Preskoči na vsebino

1943 Veliki Vrh – Šemetova Mima

14. 11. 2014
tags:

141102687Na sliki je Marija Miklavčič, Šemetova Mima z Velikega Vrha, poročena s Francem Ožboltom iz Babnega Polja. Slika je nastala v prvi polovici leta 1943 pred Šemetovo hišo na Velikem Vrhu, a ne vemo, kdo jo je posnel, saj je bil poznejši “družinski fotograf”, Marijin polbrat Stane ob nastanku posnetka še zelo mlad.

Marija, po domače Mima, drži v naročju svojo prvo hčerko Marico, ki jo je rodila oktobra 1942. Ne vemo ob kakšni priložnosti sta se nastavili fotoaparatu. Je bilo za veliko noč, ko je morda prinesla na svoj dom pokazat prvorojenko ali je prišla prosit pomoči k očetu? Njen mož je bil ob nastanku slike namreč že od julija 1942 na Rabu in Mima je medtem rodila, dojila in skrbela za deklico ter ostarelega tasta in nekaj sorodnic, ki so pribežale iz požganega in razseljenega Gorskega Kotarja na skoraj enako razdejano Babno Polje. Nima razloga, da bi bila videti prav vesela, čeprav je v nedeljski obleki z vsem možnim dostojanstvom pred domačo hišo sedla na žiesel in si nežno posadila razoglavo dete na kolena. Najbrž je bil topel dan, verjetno nedelja, ko je hiša poribana in dvorišče pometeno.
141102687-001Ob masivnih vratih s tablami, vpetih v kamnit podboj s pokončnimi robovi, je v kotu postavljena lesena smetišnica z dolgim ročajem, metle, ki bi ji delala družbo pa ni videti. Čebriček čaka roke, ki ga bo pospravila ali uporabila. Morda se v njem namakajo plenice male obiskovalke, ki bo ostala na Blokah še nekaj dni, morda bodo v njem umili skuho za prašiča, morda se samo suši, potem ko je bilo vse že opravljeno … Marija pa ne sluti, kaj vse hudega jo v življenju še čaka … Stara je komaj dobrih enaindvajset let.
Pozneje je večkrat povedala, kako je šla med vojno na Bloke k očetu prosit kaj živeža, ki ga je na glavi prinesla po bližnjicah čez Knežjo Njivo, Šico in Ta rjavi klanec mimo Jermendola v Babno Polje. A kaj ko je takoj spet zmanjkalo!!Na Blokah so bili premožnejši, kmetija je bila razmeroma velika, a tudi tam so morali gospodarno ravnati z dobrinami …
141102687zEden od Šemetovih fantov, verjetno Jože, edini Mimin pravi brat, je na hrbet slike zapisal: “To je sestra in otrok od nje”.

Slovarček:

  • žiesel – lahek stol iz okroglih palic

Viri:

  • Tone Vesel ml., Babno Polje
  • Marica Vesel, Babno Polje

Kraj: Veliki Vrh na Blokah
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Vesel ml.
Skenirano: 2. 11. 2014
Oblika: fotografija

10 komentarjev leave one →
  1. Breda permalink
    14. 11. 2014 07:38

    Take “žieselne” imamo mi še vedno v mamini kuhinji spodaj, ostali so pa še iz časa gostilne, ki je bila nekoč pri Cencu. Tudi smetišnico imamo še, vendar je v rabi bolj zunaj, v štali in v hlevih. Ti stoli so se ohranili še marsikje, saj so zelo vzdržni, pa čeprav so lahki in samo iz okroglih palic.

    Všeč mi je

  2. 14. 11. 2014 09:48

    Tudi jaz imam dva žieselna iz mamine mobilje – odlično še služita. Res ne vem, kaj smo si navlekli v hiše toliko teh modernih velikih in težkih stolov… Kako sem starokopitna :)!

    Medtem sem izvedela še to, da je Marija Miklavčič bivala s hčerko pri očetu na Blokah velik del časa, ko je bil mož Franc na Rabu, šele sptembra 1943 se je vrnila na Babno Polje. To drugače razloži nastanek slike in tudi trditev, da je skrbela za tasta in sorodnici, ne drži v celoti.

    Všeč mi je

  3. 14. 11. 2014 12:56

    Seveda – če se s stvarmi nihče ne ukvarja, se nič ne zgodi.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1908 ZDA – Poroka, Uncle Tony? | Stare slike
  2. 1940 Pudob – Pudobski fantje | Stare slike
  3. 1915 Veliki Vrh – Mati Gizela, Franci in še ena teta | Stare slike
  4. 1955 Babno Polje – Veselo alelujo! | Stare slike
  5. 1941 Lož – Italijanska posadka pred štabom | Stare slike
  6. 1935 Veliki Vrh – Jožef Miklavčič, Šemetov oče | Stare slike

Dodajte komentar