Preskoči na vsebino

1926 Rakek – Orli pred Orlovskim domom

13. 11. 2014
tags:

141017629Leta 1910 je bil na Rakeku ustanovljen orlovski odsek. Dne 30. avgusta 1925 je praznoval 15-letnico obstoja, kar so proslavili z veliko manifestacijo, ki je bila združena z nastopom telovadcev, članov drugih orlovskih odsekov. Prireditev se je odvijala pred pekarno. Orlovski odsek je bil ukinjen leta 1930.

Leta 1902 so na Jesenicah nemški uradniki in mojstri v železarni ustanovili turnersko društvo. Čez dve leti so Nemci ustanovili nasprostnega Sokola. V obe društvi so zahajali tudi fantje, člani že leta 1897 ustanovljenega katoliškega izobraževalnega društva. Privlačila jih je predvsem telovadba. Izobraževalno društvo je sprva svojim članom le prepovedalo obiskovanje telovadbe. To pa ni zalegalo in so nekaj neposlušnih za kazen izključili. To jim je dalo misliti, kajti telovadba je mlade še vedno privlačila. V izobraževalnem društvu so spoznali, da bodo mladim preprečili druženje s političnim in narodnim nasprotnikom le, če bodo sami ustanovili telovadno društvo. Tako so klerikalci na Jesenicah maja 1905 ustanovili tretje telovadno društvo. Imenovali so ga “Orel”.

Ime je aluzija na Sokola. Gibanje se je razširilo po Sloveniji in na Hrvaškem, razen v Dalmaciji. Na začetku je imelo društvo en sam namen: odvračati mladce od stikov z nasprotniki. O telovadnem sistemu niso razmišljali, temveč so na dvorišče pred sedež izobraževalnega društva postavili staro bradljo in star drog. Kljub temu je novo društvo lepo uspevalo. Slovenska krščanskosocialna delavska zveza, organ Slovenske ljudske stranke, je posvečala veliko truda temu, da bi v svoje vrste privabila čim več kmečke in delavske mladine. Zvezo je takrat vodil dr. Janez Evangelist Krek. Na delavskih shodih so ga delavci prosili, naj bi začel ustanavljati katoliška telovadna društva tudi v drugih krajih. Tako je jeseniško društvo Orel postalo prvo jedro v razvoju katoliškega telovadnega gibanja. Dr. A. Korošec in Ivan Podlesnik sta predlagala, naj bi se tudi krščanska mladina organizirala po vzoru Sokolov. Dr. Krek je bil proti. Dejal je, da ni potrebe, da bi se ustanvljala še ena organizacija, ko Sokol že obstaja. Poskrbeti je treba le, da iz Sokola izgine liberalen duh. Prav tako je bil mnenja, da nista potrebni dve organizaciji in dva kroja. Vse naj bi bilo sokolsko, tudi pravila. Le liberalnim mislim, ki so silile med Sokole, naj bi se ne vdali. Dr. Krek ni uspel in orlovstvo se je razmahnilo v vsej svoji moči.

V letu 1909 so začeli akcijo za ustanavljanje naraščajskih oddelkov. Naraščaj je imel svojega posebnega načelnika, česar pri Sokolih ni bilo.

Dr. Evgen Lampe je leta 1909 zložil koračnico, ki je postala orlovska himna. So pa Orli že na začetku sprejeli sokolski pozdrav “Na zdar!” (Na zdravje).

BRATOM ORLOM

Dvignite Orli, v jasne višine,
krila ponosna mlade moči!
Sove se skrivajo v nizke temine,
k soncu, k svetlobi Orel hiti.

Gozdi šumeči klanjajo glave,
burni viharji divje besne,
Orel zre mirno v sinje višave,
strele in gromi ga ne plaše.

Zora mladosti, sila kreposti,
v žilah nam polje narodna rast,
v trudu in znoju, polnem radosti,
domu gradimo slavo in čast.

Mati Slovenija, Tvoji ljubavi
Orel junaško klanja srce,
narod slovenski, k nesmrtni slavi
Tvoji se naše sile bore.

K božjemu soncu dvignimo krila,
večne ljubavi vabi nas žar.
Z nebne višine Orla bo sila
krivdo in služnost razbila vsekdar!

No, ja, Prešeren glih ni. Je še veliko za povedat, ampak je treba še kaj prihraniti za drugič. Gotovo se bo še kdaj kašna slika našla.

141017629-001Tule ne bo nič.
141017629-002Drugi z leve (brki) je Andrej Puntar, prva leva gospa je Jelinčičeva, zadnja pa Beričičeva, fantič, ki sedi pod “ta glavnim” je Jože Bombač.
141017629-003Prvi je Pepe Krištof, drugi Zupan, Anton Šušteršič, zadnja gospa je Benčanova.

Slovarček:

  • turnersko društvo: iz nemščine Turnverein-telovadno društvo
  • aluzija: namigovanje

Viri:

  • Volbenk Demšar
  • Stepišnik, D. Telovadba na Slovenskem, Oris zgodovine telesne kulture na Slovenskem. Ljubljana: Državna založba Slovenije, 1974

Kraj: Rakek
Datum: 1926
Avtor: neznan
Zbirka: Volbenk Demšar
Skenirano: 17. 10. 2014
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
  1. 13. 11. 2014 09:42

    Fino – spet malo več vem o Orlih, ki so jih še v pozni starosti tako slavili sosed Lohnetov oče; pa Lekanova mama iz Sige se mi zdi, da je tudi bila v mladosti Orlica… Oba sta dočakala visoko starost – če to v zvezi z Orli sploh kaj pomeni… Hvala!

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    28. 12. 2014 14:20

    Andre Modic-Puntar po domače 🙂

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1938 Ljubljana – Mednarodni mladinski tabor | Stare slike
  2. 1930 Notranjska – Orli ali Sokoli | Stare slike
  3. 1957 Rakek – Pred Orlovskim domom | Stare slike

Dodajte komentar