Preskoči na vsebino

1974 Kozarišče – Hokejski začetki

30. 08. 2014

Kozarci smo že od nekdaj precej športno naravnana vas. Ekipnih športov v Loški dolini nikakor ni brez ekipe Teksasa. Eden od priljubljenih (beri obveznih) športov, ki ga mora obvladati vsak pravi kozarec že kot otrok, je tudi drsanje na ledu. Moška domena tega športa je seveda hokej. Današnja fotografija samo potrjuje, da smo v tem športu že dolgo ZELO zagnani.

Kakor se športnim začetkom pritiče, so ti sila težki in pogosto finančno podhranjeni. A zagnanost, volja, pripravljenost in složnost premagajo vse tovrstne ovire. Kako so se tovrstnih začetniških težav lotili naši očetje pripovedujeta današnji dve šaljivi fotografiji.

Posnetek je bil napravljen enkrat v decembru, najbrž leta 1974, saj se Bogdan, avtorjev sin, še dobro spomni, da so zaradi tekme zamudili k Dedku mrazu, ki je v tistem času še razveseljeval otroke po vaseh. O pomembnosti tega športnega dogodka v vasi priča tudi številno občinstvo v ozadju. Vse si je prišlo ogledat tekmo, staro in mlado.

Kvaliteta hokejske opreme se odraža v natančnem opazovanju hokejskih palic, ki jih premorejo prav vsi tekmovalci. Same drsalke pa očitno niso igrale neke pomembne vloge, saj jih igralci hokeja na ledu niso obuli. Na tako pomembni tekmi pa nikakor ne gre brez številk, ki so na tekmovalce varno pritrjene za belimi štrikci. Enim je za pomiritev živcev ped odločilno tekmo pomagal še zadnji dim, spet drugim je vročo kri ohladila športna oprema brez rokavov. Vratarja so položaju primerno precej na debelo oblekli in obuli ter ga s tem obvarovali bolečih zadetkov. Za zaščito obraza so mu pritrdili nekakšno mrežico. Ker so ugotovili, da mu mrežica ne bo zadostovala, je nekdo v zadnjem hipu prinesel še volovski nagobčnik, ki zaradi naglice dokumentarnega fotografiranja še ni pritrjen na golmanov obraz.

Glavni lik na sliki je Županov France (Sterle) v vlogi prve pomoči. V beli halji in čepici, ter z belo brado njegove eminence. V rokah drži rdečo škatlo prve pomoči.

To je bila dejansko prva hladilna torba daleč na okrog, last Markovega Vinkota, ki jo je rabil na svojih službenih vožnjah s kamionom. Dobil jo je od Karlota, ki mu jo je prinesel prav iz Italije. Za potrebe prve pomoči na tako pomembni tekmi so jo lično opremili z belim križem. Kaj so položili vanjo, mi niso zaupali, so mi pa zaupali del prve pomoči, ki je Francetu bingljala okrog pasu in se je na sliki žal ne vidi. To je bil par suhih svinjskih parkljev. Tudi tega, čemu so služili, mi niso povedali. Ugibam pa lahko, da so bili dobri za povrnitev moči izmučenim tekmovalcem po naporni tekmi.

120512022

  • V temnem puloverju, z nazaj počesano frizuro, je Županov Ludve (Ludvik Mlakar).
  • Poleg, v redečem puloverju in prav takšni volneni kapici, je Jernejev Lojze (Sterle). Na sebi že ima tudi moštveno številko. Ne verjamete. Dobro poglejte štrikce, s katerimi je bila številka pritrjena na tekmovalca.
  • Kdo je s hokejsko palico čez ramo in v modri delavski kapici in prav takih modrih delavskih hlačah?
  • Pred njim v pol čepečem položaju, z usnjeno motoristično kapo in rumenimi očali je na tekmo pripravljen Prusnəkov Rado (Žnidaršič).
  • V beli zaščitni čeladi in modrih delovnih hlačah z naramnicami je na palico naslonjen Uletov France (Sterle).
  • S svetlo modro, motoristično čelado, z belo črto po vrhu, je za tekmo nabrušen Šircov Ivan.
  • Zadaj je skrit še en igralec z rumeno čelado. Ga prepoznate?
120512022-002

  • Nekomu je bila resna vloga hokejista tako smešna, da ni zmogel pogleda v fotografa.
  • Tudi vloga vratarja (golmana) se Gašperčevemu Jožetu (Baraga) ni zdela pretirano zahtevna, saj je prešerno nasmejan.
  • Vloga dežurnega zdravnika na hokejski tekmi pa je vredna častitljive bele brade in sila resnega pogleda.
  • Kdo pa si je za hokejsko tekmo zaščitil kolena?
  • Šrajev Jože pa je bil očitno trener ali vsaj njegov pomočnik, saj so mu bile zaupane vse številke za igralce. In to na vodoodpornem, čisto prozornem materialu.
120512022-001

