1952. Takrat je bil tja povabljen tudi moj oče. Seveda smo se odpravili z njim vsi. Fotografija je nastala v Kranju pred prireditvenim prostorom. Fotografiral je znani slovenski fotograf in očetov prijatelj Slavko Vengar. Ko nas je zagledal, je takoj zaklical: “Lojz, ustavi se, bom naredil fotografijo”! In smo obstali. Fotografija je pripotovala v Cerknico nekaj dni kasneje.

Zanimivo je bilo potovanje od Cerknice do Kranja. Zgodaj smo vstali ter se po Stari cesti odpravili proti Rakeku na železniško postajo. Da ne bi zamudili vlaka, smo iz Cerknice odšli precej pravočasno.
140410855-001 Na postaji smo neskončno dolgo čakali na vlak, s katerim smo se peljali do Ljubljane. V Ljubljani smo po dolgem čakanju prestopili na vlak do Kranja. S kranjske železniške postaje pa smo pešačili do tovarne Planika.Precej utrujeni smo prišli do Tovarne čevljev Planika. Jaz sem bil star pet let, moja sestra pa tri.

Na fotografiji smo: oče Lojze, jaz, moja sestra Mili in mama Milka.

Oče je v svetli obleki, ki mu jo je naredil Lojze Mazij z Velikih Blok. To obleko je nosil potem še zelo dolgo.

Ker je bil oče zaposlen v trgovini čevljev Peko, smo morali vsi v družini nositi čevlje Peko. Ni mu bilo všeč, če tudi sosednje niso nosili Pekovih čevljev. Pa je enkrat potožila soseda moji mami: “Joj, kako fletne čeveljce imajo pri Borovem, pa jih ne upam kupiti, ker me vaš vedno pogleda pod noge!”

Čevlji Peko so bili za mene tako samoumevni, da sem še dolgo potem, tudi ko očeta ni bilo več, kupoval Pekove čevlje. Pa zakaj jih ne bi, saj so bili najboljši.

Kraj: Kranj
Datum: 1952
Avtor: Slavko Vengar
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 10. 4. 2014
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Janez permalink
    29. 05. 2014 09:29

    Ja tudi pri nas smo nosili Pekove čevlje, Bredi sem jih prinesel domov in bila je kar zadovoljna z mojo izbiro. Jaz še sedaj prvo pogledam pod noge in tudi številke čevljev naših kupcev (vse tja do Prezida), še vem, to ti pride v kri.

    Všeč mi je

Dodajte komentar