  • V modri delovni obleki, tudi naslonjen na palico, ki zgleda, kot da je železna, ter v rumeni zaščitni čeladi, je za tekmo nabrušeni Joškov Jože (Kandare). Tudi na rokavice, kot obvezno opremo hokejista, ni pozabil. Tudi ta del opreme je našel doma med zaščitno delovno opremo.
  • Priskočite na pomoč, kdo je za njim? Dobro je opremljen za tekmo. Topla usnjena čelada ter podložene usnjene rokavice bodo najbrž dovolj za hokejski boj proti nasprotniku.
  • Objet, v rjavi jopici in volneni kapici, zamišljeno na tekmo čaka Janko Almajer.
  • V svetlem puloverju in s sodniško piščalko za vratom na sojenje resno čaka Baštetov Milan (Sterle).
  • Z resnim obrazom tekmo čaka tudi glavni sodnik Hitijev Milan. V roki drži tudi približni nadomestek sodobnih mikrofonov.

Viri:

  • Vinko Avsec

Kraj: loka pred gradom Snežnik, Kozarišče
Datum: December 1974
Avtor: Vinko Avsec
Zbirka: Vika Almajer
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: dve fotografiji

7 komentarjev leave one →
  1. Dušan Baraga permalink
    30. 08. 2014 20:45

    Tekma je (naj) bi bila med ekipo debelih in suhih. Priprave so bile dolgotrajne, ne vem sicer kdo je dal pobudo a sodelovali so oċitno tudi vsi – sedaj bi jim rekli stend up komiki vkljuċno z mojim oċetom, ki je bil golman. Močna je bila tudi zasedba igralcev iz tujine (začasni delavci v Nemčiji) in mislim, da je eden izmed njih tisti po katerem sprašuješ – Jefken Zdrave

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    31. 08. 2014 09:10

    Dušan hvala za dopolnitev. A si tekmo gledal v živo?

    Tisti, ki se na prvi sliki gleda v tla, na drugi pa v stran in ne kaže obraza je pa Dolencov Jože, mar ne?.

    Všeč mi je

  3. Marko Urbiha permalink
    1. 09. 2014 10:34

    Možakar z hokejsko palico čez ramo in v modri čepici je Gašperčov Tone ( Baraga Anton ) Zotlar – poznamo ga tudi kot dobrega izdelovalca konjske opreme komati , uzde in ostalih stvari. Skriti igralec z rumeno čelado pa je Uletov Ivan (Sterle Ivan )

    Všeč mi je

  4. Brane permalink
    2. 09. 2014 19:10

    Osebe na prvi sliki: Milan Strle (Bašte), Ivan Širca, Lojze Strle (Jernejevec), Janko Almajer,
    Jože Kandare (Joškov), Zdravko Šumrada (Jefken), Jože Baraga (Gašperc);
    Jože Dolenc (Dolencov), Jože Šraj, Ivan Strle (Bašte), Tone Baraga (Gašperc), Franc Strle (Uletov), Rado Žnidaršič (Prusnikov), zadaj verjetno leži Ivan Strle (Ule).

    Na drugi sliki so zadaj: Ludvik Mlakar (Žepan), Lojze Strle (Jernejevec), Tone Baraga (Gašperc), Ivan Strle (Ule), Zdravko Šumrada (Jefken), Janko Almajer, Milan Strle (Bašte), Milan Hiti; Ivan Širca, Rado Žnidaršič (Prusnikov), Franc Strle (Uletov), Jože Kandare (Joškov); spredaj Jože Dolenc (Dolencov), Jože Baraga (Gašperc), France Mlakar (Žepan), Ivan Strle (Bašte), Jože Šraj.

    Ta tekma je bila povod za ustanovitev Nogometne lige v Loški dolini l.1975.

    Všeč mi je

  5. Janja Kozarka permalink
    2. 09. 2014 19:56

    Brane, najlepša hvala. Zdaj so pa vsi z imeni ne enem mestu.

    Všeč mi je

  6. Anonimnež permalink
    18. 03. 2018 17:57

    Tone “Zotlarjev” iz Pudoba, doma iz Kozarišč-
    Jakobov.
    je srednji moški na prvem izrezu, v plavi delavski kapici

    Všeč mi je

Dodajte komentar